Презентація "Уживання знака м 'якшення перед закінченням прикметників" 4 клас

Про матеріал

Презентація "Уживання знака м 'якшення перед закінченням прикметників" 4 клас містить матеріа для вивчення і закріплення нового матеріалу. На уроці присутні різноманітні форми роботи, цікаві завдання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УЖИВАННЯ ЗНАКА М’ЯКШЕННЯ ПЕРЕД ЗАКІНЧЕННЯМ ПРИКМЕТНИКІВ УЖИВАННЯ ПРИКМЕТНИКІВ ДЛЯ ВСЕБІЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТІВ Підготувала. Вчитель початкових класів. Коханевич О. О.

Номер слайду 2

Встали, дітки, всі рівненько, Посміхнулися гарненько, Настрій на урок взяли, Працювати почали.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання (вправа 191, с. 99) Учні читають речення та пояснюють, які суфікси вони вставили у словах. — Прокоментуйте порядок розбору виділеного слова. — Які антоніми ви дібрали до слів яскраво, новий?

Номер слайду 4

Каліграфічна хвилинка Вивчайте мову українську — Дзвiнкоголосу, нiжну, чарiвну, Прекрасну, милу i чудову, Як материнську пiсню колискову. — Підкресліть синоніми. — Прикметник материнську розберіть за будовою.

Номер слайду 5

ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ — Сьогодні на уроці ми розглянемо вживання знака м’якшення перед закінченням у прикметниках чоловічого і середнього роду. Дізнаємося, у яких відмінках це відбувається і чому.

Номер слайду 6

Гра «Плюс чи мінус». Учні показують «+», якщо основа прикметника закінчується на м’який приголосний, і «–» — якщо на твердий. Синя, сумний, давнє, домашня, спілий, красиве, раннє, дивна, літня, гарне. Світлий, пізній, добрий, дужий, дружній, широке, порожнє, шкільний, городній, майбутній.— Для чого необхідно вміти визначати основу прикметників? Про це ми дізнаємося, виконавши наступну вправу.

Номер слайду 7

Виконання вправи 192 (с. 99) — Прочитайте подані прикметники. — Запишіть їх у родовому, давальному і місцевому відмінках однини (за потреби користуйтеся таблицями на с. 91–92 підручника). Р. в. Д. в. М. в. Домашній — ..., ..., ... раннє — ..., ..., ... спілий — ..., ..., ... красиве — ..., ..., ... — Позначте закінчення прикметників. — На який приголосний (твердий чи м’який) закінчується основа прикметників? — Поясніть, коли вживається знак м’якшення у закінченнях прикметників чоловічого і середнього роду в названих відмінках?

Номер слайду 8

Ознайомлення з теоретичним матеріалом (с. 99)

Номер слайду 9

Добирання прикметників. Вправа 196 (с. 101) Учні добирають до кожного іменника кілька прикметників, які б характеризували предмет з різних боків. Записують за зразком підручника.

Номер слайду 10

Самостійна робота. — Прочитайте речення. Прикметники, подані в дужках, запишіть у потрібній формі. — Визначте відмінок прикметників. 1 варіант На (останній) уроці у нас була фізкультура. Від (літня) спеки аж дихати важко. Школярі задоволені (вчорашня) екскурсією. 2 варіант У (сусідній) будинку живе моя подруга. За (передня) партою сидить Павлик. Оленка прикрасила букет (синя) стрічка.

Номер слайду 11

Гра «Хто більше?» — Доберіть до кожного іменника по кілька прикметників, які б характеризували предмет з різних сторін. Зразок: завдання важке, легке, цікаве, творче, велике. Рушник — ... Сопілка — ... Козак — ... Мова — ...

Номер слайду 12

ПІДСУМОК УРОКУ — Що нового дізналися на уроці? — У яких відмінках у прикметниках чоловічого та середнього роду пишемо знак м’якшення? — У яких відмінках у прикметниках жіночого роду пишемо знак м’якшення? — Для чого нам потрібно це знати? — Яку роль відіграють прикметники у мовленні?

Номер слайду 13

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Вправа 201 (3), с. 102–103.

pptx
До підручника
Українська мова 4 клас (Волкотруб Г. Й.)
Додано
18 грудня 2018
Переглядів
5890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку