Презентація Узагальнення з теми "Лексикологія"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до повторення з теми "Лексикологія" : що вивчає лексикологія; групи слів за значенням. Матеріал ілюстрований.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Прес Поставте перед собою мету, яку ви повинні досягти на сьогоднішньому уроці

Номер слайду 3

Заповніть МЕМ : що я знаю і чим я можу поділитись

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Підберіть вивчене поняття до зображення

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Гра в слова : з поданих букв складіть слова. Поясніть їх лексичне значення

Номер слайду 9

*Вибірковий диктант. Виписати власне українські слова. День випурхнув, мов пташка із гнізда, змахнув крилом і впав за сивий обрій. (О.Деркач.) Море далеко мліє так ніжно, як мрія. Легкі тумани серпанками сонні долини вкривають. (Леся Українка.) Дівчата на луці гребли, а парубки в копиці клали, та, знай, на сонце позирали і нісенітниці верзли. (Т.Шевченко.)

Номер слайду 10

Вибірковий диктант. Виписати застарілі слова. Тільки тупіт, пил над степом чистим. Все зникає і зринає знов: над списами гордо й урочисто плине малинова корогов. Тихо. Військо ніби на молитві, ніби ноги в землю уросли. Прапор, що водив у люті битви, у курінь козацький понесли. Тут вози і зброя, люди й коні. Вогнище. У казанах куліш. Янголами на святій іконі просто неба розгорнувся кіш. П.Дорошко.

Номер слайду 11

Роздивитися репродукцію картини І.Рєпіна “Запорожці”. Які застарілі слова (історизми) ви б використали, розповідаючи про зображене на картині? Записати ці слова. 3-4 з них ввести у речення. Для довідок. Кошовий, отаман, сотник, курінний, писар, каламар, кобза, каламайка, китайка, жупан, свита, оселедець, самопал, пістоль.

Номер слайду 12

Поясніть вислів Слова - це листя на дереві мови, і якщо якесь листя падає, то інше займає його місце. (Джон Френч) Відповідь проілюструйте прикладами застарілих слів та їхніх відповідників із сучасної мови.

Номер слайду 13

Прочитати. Які з поданих слів відносно недавно були неологізмами, сьогодні ж належать до загальновживаної лексики? Які слова є неологізмами дотепер? Таксобус, файл, дискотека, дискета, субсидія, принтер, факс, відеомагнітофон, плеєр, ксерокс, слаксис, компакт-диск, СНІД.

Номер слайду 14

Складіть словничок “Неологізми нашої доби” з поясненням їх лексичного значення ( 10 слів)

Номер слайду 15

Прочитати. Визначити авторські неологізми. Збирають світлі золоті меди веселокрилі та прозорі бджоли. (М.Рильський.) Небо розпросторилось високо, бджоли в квітограєві гудуть. (Д.Луценко.) В річку золота згори капле срібло щиродзвонне, прилетіли, прибули жайворони. (Г.Чупринка.) Ненавиджу темне життєве болото, я в душу таємне ловлю сонцезлото. (П.Тичина.) Журавлиниться просинь, баболітиться осінь. (А.Камінчук.)

Номер слайду 16

Прочитати уривок з повісті М.Коцюбинського “Тіні забутих предків”. Які слова є діалектними? З якою метою такі слова вживаються в художніх творах? Лексичне значення діалектних слів з’ясувати за тлумачним словником. Тепер Іван був уже легінь, стрункий і міцний, як смерічка, мастив кучері маслом, носив широкий черес і пишну кресаню. Марічка любила, коли він грав на флояру....Чудна пісня тихо спадала на зелену отаву царинок, де вигідно послали свої тіні смереки.

Номер слайду 17

До поданих діалектних слів дібрати синонімічні загальновживані. Рихтувати, скрегулець, трудний, банувати, керниця, газда, кочерга. Для довідок. Готувати, яструб, втомлений, тужити, криниця, хазяїн, ожіг.

Номер слайду 18

*Переписати, на місці крапок уставляючи пропущені літери. Гор..зонт, приват..зац..я, електр..ка, Франц..я, істор..я, пенс..онер, бенз..н, ш..фр, лекц..я, ч..нара, мед..камент, кал..граф..я, в..зит, м..т..нг, ієрогл..ф, Фінлянд..я, д..кц..я.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

У яких галузях науки вживаються подані терміни? Які з них є інтернаціональними, які утворені вживанням у ролі терміна українського загальновживаного слова? Префікс, корінь (слова), байт, інтерфейс, тіло, експедиція, радіус, віднімання, вага, кредит, реакція, гепатит.

Номер слайду 24

Метод “Прес” : що сподобалось, а що не сподобалось на уроці?

Номер слайду 25

Домашнє завдання Повторити тему “Лексикологія” за питаннями на с. 60 Складіть словничок “Застарілі члова в мовленні моїх дідуся й бабусі”. Складіть словничок професійної лексики сучасного вчителя.

ppt
Додано
16 серпня 2020
Переглядів
968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку