Презентація "В. Стефаник "Камінний хрест""

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю під час вивчення новели В. Стефаника "Камінний хрест" розкрити якнайповніше тему еміграціїї селян, з'ясувати причини переселення, їхні наслідки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“З України линуть журавлі…”В. Стефаник “Камінний хрест”Презентацію підготувалавчителька української мови і літератури. Руленко Любов Михайлівна10 клас. Українська література

Номер слайду 2

“З України линуть журавлі…”

Номер слайду 3

Летять журавлі щастя-долі шукати. Летять восени у далекі світи,Й не знають, чи вернуть до рідної хати,Щоб місце під сонцем для себе знайти.

Номер слайду 4

Живуть землі співучої сини. В Америці, Канаді й Аргентині.Їм сняться рідні села і лани,І очі мавок, незбагненно сині. Летять роки, як сиві журавлі,Немов журба, сльоза лягла на вії,І не дає заснути до зоріЩемлива, наче пісня, ностальгія…

Номер слайду 5

Тема:“З України линуть журавлі…”Василь Стефаник. Новела “Камінний хрест” –психологічне розкриття теми еміграції. Ідея нерозривної єдності Івана Дідуха з рідною землею

Номер слайду 6

Епіграф уроку:“Чи кожен здатний винести свій хрест,Ще за життя не лігши в домовину?” В. Стефаник. Проблемне питання уроку:“Еміграція – це зрада чи необхідність,прагнення людини до самореалізації?”

Номер слайду 7

Що означає “Нести свій хрест”?Ель Греко “Несіння хреста”І. Босх “Несіння хреста”

Номер слайду 8

Нести́ свій (важки́й, тяжки́й) хрест. Терпляче зносити труднощі, все, що судилось і стало неминучим у чиємусь житті; виконувати свій обов’язок до кінця. Йому навіть приємно було уявляти себе убогим, забутим, стертим великим процесом. Він мученик і добровільно несе свій хрест (М. Коцюбинський “Коні не винні”); Проти рожна перти, Проти хвиль плисти, Сміло аж до смерті Хрест важкий нести (І. Франко “Semper idem”); Тяжкий свій хрест мовчки несло жіноцтво у війну( М. Стельмах “Правда і кривда”); Кожному дано нести свій хрест — терпіння і надію (Б. Харчук).

Номер слайду 9

“Я свою душу пустив у душу народу, і там я почорнів з розпуки”, — писав В. Стефаник. Ці слова свідчать, наскільки сильно турбувала письменника доля України й українців. До Русова — батьківщини славетного нашого прозаїка – з’їжджаються люди не тільки з України, а й з цілого світу. На затишному обійсті Стефаників досі існує криниця, звідки пила воду їхня родина. З того місця можна побачити все село. А вдалині, на крутій горі видно кам’яний хрест — той самий, який дав назву одній з найкращих новел Василя Семеновича Стефаника.

Номер слайду 10

Зберігся будинок Василя Стефаника. Він стоїть на околиці села, на горі, а з його ганку відкривається чудовий краєвид. Якщо уважно придивитися, то на горизонті видно один-єдиний кам’яний хрест, саме той, описаний у новелі “Камінний хрест”. Його поставив перед виїздом на еміграціюпрототип Івана Дідуха Стефан Дідух – приятель письменника. Таких хрестів за селом було багато, але за радянської влади їх знесли, лише один не наважилися чіпати. Камінний хрест, що видніється з порогу хати Стефаників

Номер слайду 11

Історики. ЛітературознавціРобота в групах

Номер слайду 12

Історики. Літерату-рознавціДослідити причини еміграції. Початок еміграції. Обов’язки переселенців.Історія написання новели. Лист Василя Стефаника до дружини Ольги Гаморак.

Номер слайду 13

Еміграція – (виселення, переселення) – вимушене або добровільне переселення частини населення з батьківщини до іншої країни на певний час або на постійне мешкання.Іван Пилипів і Василь Єлиняк Початком української еміграції до Канади офіційно вважають 1891 р., коли на кораблі "СС Орегон" 7 вересня до порту Квебек приїхали перші два поселенці — Іван Пилипів і Василь Єлиняк із села Небилова, Калуського повіту в Галичині.

Номер слайду 14

Причини еміграції населення Галичини, Північної Буковини, Закарпатської України :аграрне перенаселення;масове зубожіння українського населення;сповільнені темпи розвитку економіки;низький життєвий рівень;висока смертність та ін. Українські переселенці у США, штат Північна Дакота, кінець ХІХ ст.

Номер слайду 15

“Страшно сильно пишете Ви. Так,якби-сьти витесували потужною рукою пам’ятник для свого народу… Гірка, пориваюча, закривавлена поезія Ваша, котру не можна забути…”Новела написана в лютому 1899 року. Ольга Кобилянська

Номер слайду 16

“Чую їх біль, усі ті нитки, що рвуться між їх серцем і селом, і мені рвуться, чую їх біль і муку”, — писав Василь Стефаник до Ольги Кобилянської. Мова в цьому листі йшла про нескінченно злу й гірку долю тих, хто в пошуках кращої долі від’їжджав за океан.

Номер слайду 17

«Камінний Хрест» — єдиний твір Стефаника, присвячений темі еміграції. В основу новели покладено реальний факт: Штефан Дідух (у творі Іван), односелець Стефаника, емігруючи до Канади, ставить на своїй нивці кам'яний хрест (який і донині стоїть у Русові). У трагедії героя твору по краплі зібрано горе тисяч емігрантів, долею яких переймався письменник. Не раз проводжаючи на Краківському вокзалі земляків у далеку Америку, він постійно бачив опухлі від плачу очі, спечені губи, чув захриплі від стогону голоси.Історія написання. Стефан Дідух

Номер слайду 18

«…У п’ятницю приїхало їх 800 душ ранісінько, не вилізали з возів, а випадали, не сідали до поїзду, а здобували його штурмом. Жінки бігали і верещали за згубленими дітьми, урядники одного-двох мужиків силоміць пхали до воза, хоч ті молили їх , що жінка з дитиною  десь пропала, а публіка дивилась на то і перестрашено питалася, що то є і хто лишився на тій землі, що емігранти покинули…» З листа О. Гаморак, дружини письменника,1899р.

Номер слайду 19

Коли почуєш, як в тиші нічній Залізним шляхом стугонять вагони, А в них гуде, шумить, пищить, мов рій, Дитячий плач, жіночі скорбні стони, Важке зітхання і гіркий проклін, Тужливий спів, дівочії дисканти, То не питай: сей поїзд — відки він? Кого везе? Куди? Кому вздогін? Се — емігранти. Коли побачиш — на пероні десь Людей, мов оселедців тих, набито, Жінок, худих, блідих, аж серце рвесь, Зів'ялих, мов побите градом жито, Мужчин понурих і дітей дрібних, І купою брудні, старії фанти, Навалені під ними і при них, На лицях слід терпінь, надій марних, Се — емігранти.

Номер слайду 20

Задумаймось над долею важкою,Що гнала цих людей в далекий край,Відчуймо біль Стефаника героївІ зрозуміймо, де насправді рай.

Номер слайду 21

Проблема: У чому ж трагізм Івана Дідуха?

Номер слайду 22

«…людське життя Івана пливе одним потоком з худоб’ячим. ..»

Номер слайду 23

"То як тягнули снопи з поля або гній у поле, то однако і на коні, і на Івані жили виступали"

Номер слайду 24

«— Е-ех, мой, як тобов грєну, та й по нитці розлетишси, який же-с тєжкий!»

Номер слайду 25

«Сідав коло дороги, брав ногу в руки і слинив, аби найти те місце, де бодяк забився».«Як не міг бодяка витягнути, то кулаком його вгонив далі в ногу і, встаючи, казав:— Не біси, вігниєш та й сам віпадеш, а я не маю чєсу з тобою панькатися...»

Номер слайду 26

«…змушений покинути рідне село, своє господарство, яке наживав потом і кров'ю. Вирішив вибратися в далеку Америку, в прославлений "обітований край»».

Номер слайду 27

«Спросив Іван ціле село. Стояв перед гостями, тримав порцію горівки у правій руці і, видко, каменів, бо слова не годен був заговорити».  « Та дєкую вам красно, та най вам бог дасть, що собі в него жєдаєте. Дай вам боже здоров'є, діду Міхайле...»

Номер слайду 28

«В шум, гамір, і зойки, і в жалісну веселість скрипки врізувався спів Івана і старого Михайла… Слова співу йдуть через старе горло з перешкодами, як коли би не лиш на руках у них, але і в горлі мозилі понаростали… а як подибували дуже жалісливе місце, то нахилювалися до себе і тулили чоло до чола і сумували». 

Номер слайду 29

Іноді вчинки людини красномовніші за слова

Номер слайду 30

«На подвір'ю Іван танцював дальше якоїсь польки, а Іваниха обчепилася руками порога і приповідала:— Ото-мси ті віходила, ото-мси ті вігризла оцими ногами!»

Номер слайду 31

«Оберігав його, як дитя. На ньому ж хотів і бути похованим. Перед від'їздом до Канади він затяг на горб камінний хрест, де викарбував своє і жінчине ім'я».

Номер слайду 32

«…всі люди випроваджували Івана. …Аж як усі зупинилися перед хрестом, що Іван його поклав на горбі, то він трохи прочуняв і показував старій хрест:— Видиш, стара, наш хрестик? Там є відбито і твоє намено. Не біси, є і моє, і твоє...»

Номер слайду 33

образи-символи та символічні деталі у новелі

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Зміни душевного стану Івана Дідуха

Номер слайду 37

Цей хрест — то пам'ятник усім українцям, що згинули на чужині, поринувши у невідомість. Стефаник нагадує на хресний шлях кожної людини. Кожний мусить нести свій хрест до останньої миті, терпіти витівки долі. Це нагадування і тим, хто сьогодні планує легко втекти від проблем у кращі країни, це пересторога: рідна земля — це пам'ять і життя, а чужа земля — це далека могила, невідомість і нові поневіряння.

Номер слайду 38

Українські заробітчани лаштуються вдорогу, 2000-і роки

Номер слайду 39

Сучасність…

Номер слайду 40

Вигаданий світ примарного благополуччя манить відкритими шляхами, безмежними можливостями та розкошами "справжнього" життя... Заманює туди, де шляхи перетворюються на манівці, праця – на дим, можливості - на безвихідь. А життя...позбувається сенсу. Сповідь семи заробітчанок, відкриє правду про тисячі їм подібних. Вони шукали щастя... А можливо, щастя і сенс життя - просто бути там, де ти потрібен... Надія Семенкович “На паперті Колізею” – “Заробітчанки, або Мамо, повернись…”

Номер слайду 41

Летіть, летіть , нестримні журавлі, Через усі держави і кордони,Несіть привіт від рідної земліУсім, хто в неї вірив безборонно,Усім, хто зміг у серці зберегтиІ землю ту, і мову ту єдину,Хто крізь усі негоди і світи. В собі проніс любов до України.

Номер слайду 42

Домашнє завдання. Скласти усний твір-роздум ““Камінний хрест” України кличе до роздумів”. У зошитах записати характеристикуперсонажа Івана Дідуха.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сівер Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
516
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку