Презентація "Вегето-судинна дистонія"

Про матеріал
Вегето-судинна дистонія - це захворювання, що характеризується вегетативними і психоемоційними розладами, що виявляється нестійкістю пульсу і артеріального тиску, дихальними порушеннями, зниженою толерантністю до фізичних навантажень і стресових ситуацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вегето-судинна дистонія

Номер слайду 2

Вегето-судинна дистонія - це захворювання, що характеризується вегетативними і психоемоційними розладами, що виявляється нестійкістю пульсу і артеріального тиску, дихальними порушеннями, зниженою толерантністю до фізичних навантажень і стресових ситуацій. Розвитку захворювання сприяють гострий і хронічний стрес, перевтома, ендокринна дисфункція, спадкова схильність, інтоксикації, дію іонізуючого випромінювання. Найімовірніше, має місце комплексна дія кількох факторів одночасно. Поширеність вегето-судинної дистонії у популяції становить 2-5%. Хворіють особи молодого віку, жінки в 2-3 рази частіше за чоловіків. Серед хворих кардіологічного профілю вегето-судинна дистонія зустрічається у 30-50% випадків.

Номер слайду 3

Кардіологічний симптом - аритмія. Респіраторний симптом, що досягає іноді рівня задухи або невротичної астми, дихального кризу або, в легких випадках, проявляється «дихальним дискомфортом»Раптове підвищення або зниження артеріального тиску. Розлади терморегуляціїБіль у суглобах кінцівок. Розлади менструального циклу Симптоми захворювання

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Лікувальна фізкультура при вегето-судинній дистонії

Номер слайду 6

Виконуються з подовженням видиху. Щоб краще їх засвоїти, спочатку слід навчати хворого діафрагмального і діафрагмально-грудного дихання, потім поєднувати дихання з різними рухами. Хворим на гіпертонічну хворобу рекомендується виконувати статичні вправи у вихідному положенні сидячи і стоячи з утриманням в руках гантелей або набивних м'ячів масою 1-2 кг. За цими вправами повинні слідувати вправи в розслабленні м'язів і дихальні. Дихальні вправи

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Високий лікувальний ефект дають гімнастика у воді і плавання. У воді значно знижуються статичні руху м'язів, необхідні для підтримки звичайної пози, і створюються гарні умови для розслаблення м'язів. Початкове положення лежачи полегшує функцію кровообігу. Для занять у воді підбираються такі вправи, виконання яких полегшується завдяки виштовхувальної силу води. Занурення у воду створює додаткове навантаження на дихальні м'язи під час вдиху, а видих у воду - у фазі видиху. Гімнастика у воді і плавання

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Широко використовуються дозована ходьба і прогулянки, ходьба на лижах. Дозована ходьба проводитися щодня. У перший місяць вона виконується зі звичною для хворого швидкістю. Надалі швидкість трохи знижується, а дистанція збільшується з 3 до 5 км. Після цього при хорошому стані здоров'я можна приступати до занять бігом. Дозована ходьба

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Приблизний комплекс вправ при вегето-судинній дистонії

Номер слайду 13

Номер слайду 14

1. Ходьба звичайна, на носках, з високим підніманням колін; ходьба: крок лівою, поворот тулуба вправо, руки вправо, крок правою, поворот тулуба вліво, руки вліво; звичайна ходьба. 2-3 хв. 2. Початкове положення - стоячи, у руках ціпок, хват за кінці палиці. Руки вперед і вгору, ногу назад на носок - вдих, вихідне положення - видих. Те ж іншою ногою. 6-8 разів. 3. Початкове положення - те ж. Руки вгору, ліву ногу в сторону на носок, нахил тулуба вліво - видих, вихідне положення - вдих. Те ж в праву сторону. 6-8 разів. 4. Початкове положення - те ж, ноги на ширині плечей. Руки вліво, піднімаючи лівий кінець палиці вгору, те ж вправо. 8-10 разів в кожну сторону. 5. Початкове положення - те ж. Поворот тулуба вліво, палицю відвести вліво на висоті плечей - видих, Вихідне положення - вдих. Те ж в праву сторону.

Номер слайду 15

6. Початкове положення - те ж, ноги разом. Випад вправо, палицю відвести вправо - видих, вихідне положення - вдих. Те ж в інший бік. 6-8 разів. 7. Початкове положення - те ж, руки з палицею вперед. Коліном лівої ноги дістати палицю - видих, вихідне положення - вдих. 6-10 разів. 8. Початкове положення - стоячи, палиця ззаду, хват за кінці. Піднімаючись на носки, прогнутися, палицю відвести назад - вдих, вихідне положення - видих, 4-6 разів. 9. Початкове положення - стоячи, палиця стоїть вертикально, упираючись в підлогу, руки на її верхньому кінці. Піднімаючись на носки - вдих, присід, коліна розвести в сторони - видих. 6-8 разів. 10. Початкове положення - стоячи, у руках ціпок, хват за кінці. Палицю вгору, за голову, на спину - вдих; палицю вгору, вихідне положення - видих. 6-10 разів.

Номер слайду 16

11. Початкове положення - основна стійка. Почергове потряхіваніе ногами з розслабленням м'язів. 6-8 разів. 12. Тихий біг - 1-3 хв, потім спокійна ходьба - 1-2 хв. 13. Початкове положення - основна стійка. Руки в сторони - вдих, вихідне положення - видих. 4-6 разів. 14. Початкове положення - стоячи, ноги на ширині плечей, руки на поясі. Нахил вперед - видих, вихідне положення - вдих. 4-6 разів. 15. Початкове положення - сидячи. Струшування ногами з розслабленням м'язів. 6-10 разів. 16. Початкове положення - те ж. Поворот голови у бік - вдих, вихідне положення - видих. Те ж в інший бік 3-4 рази в кожну сторону. 17. Початкове положення - сидячи на краю стільця, опертись на спинку, ноги випрямлені вперед, права рука на грудях, ліва на животі. Діафрагмально-грудне дихання 4-5 разів.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

18. Початкове положення - сидячи. Напружуючи м'язи, руки вперед; зменшуючи напругу м'язів, невеликий пів нахил тулуба вперед; розслабляючи м'язи рук, «Впустити» руки і дати їм мимоволі погойдатися. 6-8 разів. 19. Початкове положення - те ж. Руки до плечей, зблизити лопатки, напружуючи м'язи рук, плечового пояса і спини; зменшити напругу м'язів з невеликим пів нахилом тулуба вперед; розслабляючи м'язи спини і рук, опустити руки в упор передпліччями на стегна. 20. Початкове положення - лежачи на спині, права рука на грудях, ліва на животі. Діафрагмально-грудне дихання. 4-5 разів. 21. Початкове положення - стоячи. Рівновага на одній нозі, іншу зігнути в тазостегновому і колінному суглобах, руки вперед. Утримати положення 2-4 с. Те ж на іншій нозі. 3-4 рази. 22. З закритими очима пройти 5 кроків, повернутися кругом, повернутися на колишнє місце. 3-4 рази. 23. Початкове положення - стоячи. Почергове розслаблення м'язів рук і ніг. 3-4 рази. 24. Початкове положення - те ж. Руки в сторони - вдих, вихідне положення - видих. 3-4 рази.

Номер слайду 19

Будьте здорові!

pptx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
2432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку