Презентація. Веб-дизайн.

Про матеріал
Мета:  формування предметних компетентностей: забезпечити засвоєння знань про поняття «Веб-дизайн», «Хостинг».  формування ключових компетентностей: • спілкування рідною мовою: уміння формулювати запитання та дискутувати; уміння оперувати термінами і поняттями з основ графічного дизайну; • спілкування іноземними мовами: уміння використовувати іноземні джерела інформації; • уміння вчитися: навички конструювати власну освітню траєкторію; • ініціативність і підприємливість: уміння брати відповідальність за результат роботи на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Веб-дизайн. За навчальною програмою 2018 року. Урок 6

Номер слайду 2

Веб-дизайн. Розділ 1 § 6 Найвідомішою та найпопулярнішою службою Інтернету є Всесвітня павутина (Веб). Саме після її розповсюдження став можливий масовий доступ користувачів до Всесвітньої мережі. Своєю появою Веб має завдячити Тіму Бернесу-Лі, який винайшов протокол HTTP, адреси URL та мову HTML — технології, на яких ґрунтується Веб.

Номер слайду 3

Веб-дизайн. Розділ 1 § 6 Служба Веб підтримується сукупністю серверів, які здатні обмінюватися даними за протоколом HTTP. Цих серверів мільйони, й розповсюджені вони по всьому світу. На них містяться веб-сторінки — спеціальні документи, створені з використанням мови HTML. Кожна веб-сторінка має адресу URL, за допомогою якої вона може бути знайдена.

Номер слайду 4

Веб-дизайн. Розділ 1 § 6 Перегляд веб-сторінок здійснюється у спеціальних програмах – браузерах, найпоширенішими з яких є: Microsoft Edge. Mozilla Firefox. Opera. Google Chrome. Safari

Номер слайду 5

Веб-дизайн. Розділ 1 § 6 Веб-дизайн — галузь веб-розробки, що охоплює цілий ряд напрямів і дисциплін із створення та супроводу сайтів або веб-застосунків, таких як графічний веб-дизайн, проектування інтерфейсів, авторинг (у тому числі стандартизований код і власницьке програмне забезпечення), використовність та оптимізація для пошукових систем.

Номер слайду 6

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Створення сайта — це трудомісткий і тривалий процес. Розробку сайта можна поділити на такі етапи:

Номер слайду 7

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Маркетингові дослідження. На цьому етапі визначають призначення сайта та мету його створення, вивчають запити майбутніх відвідувачів сайта, ознайомлюються з подібними сайтами і планують оригінальні риси майбутнього сайта.

Номер слайду 8

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Планування структури сайта. Ці і багато інших питань вирішуються на етапі планування структури сайта. Скільки сторінок матиме сайт?Як користувач відвідуватиме ці сторінки?Скільки і яких розділів міститиме сайт?

Номер слайду 9

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Розробка дизайну. Дизайн сайта — це не лише красиве оформлення сторінок. Вигляд головної сторінки і решти веб-сторінок повинен відображати мету сайта, відповідати певному стилю, бути привабливим і відрізнятися від аналогічних сайтів.

Номер слайду 10

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Конструювання сайта. Це переведення спланованого сайта в html-код, тобто у функціонуючий кінцевий продукт, який однаково добре відображатиметься і працюватиме у всіх інтернет-браузерах.

Номер слайду 11

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Популярними безкоштовними CMS є: Word. Press. Joomla. Open. Cart. Social. Engineпереважно для ведення блогів тощопереважно для сайтів новинпереважно для інтернет-магазинівпереважно для соціальних мереж

Номер слайду 12

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Наповнення сайта. Наповнення сайта за допомогою CMS є нескладним. Але необхідно заздалегідь заготовити необхідний матеріал (тексти, зображення тощо), які становитимуть інформаційне наповнення сайта.

Номер слайду 13

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Тестування сайта. Створений і частково чи повністю наповнений вмістом сайт можна протестувати на локальному комп'ютері-сервері до його розміщення в мережі Інтернет.

Номер слайду 14

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Для створення локального сервера з метою розробки і тестування сайта використовують безкоштовні прикладні програми: Apache. PHPMy. SQLphp. My. Admin. Denver, яка об'єднує ці програми

Номер слайду 15

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Розміщення сайта в ІнтернетіДля ефективної роботи сайта потрібно забезпечити його цілодобове функціонування. Краще розмістити сайт на віддаленому хостингу. Але у разі наявності постійної IP-адреси та доменного імені це можна зробити і на власному комп'ютері-сервері або навіть на роутері.

Номер слайду 16

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Для доступу користувачів до вашого сайта він повинен мати доменне ім'я. Зазвичай хостинг-провайдери пропонують послуги реєстрації доменних імен. Реєстрація доменного імені буває: Платною. Безкоштовною. У випадку безкоштовної реєстрації імені сайта встановлюються деякі обмеження і може з'являтися реклама.

Номер слайду 17

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Обслуговування сайта. Обслуговування сайта полягає в його: ОновленніСупроводіТехнічному обслуговуванніПоповнення інформаційними матеріалами. Адміністрування, прийом замовлень у інтернет-магазині тощо. Зокрема, вдосконалення дизайну і структури сайта

Номер слайду 18

Етапи створення сайтів. Розділ 1 § 6 Просування сайта. Просування сайта полягає у здійсненні заходів (рекламування, оптимізація структури та змісту, організація опитувань тощо) з метою збільшення його відвідуваності інтернет-користувачами.

Номер слайду 19

Онлайн-системи конструювання сайтів. Розділ 1 § 6 Створювати сайти можна мовами розмітки та веб-програмування. Але для вебмайстрів-початківців найбільш зручним є автоматизоване створення сайтів за допомогою онлайн-систем.

Номер слайду 20

Онлайн-системи конструювання сайтів. Розділ 1 § 6 Створювати веб-сторінки із загальним доступом до них можна в додатку Google Sites. Нескладно і швидко можна розробити власний сайт за допомогою онлайн-конструкторів на сайтах:hostinger.com.uawebkonstruktor.comu. Coz.uaякі надають також послуги безкоштовного хостингу, реєстрації доменних імен, електронної пошти та ін.

Номер слайду 21

Онлайн-системи конструювання сайтів. Розділ 1 § 6 Автоматизована розробка сайта складається з двох етапів: Створення дизайну. Наповнення контентом. Дизайн полягає у виборі із запропонованої колекції готового шаблону сайта та налаштуванні його під власні потреби. Контент — це інформаційне наповнення сайта, яке при автоматизованому процесі не впливає на загальний дизайн сайта.

Номер слайду 22

Автоматизоване створення веб-сайту. Розділ 1 § 6 Розглянемо, як відбувається процес розробки веб-сайту засобами, що безкоштовно надає користувачам веб-сервер Google. Відповідний сервіс має назву Google Сайти. Обліковий запис Google ви вже створювали, працюючи з: Електронноюпоштою. Cпільними документами Google

Номер слайду 23

Автоматизоване створення веб-сайту. Розділ 1 § 6 Для створення сайту потрібно: Увійти на Google Диск з вашим обліковим записом Google. Виконати Створити  Більше  Google Сайти. Переглянути інструкцію зі створення сайту, використовуючи панель Add content (англ. add content — додати зміст), або закрити її.

Номер слайду 24

Автоматизоване створення веб-сайту. Розділ 1 § 6 Після виконання цих дій у вікні браузера буде відкрито головну сторінку вашого сайту.

Номер слайду 25

Автоматизоване створення веб-сайту. Розділ 1 § 6 У правій частині вікна відкриється бічна панель з елементами керування, призначеними для створення, редагування та форматування веб-сторінок сайту. Одночасно на Google Диск з'явиться ескіз сайту з підписом Сайт без назви, якому відповідає значок

Номер слайду 26

Автоматизоване створення веб-сайту. Розділ 1 § 6 У подальшому для редагування вашого сайту — додавання та редагування веб-сторінок, змінення оформлення тощо — вам потрібно використовувати інструменти бічної панелі. Відкрити сайт у режимі редагування можна подвійним клацанням на його ескізі на Google Диск.

Номер слайду 27

Вибір назви сайту та шаблону оформлення. Розділ 1 § 6 Щоб надати назву сайту, потрібно ввести її в поле Введіть назву сайту у верхній частині заголовка сторінки зліва. Одночасно буде змінено на назву сайту текст Сайт без назви та підпис ескізу сайту на Google Диск.

Номер слайду 28

Вибір назви сайту та шаблону оформлення. Розділ 1 § 6 Як і для документів Google, усі зміни, виконані на сайті, будуть зберігатися автоматично. Для вибору шаблону оформлення сайту потрібно:

Номер слайду 29

Вибір назви сайту та шаблону оформлення. Розділ 1 § 6 Можна також змінити вигляд заголовка на сторінках сайту. Після наведення вказівника на заголовок з'являється панель налаштувань з командами: Змінити зображення. Тип верхнього колонтитула. Приводить до відкриття списку зображень, які можуть бути використані у заголовку сторінки. За вибору команди стає можливим змінення типу заголовка — Великий банер. Банер або Лише заголовок

Номер слайду 30

Створення веб-сторінок. Розділ 1 § 6 Одразу після створення сайт містить лише одну сторінку, яка є головною сторінкою сайту. Кожна сторінка сайту має назву. Назву головної сторінки потрібно ввести в поле Заголовок сторінки.

Номер слайду 31

Створення веб-сторінок. Розділ 1 § 6 Для створення нової сторінки на сайті потрібно: Вибрати вкладку Сторінки у правій частині вікна. Вибрати кнопку Додати сторінку Увести назву сторінки в поле Назва сторінки. Вибрати гіперпосилання Готово.

Номер слайду 32

Створення веб-сторінок. Розділ 1 § 6 Панель навігації формується автоматично під час створення нових сторінок і відображається за замовчуванням у верхній частині заголовка кожної сторінки справа.

Номер слайду 33

Створення веб-сторінок. Розділ 1 § 6 Порядок сторінок можна змінювати, перетягнувши у правій частині вікна блок заголовка сторінки в потрібне місце.

Номер слайду 34

Створення веб-сторінок. Розділ 1 § 6 Для створення головної сторінки тематичного розділу потрібно перетягнути блоки заголовків інших сторінок цього розділу на заголовок головної сторінки розділу. Таким чином формується внутрішня структура сайту.

Номер слайду 35

Вставлення об'єктів на веб-сторінку. Розділ 1 § 6 На веб-сторінку можна вставити різні об'єкти. Для цього призначено вкладку Додати у правій частині вікна браузера.

Номер слайду 36

Вставлення об'єктів на веб-сторінку. Розділ 1 § 6 Усі об'єкти, які додаються на веб-сторінку, розміщуються в окремих блоках. Кожен блок можна: Перемістити. Змінити його розміри. Видалитивикористовуючи маркери на межах. Для кожного блоку відкривається окрема панель налаштувань.

Номер слайду 37

Вставлення об'єктів на веб-сторінку. Розділ 1 § 6 Призначення окремих елементів керуваннявкладки Додати. Елемент керування. Призначення. Для створення блоку введення тексту. Для вставлення зображення з Google Диск, за URL-адресою з Інтернету, з комп'ютера тощо

Номер слайду 38

Вставлення об'єктів на веб-сторінку. Розділ 1 § 6 Елемент керування. Призначення. Для вставлення зображення з носіїв даних вашого комп'ютера. Для вставлення об'єктів різних типів з ресурсів Інтернету або посилань на них за їх URL-адресою. Для пошуку та вставлення відео із сервісу You. Tube

Номер слайду 39

Вставлення об'єктів на веб-сторінку. Розділ 1 § 6 Елемент керування. Призначення. Для вставлення створеного вами календаря у сервісі Google Календар. Для вставлення створеної вами карти у сервісі Карти Google. Для вставлення документів різних типів з вашого Google Диск. Документи Google

Номер слайду 40

Вставлення об'єктів на веб-сторінку. Розділ 1 § 6 Для попереднього перегляду сторінок створеного сайту можна вибрати кнопку Попередній перегляд у верхній частині вікна браузера.

Номер слайду 41

Вставлення об'єктів на веб-сторінку. Розділ 1 § 6 У цьому режимі можна побачити, як виглядатиме сайт під час перегляду його на великому екрані, планшеті або телефоні. Для цього призначено кнопки на панелі керування попереднім переглядом. Вийти з режиму попереднього перегляду можна вибором кнопки Вийти з режиму попереднього перегляду.

Номер слайду 42

Публікація сайту. Розділ 1 § 6 Створений вами сайт буде залишатися недоступним для користувачів Інтернету, поки ви його не опублікуєте. Для публікації потрібно: Вибрати кнопку Опублікувати у верхній частині вікна браузера.

Номер слайду 43

Публікація сайту. Розділ 1 § 6 Продовження… Увести, використовуючи малі літери латиниці, цифри та тире, останню частину URL-адреси сайту. Перша частина адреси (доменне ім'я сервера та шлях до файла) для всіх сайтів буде однаковою: sites.google. com/view/. Остання частина повинна бути унікальною для кожного сайту. Якщо вибрана вами адреса не є унікальною, то про це буде повідомлено, її потрібно змінити. Запит URL-адреси сайту буде виводитися лише під час першої публікації сайту. Вибрати кнопку Опублікувати.

Номер слайду 44

Публікація сайту. Розділ 1 § 6 Опублікований сайт можна переглянути, вибравши команду Переглянути опублікований сайт у списку кнопки Опублікувати. Адреса, яку варто пропонувати для перегляду вашого сайту, буде міститися в рядку адреси у вікні перегляду опублікованого сайту. Після внесення змін до вашого сайту потрібно виконати повторну публікацію.

Номер слайду 45

Розгадайте ребус. Веб-сайт. Розділ 1 § 6

Номер слайду 46

Дайте відповіді на запитання. Розділ 1 § 6 Як ви розумієте поняттям «Веб-дизайн»?Назвіть етапи створення сайта. Назвіть відомі вам онлайн-конструктори сайтів. Як ви розумієте поняттям «Домен»?Як ви розумієте поняттям «Хостинг»?

Номер слайду 47

Домашнє завдання. Розділ 1 § 6 Здійснити пошук інформації з теми «Історія веб-дизайну», підготувати виступ (текстовий документ, презентація тощо)

Номер слайду 48

Працюємо за комп’ютером. Розділ 1 § 6 Розмістіть власне учнівське портфоліо на сервісі Google сайти1. Розмісіть роботу на Google-диску, надайте доступ, для перегляду і редагування учителю і 2 однокласникам.2. Перегляньте проектну роботу своїх друзів. Додайте коментарі. Порівняйте змістовну частину і оформлення.3. Оцініть власну роботу і переглянуті роботи.

Номер слайду 49

Дякую за увагу!За навчальною програмою 2018 року. Урок 6

pptx
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
1100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку