Щоденні новини. Який сьогодні день тижня?Який місяць? Яке число?Яка зараз пора року? Які її ознаки ви знаєте?Яка сьогодні погода?Чи схожа вона на вчорашню?Яке небо? Чи є опади? Які саме?Чи світить сонечко?Чим сьогоднішній день відрізняється від вчорашнього? Чи можна сказати, що він особливий?
Вправа “Так чи ні?”Прочитайте твердження. Чи з усіма ви погоджуєтеся? Виразіть свою позицію словами жестами: вподобайками та невподобайками.Іншим подобається, коли ви голосно плямкаєте за столом. Щоб дістати щось, що лежить на іншому краю стола, можна його перелізти. Якщо їжа вам не подобається, треба голосно про це закричати. Варто запхати в рота якнайбільше їжі, щоб усе спробувати. Не варто говорити з повним ротом. Можна почекати, поки чай трохи охолоне, щоб голосно не сьорбати. При всіх за столом сидіти в телефоні не треба: це може означати, що вам нецікаво. Коли ми їмо, не варто класти лікті на стіл. Перш ніж почати їсти, потрібно почекати, поки всі сядуть за стіл. За столом треба користуватися столовим посудом. Після того, як поїли, треба подякувати.
Бесіда за сюжетною картиною “На кухні”Знайдіть на картині:10 предметів із категорії “посуд”. Усі фрукти й овочі. Усі прилади, які вмикають у розетку. Прилад, який не пов’язаний із приготуванням їжі. Нагрівальні прилади і ті, які охолоджують. Яких на картині більше?Речі, що можуть бути небезпечними. Предмети, яких на картині зображено по два.
Уявіть, що ви принесли сумку з крамниці. Куди б ви поклали покупки: макарони, хліб, серветки, молоко, яблука, картоплю?Чим ви скористаєтеся, щоб розігріти кашу?Що з того, що є на кухні, можна використати для кулінарних експериментів? А для малювання?Кого ви бачите на картині? Що вони роблять?Яка з цих справ вам подобається найбільше?Як ви гадаєте, які страви готуються?Яку страву ви вмієте готувати? А яку вам хотілося б навчитися робити?Як ви гадаєте, що є найважливішим на кухні?
Загадки. Гострі зуби вона має,Їсти нам допомагає,Що бере в тарілці — все. Нам до рота донесе. Сама не їм, а всіх годую,Борщиком вас почастую. Лиш тримати треба вміти,Щоби страви не розлити. Якщо його у руки брати,То обережно слід тримати. Як попросиш ти — “відріж”, —Допоможе в цьому… Як ми називаємо ці предмети?Як ви гадаєте, чому вони так називаються?Які ще предмети потрібні для того, щоб накрити стіл для прийому їжі?Як називається цей процес?Що ще, окрім посуду, потрібне для сервірування столу?Столові прибори. Сервірування Скатертина, серветки.
Про що ви дізналися?Як ви гадаєте, чому важливо вміти сервірувати стіл?Розгорніть підручник на сторінці 79. Розгляньте схему у завданні 3 Що знаходиться праворуч від тарілки? А що — ліворуч?Чому варто сервірувати стіл саме так?Як ви гадаєте, чи однаково потрібно накривати стіл для тих, хто їсть лівою і правою рукою?
Красиві страви — смачніші!Чи помічали ви, що гарно оформлена страва смакує більше? Тому кухарі не тільки працюють над рецептами поживних, смачних і корисних страв, а й придумують, як їх можна гарно оформити. Пригадайте, які прості способи оформлення страв використовують у ваших родинах. Яке приладдя потрібне для оформлення страв?Чим відрізняється оформлення святкового столу від звичайних сніданків, обідів та вечерь?Чи тільки на свята варто гарно оформлювати страви?Роздивіться, з чого зроблені ці канапки. Які продукти для цього потрібні? Якщо подобаються канапки, візьміть собі на замітку. Буде чим здивувати рідних.
Використані матеріали. Дистанційні уроки за підручником “Я досліджую світ” для 1 класу (О. Волощенко, О. Козак, Г. Остапенко) https://svitdovkola.org/1/lessons Я досліджую світ: підруч. інтегр. курсу для 1 класу /О. В. Волощенко, О. П. Козак, Г. С. Остапенко – К.: Світич, 2018 Я досліджую світ: зошит для 1 класу /Лабащук О., Решетуха Т. – Тернопіль: Підручники і посібники, 20224. Використано публікацію “На кухні” журнал “Джміль” (№2, 2017)