Презентація "Василь Симоненко: природа бунту"

Про матеріал
Презентація "Василь Симоненко: природа бунту" розповідає про життєвий та творчий шлях Василя Симоненка – поета-шістдесятника, поета-лірика, поета-сатирика і просто незвичайну людину, яка неймовірною любов’ю любила Україну. Матеріал можна використовувати на уроках української літератури під час вивчення творчості поета, а також під час проведення позакласних заходів патріотичного спрямування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО: ПРИРОДА БУНТУ

Номер слайду 2

Василь Симоненко – поет-шістдесятник, поет-лірик, поет-сатирик і просто незвичайна людина, яка неймовірною любов’ю любила Україну. Поет стверджував: «Я – українець. Оце і вся моя автобіографія».

Номер слайду 3

Василь Симоненко заперечував традиційні соцреалістичні цінності та ідеологію, проповідував високу моральність, гуманізм, духовну і творчу свободу.

Номер слайду 4

Василь Симоненко говорив від імені всіх українців, утверджував їх як самобутню і величну націю, був переконаний, що його народ попри всі голодомори, заборони і приниження національної гідності, вистоїть і ніколи не впаде на коліна.

Номер слайду 5

Євген Маланюк означив поезію Симоненка як «лютий крик прозрілого раба». Вміння сказати правду, коли в суспільстві все мовчить, – то яскрава особливість поета. Так про це говорить поезія «Крик ХХ віку»:

Номер слайду 6

Потрясіння, викликане трагедією, що відкрилася перед молодим поетом на місці поховання жертв сталінських репресій у Биківні, стало поштовхом до написання поезії «Пророцтво 17-го року». Поет був переконаний, що саме більшовицький жовтневий переворот 1917 року породив жах репресій, депортацій, голодоморів, концтаборів... Викривальна сила цієї поезії – надпотужна.

Номер слайду 7

Симоненко намагався протистояти системі, боротися з несправедливістю, зрадництвом. Він ішов уперед, був активним – він жив.

Номер слайду 8

Вірш «Ти знаєш, що ти – людина?» за філософською наснаженістю, могутньою гуманістичною напругою належить до найвищих досягнень української поезії. Таке, на перший погляд, звичне питання – «Ти знаєш, що ти – людина?» – має глибокий філософський підтекст.

Номер слайду 9

Ви мовчанкою соромливою Постараєтесь обминуть, Що в доярки цієї щасливої Руки й ноги вночі гудуть . У вірші «Дума про щастя» Василь Симоненко відкрив прірву фальші радянської системи, за якою ніхто не хоче бачити просту людину, її долю. Поет показав, що усіма своїми досягненнями, прогресом, людство зобов’язане простим трудівникам.

Номер слайду 10

Симоненко усвідомлював, що його відкритий голос, його принципова громадянська позиція рано чи пізно, але остаточно роздратує комуністичну владу, і та «віддячить» поетові за його в'їдливі, дошкульні слова безжальним присудом.

Номер слайду 11

Вражає фатальне передбачення своєї смерті поетом. Він не тільки відчував загрозу загибелі, а й визначив майже точний її час. Фізична смерть не лякала поета, найголовніше для нього – залишатися людиною.

Номер слайду 12

За життя поету судилося видрукувати лише одну книжечку поезій під назвою «Тиша і грім» в 1962 році. Збірка поезій «Земне тяжіння» і збірка новел «Вино з троянд» з'явилися друком у 1964 і 1965 рр. У 1966 році вийшла книга «Поезії». Наступні видання потрапили до читача аж через п'ятнадцять років. І хоча цензура безжально спотворювала твори Симоненка, нищила їх, ними обмінювалися, їх переписували від руки, вивчали напам'ять. А це і є безсмертя…

Номер слайду 13

Як сліпучий метеорит, на мить спалахнув Симоненко на небосхилі українського письменства, щоб навіки увійти в безсмертя. Саме тому, що він жив, любив і ненавидів, страждав, творив і згорів за рідну землю, за людей – Батьківщина повік не забуде його.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 січня 2020
Переглядів
1801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку