Презентація Навіщо ми сплачуємо податки

Про матеріал
Презентація до уроку Громадянської освіти на тему "Навіщо ми платимо податки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навіщо ми сплачуємо податки

Номер слайду 2

«У житті неминучими є дві речі – смерть і податки»

Номер слайду 3

Історія податків сягає глибокої давнини. Вони з’явилися тоді, коли у світі виникли перші моделі держави. Саме держава вводила податки зі своїх підданих для того, щоб були кошти на війну, на будівництво, на інфраструктуру та й, узагалі, на своє існування. І жертвоприношення часів варварства стали підґрунтям для введення податкових платежів. 

Номер слайду 4

Що ж таке податки? Податки – це обов’язкові платежі, що законодавчо встановлюються державою, сплачуються юридичними та фізичними особами в порядку і на умовах, передбачених чинним законодавством для фінансового забезпечення виконання державою покладених на неї функцій. Таким чином, податки встановлюються лише державою, а податкові відносини мають односторонню спрямованість – від платника до держави. Присвоєння державою частки доходів фірм та домашніх господарств у вигляді податкових платежів здійснюється шляхом примусу. 

Номер слайду 5

  Французький мислитель Шарль Монтеск’є сказав: «Державні доходи – це частина, що виділяється кожним громадянином зі свого майна для того, щоб користуватися всім іншим». Тобто частину доходів як громадяни, так і підприємство мають сплачувати державі для того, щоб через бюджет ці кошти перерозподілялися між усіма членами суспільства. 

Номер слайду 6

Чи можна відмовитися від сплати податків? Ні. Обов’язковість сплати податку виникає лише під час правомірної діяльності платника податку. Разом із правомірною діяльністю платника існує необхідність їх примусової сплати, а за несплату передбачені адміністративна та кримінальна відповідальність.

Номер слайду 7

Сума податку має дорівнювати вартості отриманих від держави благ; податки повинні мати цільове призначення; умови оподаткування мають бути простими та зрозумілими для платника; держава має інформувати суспільство, на що витрачає податкові надходження. Для наповнення державної скарбнички правителі збільшували кількість податків, підвищували їх розмір, вигадували податки, які ми називаємо абсурдними. Так, історія знає податки на бороди, на очі, на годинники, на вбивства, на мило, на тінь, на холостяків тощо. Будь-яка держава повинна розуміти, що безмежне збільшення податкових ставок може привести до її загибелі. Учень Конфуція Сюнь-Цзи заявив, що стягнення непомірних податків – це дорога, що викликає розбій, збагачення ворога та призводить до загибелі держави. Тож, оптимальна ставка оподаткування не повинна перевищувати 25–30%, інакше виробництво буде згортатися або перейде в тіньову економіку. Отже, податки є основним наповнювачем бюджету. Податкові надходження спрямовуються або до державного, або до місцевого бюджету. Державний бюджет – це план доходів і видатків держави на певний календарний рік. 

Номер слайду 8

Загальнодержавні податки – це податки, що встановлюються Верховною Радою України, стягуються на єдиних умовах, за єдиними ставками та є обов’язковими на всій території держави. Місцеві бюджети – це бюджети населених пунктів, об’єднаних територіальних громад, районів, областей. Місцеві податки – це податки та збори, що встановлюють місцеві органи влади й діють вони лише на певній території. За іншою класифікацією податки поділяють на прямі та непрямі. Прямі податки безпосередньо залежать від обсягу прибутку, доходу платника чи наявності у нього певного майна (податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на майно тощо). Пряме оподаткування вважається найсправедливішим, оскільки більші податки платить той, хто має більше майно. Непрямі податки включаються в ціну товарів та послуг. Непрямі податки не залежать від доходу чи майнового стану платника, тому вважаються несправедливими. Такі податки є «прихованими» у ціні товарів, тому психологічно сприймаються легше

Номер слайду 9

Види непрямих податків. Податок на додану вартість включається в ціну товарів та послуг на всіх етапах їх виробництва та збуту. Ставка податку – 20% від доданої вартості товару для продавця. Але фактично його сплачують покупці разом з кінцевою ціною товару. Для покупця цей податок складає 16,67% від ціни.  

Номер слайду 10

Акцизний збір встановлюється лише на окремі групи товарів (підакцизні товари), іноді з метою обмеження їх споживання. Підакцизні товари в Україні: етиловий спирт, алкогольні напої, пиво, легкові автомобілі, мотоцикли, нафтопродукти, електроенергія. 

Номер слайду 11

Мито –це податок, що стягується із товарів та послуг, які переміщують через митний кордон України. Туристи при виїзді до іншої країни часто «штурмують» дьюті фрі магазини –місця безмитної роздрібної торгівлі в міжнародних аеропортах та вокзалах, де ціни на товари значно нижчі, ніж звичайні, саме завдяки відсутності ПДВ, акцизів та мита.

Номер слайду 12

Основний податок для громадян – це податок на доходи фізичних осіб. Він вираховується із заробітної плати, а також інших видів доходів громадян: відсотки за банківським депозитом, інвестиційний прибуток від операцій із цінними паперами, доходи від надання майна в оренду, доходи від продажу майна, виграші, дохід у вигляді вартості успадкованого чи дарованого майна. Значна частина громадян сплачує й майнові податки, до яких належать податок на землю, податок на нерухоме майно, транспортний податок. Розмір військового збору незмінний з 2014 року і складає 1,5% від доходу.

Номер слайду 13

Тож, чому ми сплачуємо податки? За рахунок податків утримуються армія, суд, прокуратура, правоохоронні органи, освіта, культура, медицина, інфраструктура, пенсіонери, особи з інвалідністю, сироти, багатодітні тощо. Таким чином, податки відіграють надважливу роль у житті суспільства, і без них будь-яка держава приречена. А наш конституційний обов’язок – сплачувати податки вчасно та в повному обсязі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 квітня 2023
Переглядів
2428
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку