Презентація "В.Стефаник. Новела "Камінний хрест": історія написання новели

Про матеріал
матеріал дає змогу дізнатися про історію написання твору та прототипа головного героя - Івана Дідуха.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Стефаник “Камінний хрест”. Історія написання

Номер слайду 2

Новела “ Камінний хрест ”Рік створення: 1899. Напрям: експресіонізм із елементами імпресіонізму. Рід: епос. Жанр: новела, за стилістичними ознаками наближена до народної думи.

Номер слайду 3

Історія написання. В основу новели покладено реальний факт про те, як Штефан Дідух (у творі Іван), односелець В. Стефаника, емігруючи до Канади, поставив на своїй ділянці кам’яний хрест (який до нині стоїть у Русові). У листі до онука Штефана Дідуха М. Гавінчука письменник зазначає, що в оповіданні «Камінний хрест» є дослівні думки Дідуха.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Камінний хрест у новелі не є лише пам’яткою, що її залишив по собі старий Іван Дідух. Це в першу чергу символічний образ знедоленого народу-трудівника, який змушений шукати щастя на чужині. КУЗЬМА Н. В.

Номер слайду 6

Історія написання «Камінний Хрест» — єдиний твір Стефаника, присвячений темі еміграції. В основу новели покладено реальний факт: Штефан Дідух (у творі Іван), односелець Стефаника, емігруючи до Канади, ставить на своїй нивці кам'яний хрест (який і донині стоїть у Русові). У трагедії героя твору по краплі зібрано горе тисяч емігрантів, долею яких переймався письменник. Не раз проводжаючи на Краківському вокзалі земляків у далеку Америку, він постійно бачив опухлі від плачу очі, спечені губи, чув захриплі від стогону голоси.

pptx
Додано
12 червня 2019
Переглядів
11566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку