Презентація "В чому полягає суть підприємництва"

Про матеріал
Презентація по громадянській освіті для 10 класу "В чому суть підприємництва" розкриває одну з тем до розділу "Економіки", матеріал допоможе наочно зрозуміти зміст понять до теми та зрозуміти основні характеристики економічних питань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В ЧОМУ ПОЛЯГАЄ СУТЬ ПІДПРИЄМНИЦТВА? Громадянська освіта, 10 клас Одні бачать у підприємцеві вовка, якого слід убити. Інші вважають, що підприємець – корова, яку можна без кінця доїти. І лише небагато бачать в ньому коня, який тягне воза. Уінстон Черчілль

Номер слайду 2

Хто такий підприємець?Підприємець - особа, яка професійно займається підприємницькою діяльністю - приватним виробництвом, торгівлею, посередництвом, наданням послуг. Людина з будь-якою освітою і професійною підготовкою час від часу постає перед вибором: працювати за наймом чи розпочати власний бізнес? Деякі відповідають на це питання однозначно: краще працювати на себе. Таких людей називають бізнесменами, або підприємцями. Соціологи та економісти вважають, що підприємливість - дуже рідкісний виробничий ресурс, який притаманний лише 7-10 % населення. Тому він є таким цінним. В Україні підприємцями є фізичні особи.

Номер слайду 3

Підприємець - революціонер в економіці. Прибуток для нього - лише символ успіху. Головне - вступити на незвіданий шлях там, де закінчується звичний порядок. Йозеф Шумпетер. Хто такий підприємець?Згідно зі статтею 4 Господарського кодексу України підприємництво - самостійна, ініціативна, систематична, здійснювана на власний ризик діяльність із виробництва товарів, надання послуг та виконання робіт (господарська діяльність) із метою одержання прибутку. Функції підприємців в ринковій економіці:організація виробництва товарів і послуг;створення робочих місць;впровадження науково-технічних досягнень у виробництво;сплата податків державі.!!! здатність брати на себе ризик.

Номер слайду 4

Головною умовою започаткування підприємницької діяльності в Україні є її державна реєстрація. Здійснюється ця процедура Державним реєстратором, що призначений місцевими органами влади, за заявою громадянина і на підставі поданих ним юридичних документів. Закінчується - наданням Свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця чи юридичної особи підприємства і внесенням даних про цього суб’єкта до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ). Як стати підприємцем. Власник. Бізнесмен. Комерсант. Господар. Менеджер. Новатор

Номер слайду 5

Створення власної справи - це завжди величезний ризик і подолання опору, що неминуче виникає. Ризик - це небезпека втрати ресурсів або доходу. Дохід - це збільшення економічних вигод у формі надходження активів або зменшення зобов’язань, що призводять до зростання власного капіталу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Підприємницька діяльність – це праця індивіда, заснована на розвитку особистісних факторів, розширенні знань про свої можливості, спрямована на досягнення найкращого результату у господарській діяльності, на отримання економічної вигоди і насамперед, привласнення додаткового продукту. Підприємницькою діяльністю не можна вважати виконання будь-якого завдання, отриманого від іншої особи, якщо у виконавця був відсутній хоча б один із факторів виробництва та не було права свободи такої діяльності. Найважливішими факторами підприємницької діяльності є особиста власність, фізичні, розумові здібності, знання і досвід, становище в суспільстві тощо. Ліцензія - дозвільний документ, що видається Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом виконавчої влади, згідно з яким його власник має право на здійснення певного виду підприємницької діяльності, що потребує такого дозволу.

Номер слайду 8

ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ПІДПРИЄМЦЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Права підприємця. Обов'язки підприємцявільний вибір видів діяльності;вибір постачальників та споживачів продукції, що виробляється;самостійне формування програми діяльності;залучення ресурсів;встановлення цін на продукцію;розпоряджання прибутком та іншим майном;вільне наймання працівників;здійснення зовнішньоекономічної діяльності;державна підтримказабезпечити належні й безпечні умови праці працівникам;забезпечити оплату праці не нижчу від визначеної законом та її своєчасне одержання працівниками;забезпечити інші соціальні гарантії, зокрема соціальне й медичне страхування, та соціальне забезпечення відповідно до законодавства України; вести фінансовий облік та сплачувати податки;не завдавати шкоди довкіллю;дотримуватися законодавства України;не порушувати законні права та інтереси інших

Номер слайду 9

Номер слайду 10

недієздатні особи; народні депутати; посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування; військовослужбовці; судді, працівники прокуратури, правоохоронних органів; особи, яких суд обмежив у праві обіймати певні посади чи займатися певного діяльністю (впродовж строку такого обмеження); особи, засуджені за корисливі злочини (до зняття чи погашення судимості). Особи, яким заборонено здійснювати підприємницьку діяльність:

Номер слайду 11

Дохід – це основна мета діяльності підприємця. Підприємницький дохід – це дохід отриманий від підприємницької діяльності

Номер слайду 12

Типи соціальної відповідальності бізнесу. Економічна ― включає створення робочих місць і сплату податків для підтримки життєдіяльності держави. Юридична відповідальність передбачає дотримання бізнесом місцевих і міжнародних законів. Етична відповідальність вимагає дотримання співробітниками і компанією загалом загальнолюдських норм поведінки у взаєминах один з одним, конкурентами, державою і суспільством. Добровільна ― інвестування у проекти, що приносять значну користь суспільству, але не мають прямої віддачі. Це захист навколишнього середовища, інвестиції у здоров’я та грамотність населення, інфраструктуру, боротьбу з бідністю і т. ін.

Номер слайду 13

Ризик - це небезпека втрати повністю або частково ресурсів або доходів. Іншими словами, ризик має якісну й кількісну оцінки. Якщо відбувається та чи інша подія в ринковому середовищі, то можливими можуть стати три економічні результати: негативний (програш, збитки), нульовий і позитивний (виграш, вигода).

Номер слайду 14

 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Соціальна відповідальність бізнесу — це добровільний внесок бізнесу у розвиток суспільства в соціальній, економічній та екологічній сферах, пов’язаних з основною діяльністю компанії. Правовий захист бізнесу — це кваліфікована допомога, яку надає адвокат, що має досвід в юридичному обслуговуванні та супроводі з різних напрямків бізнесу.

Номер слайду 17

Правовий захист бізнесу. Одним із ризиків підприємницької діяльності є неправомірні дії інших підприємців, фізичних осіб та й самої держави, що вчинені проти конкретного підприємця. НЕПРАВОМІРНІ ДІЇ ЩОДО БІЗНЕСУз боку інших юридичних та фізичних осібз боку державинедобросовісна конкуренція;рейдерське захоплення;прояви монопольного тиску.безпідставні перевірки органів контролю;незаконне втручання та перешкоджання господарській діяльності під час здійснення державного контролю та нагляду;створення адміністративно-бюрократичних перешкод у реєстрації, ліцензуванні, патентуванні й провадженні підприємницької діяльності

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Ринок праці належить до ресурсних ринків. Це ринки на яких продавцями є домогосподарства, а покупцями - підприємства. Представники домогосподарств - віком від 15-ти і до 70-ти років - працездатні особи, що мають певну освіту і професійну підготовку, пропонують на цьому ринку свої професійні послуги праці. Ринок праці - це система суспільних відносин,пов’язаних із наймом і пропозицією праці, також це - економічний простір (сфера працевлаштування), де взаємодіють покупці та продавці послуг праці. Вакансії - вільні робочі місця на підприємствах, в організаціях та установах, для яких роботодавці шукають працівників. Ставка зарплати - сума винагороди за послуги праці, що сплачується або за одиницю робочого часу, або за нормовану кількість виробленої продукції (роботи).

Номер слайду 20

професія - рід трудової діяльності, занять, що вимагають певної підготовки (менеджер, психолог, соціолог і.т.д.).спеціальність - Вид занять в рамках однієї професії, більш вузька класифікація роду трудової діяльності, яка вимагає конкретних знань, умінь і навичок, набутих завдяки фаховій освіті і забезпечують постановку і вирішення окремих класів професійних завдань (наприклад, менеджер по персоналу, менеджер з маркетингу).фахівці: працівники, чий розумову працю відрізняється професійної змістовністю, складністю і інтелектуальністю і вимагає для свого виконання спеціальної підготовки в залежності від рівня освіти (вищу або середню спеціальну освіту). Працівники цієї категорії розробляють на основі своїх спеціальних знань варіанти вирішення окремих конкретних функціональних обов'язків.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Складові фонду оплати праці Основна заробітна плата.  Це - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців. Додаткова заробітна плата.  Це - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства, або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Номер слайду 23

Мінімальна заробітна плата - Це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт (Кодекс законів про працю України, Закон України "Про оплату праці"). Згідно п.5 ст.38 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік. Мінімальна зарплата з 01 січня 2022 року становить 6500 грн.

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал підручника с. 178 – 182. Підберіть 3 – 5 прикладів створення відомих підприємницьких брендів. Письмово прокоментувати вислів У. Чечілля у епіграфі до уроку. Дати відповідь на слайд № 15 із запропонованими ситуаціями.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Энес Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
3770
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку