Презентація "В.Шекспір. Сонети"

Про матеріал
Презентація містить матеріал для ознайомлення учнів 8 класу з біографією та творчість В.Шекспіра, а також завдання для роботи на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вільям Шекспір1564-1616 Основні теми сонетів поета.

Номер слайду 2

Вільям Шекспір – англійський драматург. Один з найвідоміших драматургів світу

Номер слайду 3

Вільям Шекспір народився в Стратфорді-на-Ейвоні 23 квітня 1564 року (дата народження приблизна). Вільям Шекспір був найстаршим сином Джона Шекспіра, місцевого ремісника, та Мері Арден, доньки землевласника. Прізвище «Шекспір» в перекладі означає «той, хто трясе списом».

Номер слайду 4

Вільям був третім з восьми дітей Шекспіра.

Номер слайду 5

Початкову освіту Шекспір здобув у Стратфордській граматичній школі, Тут він вивчав історію, класичну літературу, грецьку, латинську й англійську мови, риторику та театральне мистецтво.

Номер слайду 6

У віці 18 років Шекспір одружився з Енн Хетевей, яка була на 8 років старшою від нього. У них було троє дітей: старша донька Сюзанна та близнюки Джудіт і Хемнет.

Номер слайду 7

1585 рік позначився розквітом творчої діяльності Вільяма Шекспіра. У 1587 році він переїхав до Лондона, де зробив успішну кар'єру актора та письменника.

Номер слайду 8

Більшість творів Шекспіра були написані у проміжку між 1589 та 1613 роками. На початку своєї письменницької кар'єри Шекспір писав в основному комічні п'єси. Однак згодом його твори почали більше схилятися у бік трагізму, завдяки чому його творчість вийшла на зовсім новий рівень майстерності.

Номер слайду 9

Періоди творчостіОптимістичний1590 – 1600 рр. Песимістичний. Романтичний1601 – 1608 рр.1609 – 1612 рр.

Номер слайду 10

Оптимістичний(1590 – 1600 рр.) характеризується радісним сприйняттям життя, вірою у здатність людини бути ворцем свого щастя. Твори:10 комедій: «Приборкання норовливої», «Сон літньої ночі», «Багато галасу з нічого» та ін, 9 історичних хронік: «Річард ІІІ, Генріх ХІV» та ін., трагедії: «Ромео і Джульєтта» і «Юлій Цезар», 154 сонети, 2 поеми.

Номер слайду 11

Песимістичний(1601 – 1608 рр.) -криза ренесансної гармонії та гуманістичних ідеалів; складність конфліктів і проблем. Твори:трагедії: «Гамлет», «Макбет», «Отелло», «Король Лір», «Антоній та Клеопатра».

Номер слайду 12

Романтичний(1609 – 1612 рр.) -переважає спокій та рівновага, важкі випробування вводяться тільки для того, щоб була солодшою радість позбавлення від лих. Твори:історична драма «Генріх VІІІ», трагікомедії (романтичні драми) «Перікл», «Цимбелін», «Зимова казка», «Буря».

Номер слайду 13

Творчий доробок Вільяма Шекспіратрагедій10комедійісторичних хроніксонетапоеми17101542

Номер слайду 14

1611 року В. Шекспір повернувся до Стретфорда, де й помер 23 квітня 1616 року в день свого народження. Йому виповнилося лише 52 роки. Похований в церкві Святої Трійці, як почесний громадянин міста.

Номер слайду 15

У 1590 році В. Шекспір з’явився у лондонському театрі, де спочатку працював суфлером. У 1593 році вступив до трупи Джемса Бербеджа. У 1597 році став співвласником лондонського театру «Глобус». Усі його найкращі пєси були поставлені тут і сам він виконував ролі у виставах.

Номер слайду 16

«Шекспірівське питання» — питання, яке виникло внаслідок недостатності фактів з біографії В. Шекспіра. Це наштовхнуло деяких дослідників на думку, що Шекспіра як реальної особи взагалі не існувало, а всі його п’єси були створені різними авторами. Свої міркування вчені-дослідники намагалися відстоювати за допомогою аргументації, не позбавленої деякої переконливості. Вони посилалися на те, що син простого торговця і чинбаря не міг так добре знати деталі придворного життя і світського етикету, які він відтворював у своїх п’єсах. Виходячи з відомого факту про те, що Шекспір здобув лише початкову освіту, вчені дивувалися, яким чином і коли він зміг так ґрунтовно вивчити стародавню історію та античну літературу, звідки йому були відомі твори зарубіжних авторів, не перекладені в той час англійською мовою. У дослідників викликав подив і той факт, що Шекспір, який ніколи не залишав Англії, добре розумівся на морській справі, оснащенні кораблів, навігаційних приладах, про що свідчать його п’єси. Водночас дослідники звернули увагу й на той факт, що поряд з вражаючими знаннями в його п’єсах є численні фактичні помилки та нісенітниці. Це свідчить про те, що В. Шекспір — один із найзагадковіших письменників світу. Незважаючи на наведені аргументи проти авторства Шекспіра, глибокий аналіз його творчості показує, що твори, які друкуються під іменем Вільяма Шекспіра, належать одному авторові.

Номер слайду 17

Цікавий факт, що до наших днів не збереглося жодного прижиттєвого портрета Шекспіра. Досі точно невідомо, як насправді виглядав драматург.

Номер слайду 18

Сонети Шекспіра – своєрідний ліричний щоденник, у якому поєдналися сповідь, пейзажний малюнок, філософські роздуми, звернення до друга і коханої.

Номер слайду 19

До 1598 р. сонети В. Шекспіра існували в рукописах.1599 р. два сонети опублікував видавець Джаггард.1609 р. шекспірівські вірші вийшли окремою книжкою.

Номер слайду 20

Англійський (шекспірівський) сонет складається з трьох катренів і фінального двовірша. Цей двовірш є не так розв’язкою, як «висновком» до ліричних катренів.4+4+4+2 Класичний італійський сонет традиційно поділяється на дві частини: перша – це зав’язка (два катрени), друга – розв’язка (два терцети).4+4+3+3

Номер слайду 21

Композиція сонета (теза – розвиток тези-антитеза – синтез (висновок)) передбачає боротьбу протилежних почуттів і думок.

Номер слайду 22

Перші 126 присвячені другові, 127-152 – Смаглявій ледіЗаключні 153, 154 написані в традиційній манері розкриття міфологічного образу бога кохання Купідона. Сонети Вільяма Шекспіра поділяються на 3 групи:ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 23

Хто ж він – ліричний герой шекспірівських сонетів?Cонет 66 Стомившися, вже смерті я благаю,Бо скрізь нікчемність в розкоші сама,І в злиднях честь доходить до одчaю,І чистій вірності шляхів нема,І силу неміч забива в кайдани,І честь дівоча втоптана у бруд,І почесті не тим, хто гідний шани,І досконалості – ганебний суд,І злу – добро поставлене в служниці,І владою уярмлені митці,І істину вважають за дурниці,І гине хист в недoума в руці. Стомившись тим, спокою прагну я,Та вмерти не дає любов твоя. Пер. Д. Паламарчука

Номер слайду 24

Яким бачить світ ліричний герой 66-го сонета? Чому його життя стало нестерпним?Що допомагає ліричному герою протистояти злу? Чи можна назвати цей твір актуальним і в наш час? Поясніть свою думку.

Номер слайду 25

Аналіз прочитаного сонета № 66. Яка тема прочитаного сонета? (Філософські роздуми про життя)Яким ліричний герой бачить світ? (На думку ліричного героя, у світі панує багато зла, яке йому здається нездоланним)У чому виявляється це зло?  (В усьому: у приниження чеснот, у фальші, у глум ленні над дівочою честю, у зраді, у тому. Що мистецтво підвладне владі, у відсутності порядності)Які почуття переповнюють ліричного героя? (Розчарування, бажання померти через неможливість жити у несправедливому, недосконалому світі)Що відбувається у реальному світі ліричного героя? (Позитивні якості не цінуються, все постало з ніг на голову, тепер справжні цінності нікому не потрібні)Що спонукає героя жити? ( Лише почуття до друга, який є радістю у житті героя, і змушує його нести життєвий тягар)

Номер слайду 26

Тема – протест проти несправедливого життя в соціумі.Ідея – протиставлення мислячої особистості світові, що потерпає від зла. Ліричний герой – самотній, дуже страждає, але не перестає мислити і відчувати серцем. Художні засоби: антитеза (зло – добро, істина – дурниця),  анафора ( повторення і),  мова ведеться від першої особи, вірш складається з двох речень.

Номер слайду 27

Сонет складається лише з двох речень. Мова ведеться від першої особи. У монолозі ліричного героя висловлено протест проти несправедливого життя в соціумі, де все йде шкереберть. Соціальні, етичні, естетичні та філософські проблеми розкриваються через антитезу (зло — добро, істина — дурниця, честь — бруд, розкіш — злидні). Художній світ зображено жахливим, тут немає місця мистецтву, красі й істині. Від такого хаосу в суспільстві ліричний герой бажає знайти забуття в смерті. Він самотній, глибоко страждає, але при тому не перестає мислити й відчувати серцем. Автор протиставляє мислячу особистість світові, що потерпає від зла.

Номер слайду 28

Сонет 130Її очей до сонця не рівняли,Корал ніжніший за її уста,Не білосніжні пліч її овали,Мов з дроту чорного коса густа. Троянд багато зустрічав я всюди, Та на її обличчі не стрічав, І дише так вона, як дишуть люди,- А не конвалії між диких трав.І голосу її рівнять не треба. До музики, милішої мені,Не знаю про ходу богинь із неба,А кроки милої — цілком земні. І все ж вона — найкраща поміж тими, Що славлені похвалами пустими. Переклад Д. Паламарчука«Смаглява леді» Мері Фіттон

Номер слайду 29

Якою постає в сонетах Шекспіра обраниця ліричного героя?Чим відрізняється опис коханої у сонетах Шекспіра та в сонетах Данте й Петрарки?

Номер слайду 30

«Смаглява леді» В. Шекспіра  Звичайна земна жінка  Не   красуня «Деспотична, з серцем   кам’яним» Примхлива Гордовита  «І все ж вона — найкраща поміж   тими,        що схвалені похвалами пустими»   

Номер слайду 31

Тема – природна краса земної жінкиІдея – земна жінка – найкраща. Ліричний герой – захоплюється природною красою земної жінки. Художні засоби: порівняння: «мов з дроту чорного коса», «корал ніжніший   за її уста»Ліричною героїнею вірша є «смаглява леді», а її поетичний портрет – центральною темою.  Утім, пошуки імені коханої В. Шекспіра – марна справа, оскільки митець писав не про якусь реальну жінку, а створював сам образ кохання, що пережив століття. У сонеті В. Шекспіра оспівується природна краса земної жінки, вона не ідеалізується, як у сонетах Ф. Петрарки. Шекспір майстерно добирає слова на честь жінки, у тому числі вдається до порівняння задля увиразнення її рідкісної, виняткової краси («rare»), в українському перекладі «найкраща з-поміж всіх»).

Номер слайду 32

Як ви розумієте вислів англійського поета? Поміркуйте, які таємниці своєї душі розкрив автор у прочитаних вами віршах?Вільям Вордсворт сказав:«Сонети – це ключ, яким Шекспір відімкнув своє серце.

Номер слайду 33

Сонети Шекспіра завжди привертали увагу митців: українською мовою їх перекладали Павло Грабовський, Іван Франко, Максим Рильський, Дмитро Павличко, Ігор Костецький, Святослав Караванський, Дмитро Паламарчук та інші, на них написали музику Шостакович, Кабалевський, Нікітін,тощо.

Номер слайду 34

За даними Оксфордського словника англійської мови, Шекспір ввів в англійську мову майже 3 тисячі нових слів.

Номер слайду 35

Літературний диктант.1. Шекспір - видатна особистість доби ____________2. Він відомий не лише як письменник, а й як ______________3. Існує дві класичних схеми сонетів - ____________4. Між цими видами сонетів різниця полягає в тому, що _______5. Перу Шекспіра належить______ сонети.6. Традиційно всі сонети В. Шекспіра поділяються на ____групи, а саме _____7. Вперше сонети В. Шекспіра окремою книгою було видано у __році.8. Свої сонети про кохання В. Шекспір присвячує __________9. Шекспір описує свою кохану як ____________ жінку.10. Сонети В. Шекспіра українською перекладали __________11. Суть «Шекспірівського питання» полягає в тому, що ___________

Номер слайду 36

Літературний диктант.1. Шекспір - видатна особистість доби Відродження.2. Він відомий не лише як письменник, а й як актор та співзасновник театру «Глобус»3. Існує дві класичних схеми сонетів – італійський та англійський.4. Між цими видами сонетів різниця полягає в тому, що італійський складається з 2 катренів і 2 терцетів, а англійський – з 3 катренів і двовірша.5. Перу Шекспіра належить 154 сонети.6. Традиційно всі сонети В. Шекспіра поділяються на 3 групи, а саме про кохання, про дружбу, про радість життя.7. Вперше сонети В. Шекспіра окремою книгою було видано у 1609 році.8. Свої сонети про кохання В. Шекспір присвячує Смаглявій леді.9. Шекспір описує свою кохану як звичайну земну жінку.10. Сонети В. Шекспіра українською перекладали Д. Павличко, Д. Паламарчук, І. Франко, М. Рильський.11. Суть «Шекспірівського питання» полягає в тому, що ___________

pptx
Додано
18 лютого
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку