Презентація "В.Підмогильний. Світовий мотив підкорення міста

Про матеріал
Презентація до уроку в 11 класі "В.Підмогильний. Світовий мотив підкорення міста, самоствердження, інтерпретовані на національному матеріалі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Підмогильний. Роман “Місто”. Світовий мотив підкорення міста, самоствердження, інтерпретовані на національному матеріалі

Номер слайду 2

СамоствердженняІнтерпретація— це прагнення особистості зайняти й утримати в системі психологічних відносин у колективі певну позицію, що забезпечувала б їй повагу, визнання, довіру, підтримку інших членів колективу.(лат. interpretatio) — роз'яснення, тлумачення.

Номер слайду 3

Мета: проаналізувати роман "Місто" Валер'яна Підмогильного з позицій екзистенціалізму; навчитися розуміти вплив цивілізаційних процесів на людину; характеризувати маргінальний образ українського інтелігента; пояснити роль жіночих образів у романі; розвивати навички аналізу прозового твору великої форми; поглибити вміння висловлювати власні враження та думки, виділяти провідні риси й деталі, критично оцінювати події та вчинки героїв, робити висновки; усвідомлювати моральні, психологічні аспекти самоствердження людини.

Номер слайду 4

Перевірка домашнього завдання : Анкета письменника. Фактологічний диктант

Номер слайду 5

Написав «Місто», бо люблю місто і не мислю поза ним ні себе, ні своєї роботи. Написав ще й тому, щоб наблизити, в міру змоги, місто до української психіки, щоб сконцентрувати його в ній...

Номер слайду 6

Київ 20-х років ХХ ст.

Номер слайду 7

проблемне питання: степан радченко – завойовник міста чи його жертва?

Номер слайду 8

І група: Поміркуйте, яким треба бути, щоб досягти успіху. Накресліть свою формулу успіху.ІІ група: Що, на вашу думку, повинно містити слово “людина”, які складові?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Робота з тлумачним словником: Екзистенціалізм - філософський напрям, який сформувався у французькій філософії та літературі в першій половині XX ст. Визначальні риси: абсурдність буття, відчай, страх смерті; особистість має протидіяти державі, суспільству "ворожому" середовищу; вища цінність у свободі особистості; існування людини тлумачиться як драма свободи; в художніх творах розповідь ведеться від першої особи. Представники екзистенціалізму називали кілька шляхів порятунку від абсурду: СМЕРТЬ (САМОГУБСТВО),БУНТ (БОРОТЬБА),ТВОРЧІСТЬ.

Номер слайду 11

Психологізм - заглибленість у творі в душу персонажів, їх психологію. У психологічному творі увага автора переноситься із зовнішнього (подієвого) сюжету на внутрішній (психологічний), він відслідковує всі порухи душі своїх героїв, намагається розкрити їх роздуми й мотивацію вчинків, показати нелегкий шлях внутрішніх колізій.

Номер слайду 12

Робота з тлумачним словником: Маргінал 1. Той, хто втратив колишні соціальні зв'язки і не пристосувався до нових умов життя ( звичайно про вихідців із села) 2. Провінціал. Урбаністика - це твори мистецтва, які зображують місто, його життя та мешканців, побачені "міськими очима".

Номер слайду 13

Жанр твору: урбаністичний інтелектуально-психологічний роман. Композиція: 2 частини та 14 розділів. Експозиція – Зав’язка –Кульмінація – Розв’язка -

Номер слайду 14

Тема твору: Головна ідея: Проблематика: Підкорення людиною міста, вплив цивілізаційних процесів на людину. Розкриття характеру людини, яка підкорює місто, через дії, вчинки, стосунки з іншими персонажами. Проблема села і міста;Становлення людини-митця;Проблема кохання;Добро і зло.

Номер слайду 15

1-ша лінія - становлення Степана Радченка як письменника.2-га лінія – стосунки Степана Радченка із жінками. Дві сюжетні лінії:

Номер слайду 16

«Мозковий штурм»Степан Радченко – позитивний чи негативний герой?Місто Київ – герой роману?Назвіть риси екзистенціалізму в романі “Місто”.

Номер слайду 17

«Незакінчене речення»Степан Радченко – тип маргінальний, тому що…

Номер слайду 18

проблемне питання: степан радченко – завойовник міста чи його жертва?

Номер слайду 19

«Воно покірно лежало внизу хвилястими брилами скель, позначене вогняними крапками, і простягало йому з пітьми горбів гострі кам’яні пальці. Він завмер від сласного споглядання цієї величі нової стихії і раптом широким рухом зронив униз зачудований поцілунок».

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Скласти паспорт твору. Виписати цитати для характеристики образу Степана Радченка. Розкрити один із жіночих образів роману крізь призму стосунків зі Степаном:І група – Надійки, Тамари Василівни; ІІ група - Зоськи, Рити.

Номер слайду 22

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
18 жовтня 2021
Переглядів
2223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку