Презентація "Утворення СРСР. Дидактичний матеріал до уроку"

Про матеріал
Матеріал висвітлює особисте бачення автора з даної теми. Включає обгрунтування пропонованих моделей облаштування СРСР та висвітлює чинники утворення Радянського Союзу. Матеріал може бути корисним вчителям для унаочнення вивчення теми та учням при підготовці до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення СРСР Дидактичний матеріал до уроків з всесвітньої історії

Номер слайду 2

Передумови об'єднання На початок 1920-х рр. більшовицька Росія, спираючись на підтримку місцевих комуністів, встановила свою владу на більшості територій колишньої Російської імперії – у Східній Україні, Білорусії, на Кавказі та в Центральній Азії. Перед більшовиками, які прагнули розпалити “світову пролетарську революцію”, постало питання про статус цих територій. Більшовицький пропагандистський плакат Кириченко В.А.

Номер слайду 3

Передумови об'єднання території республік свого часу були об'єднані в межах Російської імперії; між ними існували тісні багатовікові економічні зв'язки, економічна спеціалізація, своєрідний розподіл праці; вони мали однакову політичну структуру. Реальна влада на місцях належала єдиній, жорстко централізованій партії, керованій Москвою. Об'єктивні причини для об'єднавчих тенденцій радянських республік Більшовицький плакат, присвячений дружбі народів. Перша половина 20-х рр. Кириченко В.А.

Номер слайду 4

Передумови об'єднання Керівництво радянської Росії прагнуло об'єднати їх під своєю владою і створити таку державу, яка могла бути моделлю всесвітньої пролетарської держави після перемоги світової революції. Більшовицький пропагандистський плакат. Худ. Л.Саянський, 1920 р. Кириченко В.А.

Номер слайду 5

Договірна федерація чи єдина неподільна Росія Проект Й.Сталіна (автономізація) Проект В.Леніна (федеративний устрій) передбачав включення радянських республік до складу РСФРР на правах автономії передбачав вільне входження радянських республік до нового державного об'єднання на рівних правах Кириченко В.А.

Номер слайду 6

Проголошення СРСР Делегати Першого з'їзду Рад у залі засідань. 30 грудня 1922 р. 30 грудня 1922 р. Перший з'їзд Рад затвердив Декларацію про утворення СРСР та Союзний договір. Кириченко В.А.

Номер слайду 7

Проголошення СРСР з точки зору права Союзний договір мав бути міжнародним договором. Однак його ніколи ніхто не затверджував і не підписував. Замість нього в Конституції СРСР 1924 р. з'явився розділ “Договір про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік”, текст якого суттєво відрізнявся від проекту, що обговорювався. Титульний аркуш Декларації про утворення СРСР Кириченко В.А.

Номер слайду 8

Союзна республіка чи частина відродженої Російської імперії? Карта СРСР на момент його утворення в 1922 р. Відповідно до Конституції СРСР, за кожною із союзних республік зберігалося право вільного виходу із Союзу, проте фактично це право було суто декларативним, реального механізму його здійснення не передбачалося. Кириченко В.А.

Номер слайду 9

Процес утворення СРСР тривав у 1922 – 1924 рр. Більшовики прагнули створення централізованої держави, у якій національні республіки фактично не мали тих прав, які формально були проголошені. Загальний підсумок Кириченко В.А.

ppt
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
6780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку