Презентація : "Василь Олександрович Сухомлинський"

Про матеріал
: познайомити учнів з біографією та творами В. О. Сухомлинського; - розвивати інтерес до творчості великого педагога; - продовжувати розширювати уявлення дітей про моральні якості людини: доброту, чуйність, порядність, турботливість, співчуття; - формувати негативне ставлення до проявів егоїзму, байдужості, жорстокості; - розвивати спостережливість, допитливість, вміння давати оцінку вчинкам героїв оповідань; - вправляти дітей у висловленні власної думки щодо любові і жорстокості; - розвивати активність, творчість, уяву, вміння передавати емоційний стан за допомогою міміки, жестів під час проведення інсценізацій оповідань; - виховувати любов до матері, повагу до її почуттів, сміливих вчинків, бажання турбуватися про маму; - виховувати доброту, чуйність, любов до рідних та близьких людей, любов до природи, гордість за українську літературну спадщину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вихователь тернопільської спеціальної школи змійовська г.м. Презентація Василь Олександрович Сухомлинський

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Біографія великого педагога

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Чим любив займатися в дитячі роки?

Номер слайду 7

Де навчався василь олександрович?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Для учнів своїх він твори писав, бути добрими, чуйними він їх навчав .

Номер слайду 12

Уроки “під голубим небом”

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вивчення творів василя сухомлинського за допомогою інсценізації

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Сива волосинка Маленький Михайлик побачив у косі матері три сиві волосинки.- Мамо, у вашій косі три сиві волосинки, - сказав Михайлик. Мама усміхнулась і нічого не сказала. Через кілька днів Михайлик побачив у материній косі чотири сиві волосинки.- Мамо, - сказав Михайлик здивовано, - у вашій косі чотири сиві волосинки, а було три... Чого це посивіла ще одна волосинка?- Від болю, - відповіла мати. - Коли болить серце, тоді й сивіє волосинка...- А від чого ж у вас боліло серце?- Пам'ятаєш, ти поліз на високе-високе дерево? Я глянула у вікно, побачила тебе на тоненькій гілці. Серце заболіло, й волосинка посивіла. Михайлик довго сидів задумливий, мовчазний. Потім підійшов до мами, обняв її і тихо спитав:-Мамо, а коли я на товстій гілці сидітиму, волосинка не посивіє?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Навіщо кажуть "Спасибі" Дрімучим лісом йшло двоє подорожніх. Дідусь і хлопчик. Було жарко і хотілося пити. Нарешті вони прийшли до струмка. Тихо дзюрчала холодна вода. Мандрівники нахилилися, напилися. Дідусь сказав: - Спасибі тобі, струмочку. Хлопчик усміхнувся. - Чого ти усміхнувся, хлопче? - запитав дідусь.- Навіщо ви, дідусю, сказали струмкові "Спасибі"? Він же не жива істота і не дізнається про вашу подяку, не почує ваших слів.- Це так. Якби води напився вовк, він міг би і не дякувати. Ми ж не вовки, а люди. Розумієш, навіщо людина каже "Спасибі"? А знаєш, кого це слово вшановує, звеличує, підносить? Хлопчик замислився. Він ще ніколи не думав над цією мудрою істиною. Тепер саме час був подумати: дорога через ліс ще довга.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ТРИ ПИРІЖКИ Федько й Миколка прийшли до бабусі в гості. Вона живе на другому кінці села, то й онуки не часто в неї бувають. Бабуся зраділа онукам. Поставила на столі тарілку з ме­дом і три великі пиріжки з сиром. Взяли хлопці по пиріжку та й їдять. Смачні пиріжечки! І мед смачний. Вмочають Федько й Миколка у мед і погля­дають на третій пиріжок. Федько думає: «Я з'їв би ще один пиріжок... Та хіба ж можна так, щоб я з'їв два пиріжки, а Миколка — один? Ой, лихо, що ж його робити?»Миколка думає: «Я з'їв би ще один пиріжок... Та хіба ж можна так, щоб я з'їв два пиріжки, а Федько — один? Ой, лихо, що ж його робити?»З'їли хлопці по пиріжку, сидять перед тарілкою, див­ляться на третій. Підійшла бабуся, глянула на онуків, що сидять мовчаз­ні, насуплені, та й питає:— Чого ж ви не їсте, хлопці? А хлопці тільки поглядають спідлоба на пиріжок. Взяла бабуся третій, розломила пополам і каже: — Їжте, хлопці... Від сорому внуки ще нижче похилили голови. Але таки взяли по половинці та й їдять собі мовчки.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Народився братик В Оленчиної матусі народився хлопчик. Радіє Оленка: тепер у мене є братик. Прокинулася вночі Оленка, бачить - схилилась мама над колискою та й співає колискові. Заворушилась заздрість в Оленчиній душі. Тепер, думає, мама вже не любитиме мене так, як раніше. Бо треба ж і Петрика любити. - Мамо, - каже Оленка вранці, - ой, як люблю я вас...- А чого ти мені це говориш? - непокоїться мати.- Бо хочу, щоб ви мене любили не менше, ніж Петрика... Мама полегшено зітхнула й каже:-Піди, Оленко, Сонця запитай, як воно ділить своє тепло між людьми? Вийшла Оленка та й питає. А Сонце каже: - Для кожної людини - все моє тепло. Від першої до останньої іскринки.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Ледача подушка Маленькій Яринці треба рано вставати, щоб до школи йти, а не хочеться, ой як не хочеться! Ввечері питає Яринка у дідуся:- Дідусю, чому вранці вставати не хочеться? Навчіть мене, дідусю, спати так, щоб хотілося вставати i йти до школи.- Це подушка в тебе ледача, - відповів дідусь.- А що ж їй зробити, щоб вона не була ледачою?- Знаю я таємницю, - пошепки сказав дідусь. - Ото саме тоді, як вставати не хочеться, візьми подушку, винеси на свіже повітря, добре вибий її кулачками - вона і не буде ледачою.- Справді? - зраділа Яринка. - Я так i зроблю завтра. Ще дуже рано, а треба збиратись до школи. Не хочеться вставати Яринці, але треба ж нарешті подушку провчити, лінощі з неї вибити. Схопилась Яринка швиденько, одяглася, взяла подушку, винесла на подвір'я, поклала на лавку - та кулачками її, кулачками. Повернулася до хати, поклала подушку на ліжко - та й умиватися. А дідусь у вуса посміхається.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Поради для батьків

Номер слайду 35

pptx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Презентації
Інкл
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку