Презентація " Великі жінки України"

Про матеріал
ознайомити з моментами життя великих українок, - виховувати повагу до визначних особистостей, патріотизм ,моральні цінності,любов до України та її народу,до народної Берегині; - розвивати почуття гармонії та краси,любові та гордості за українську жінку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великі жінки України

Номер слайду 2

Чи мало жінок, які прославляли нашу рідну землю, увійшли в її історію як будівничі творці, взірці жіночності, історичні постаті. Протягом багатьох століть люди оспівували та прославляли в піснях і віршах образ матері берегині чи коханої жінки, благословляли її ім’я. Українки вже багато століть виявляють і велич почуттів, і талант материнства, і велич справ. Творцем історії є народ, але окреме місце в ній відводиться видатним особистостям. Як українки змінювали світ, ми дізнаємося сьогодні на виховній годині.

Номер слайду 3

Княгиня Ольга Видатна історична постать,одна із золотих сторінок нашої багатовікової історії. Вона була дружиною князя Ігоря і матірю Святослава Хороброго. Ця мудра,сильна,харизматична жінка на цілих 17 років стала правителем Київської Русі-однієї з наймогутніших держав того часу. Народилася вона приблизно 910 року(точної дати немає). У 945 році стала вдовою,правління державою перейшло княгині,бо син Святослав був замалим.

Номер слайду 4

Вона була першою,хто упорядкував систему збору данини. В 957 році в Константинополі,в соборі святої Софії хрестилася княгиня Ольга. Вона провадить активну політику з метою хрещення Русі. У 962 році до влади приходить син Ольги та Ігоря Святослав.

Номер слайду 5

Цікаві факти про княгиню Ольгу. - після придушення древлян княгиня Ольга близько 20 років правила без всяких воєн. Це рекорд не тільки для жінки,але і для будь-якого давньоруського правителя; - княгиня Ольга перша,хто прийняла християнство; - до княгині Ольги жінки не правили на Русі,а після неї в Україні жінки до влади вже не приходили; - провела податкову реформу,встановила нові види оподаткування-уроки і оброки. - розділила державну і особисту казну; - в 967 році очолила оборону Києва,коли його хотіли захопити печеніги. - Княгиня Ольга була визнана святою рівноапостольною вдів і навернених християн.

Номер слайду 6

Пам’ятник княгині Ользі.

Номер слайду 7

Анна Ярославна Рік народження близько 1024)року середня дочка київського князя Ярослава Мудрого і дочки короля Шотландії і Швеції Інгігери (Ірини). В історії цієї країни вона лишилася ,як прабабця майже 30 французьких королів. Анна отримала добру освіту: в юності знала грецьку мову і латинь. Вона була красива і розумна. У 1051 році вийшла заміж за французького короля Генріха 1.

Номер слайду 8

Молода королева відразу ж показала себе далекоглядним і енергійним державним діячем. Народила чотирьох дітей,навчала їх грамоти,математиці,іноземним мовам, а також співу і малюванню. Вона навчала грамоти короля та придворних,а також змусила їх користуватися виделками. Анні вдалося завоювати прихильність Папи Римського Миколи 2.У 1060 році помер Генріх 1,Анна залишилася вдовою. А у 1075 році померла і сама.

Номер слайду 9

Цікаві факти : Дитинство Анни пройшло у Княжому дворі поруч із Софіївським собором, якого побудував її батько Ярослав Мудрий - отримала найкращу освіту(математика,граматика,історія,знала грецьку,латину, шведську, французьку мови); - була неймовірно красива і мала добре серце; - привчила французів до лазні та столових приборів; - привезла до Парижу давньоруське Євангеліє; - французи називали її Руда Агнеса; - на багатьох державних документах стояв підпис Анни.

Номер слайду 10

Пам’ятник Анні Ярославні

Номер слайду 11

Могила Анни Ярославни у м. Санліс, Франція.

Номер слайду 12

Роксолана(Настя Лісовська) Народилася майбутня Султанша в місті Рогатин,в сімї священника у 1506 році. Її звали Настя Лісовська. Під час нападу татар у 1520 році була захоплена в полон. ЇЇ відвезли в Феодосію,а потім в Стамбул,де дівчину примітив візир Ібрагім-паша ,який пізніше подарував її Сулейману. Сулейман назвав її Хюрем,вона прийняла іслам. Надав їй ранг баш-кадуни-головної дружини.Весілля відбулося у 1530 році.

Номер слайду 13

Роксолана була розумною співбесідницею,досвідченою в мистецтвах і державних справах. Народила Султану 6 дітей.Багато в чому Сулейман радився з нею.Померла Хюрем 18 квітня 1558 році. Сулейман після її смерті збудував велику кількість різних об’єктів присвячених Роксолані. 6 вересня 1566 року помер і сам. Його поховали поруч з Роксоланою.

Номер слайду 14

Цікаві факти -Роксолана піклувалася і про свою Батьківщину, -вона доклала зусиль для звільнення своїх співвітчизників,запобігала нищівним набігам татар; -Титул “Хасекі” ,який згодом став другим по значущості титулом в гаремі,був введений Султаном Сулейманом спеціально для Хюрем; -Хасекі Султан приймала іноземних послів,впливових вельмож; -тільки вона отримала право будувати релігійні та благодійні будівлі в Стамбулі.

Номер слайду 15

Пам’ятник Роксолані

Номер слайду 16

Соломія Крушельницька Народилася Соломія Крушельницька 23 вересня 1872 року в селі Білявинцях. Бучацького повіту на Поділлі в сім’ї священника .А дитинство проходило в селі Біла на Тернопільщині. Співати вона почала з юних років. Вчилася в Тернопільській гімназії, де познайомилася з відо- мим композитором Денисом Січинським ,який був Перший в Галиччині музикант-професіонал. У 1883 році на Шевченківському концерті у Тернополі відбувся перший прилюдний виступ Соломії ,яка співала в хорі товариства « Руська бесіда» .На одному з концертів був присутній Іван Франко.

Номер слайду 17

У 1891-93 роках навчалася у Львівській консерваторії .Вона була дуже стараною і дисциплінованою студенткою. У 1893 році закінчила Консерваторію з медаллю і відзнакою. Пізніше ще вчилася в Мілані ( Італія ). Співала у Львівській і Варшавській операх.Гастро- лювала Європою та Америкою,співає в багатьох столицях і на кращих оперних сценах світу-Львові, Кракові,Варшаві,Парижі,Лондоні,Римі,Мілані,Бер- ліні,Каїрі,Александрії та багато інших містах

Номер слайду 18

У 1910 році вийшла заміж за італійського адвоката. Вони взяли шлюб в Буенос-Айресі,залишилася жити в Італії. У 1929 році в Римі відбувся останній гастрольний концерт Соломії Крушельницької. У серпні 1939 році співачка відвідала Галичину і через початок 2-ї світової війни не змогла по вернутися в Італію. Після війни почала працювати у Львівськійдержа- вній консерваторії ім. Лисенка. 16 листопада 1952 року перестало битися серце Великої співачки.Поховали Соломію Крушельницьку у Львові на Личаківському кладовищі поруч з могилою друга і наставника- Івана Франка. Сьогодні імя С.Крушельницької носять Львівський оперний театр,Львівська музична середня школа, Тернопільське музичне училище,8-річна школа в Селі Біла,вулиці у Києві,Львові,Тернополі,Рівному

Номер слайду 19

Цікаві факти - за кордоном завжди підкреслювала , що українка ; - за 5 років зробила приголомшливу світову кар’єру ; - в її репертуарі понад 60 оперних партій 8-ма мовами; - мала велике кохання ( Чезаре Річчоні ); - була незалежною та сильною; - щодня робила гімнастику та сама керувала авто; - співала до 79-річного віку.

Номер слайду 20

Пам’ятник Соломії Крушельницькій в Тернополі

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Леся Українка Леся Українка ( Лариса Петрівна Косач) народила-ся 25 лютого у Новограді-Волинському.Мати і та- то походили з дворянських родів. Росла і виховувалася у великій родині-мала трьох сестер і двох братів.Читати почала з 4-х років.Леся вивчала німецьку,французьку,російську мови , а згодом ще 9 іноземних мов. З 5 років Леся вчиться грати на фортепіано,складає музичні твори. А в 6 років навчилася шити і вишивати.Дитинство і юність минули в с.Колодяжне , неподалік Ковеля. Атмосфера доброзичливості та любові,що панувала в сімї,національне виховання –ось основні чинники формування характеру майбутньої письменниці.

Номер слайду 23

Писати Леся почала рано у 9-літньому віці.Перший Вірш « Надія». 6 січня 1881 року Леся пішла на річку подивитися як святять воду і дуже змерзла в ноги.Ця застуда Призвела до тяжкої хвороби,яка змінила все її життя. Лікували лесю в Німеччині,Австро-Угорщині,Італії,Єгипті,Криму,Кавказі. Леся українка написала багато творів. У 36 років вийшла заміж за Климента Квітку.Тяжко хворіла.Останні роки пройшли в подорожах у Грузію. Померла Леся Українка в м.сурамі ( Грузія),1 серп-ня 1913 року у віці 42 роки. Тіло її привезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

Номер слайду 24

Цікаві факти: - вона була не тільки поетесою,але й драма-тургом,прозаїком та перекладачем.Вона писа-ла твори українською,російською,французь- кою мовами; - Леся була однією з провідних поетес українсь-кого відродження на початку 20-го століття; - у 1901 році Лесі діагностували туберкульоз , але вона продовжувала активно творити і займатися громадською діяльністю; -була активною учасницею українсько національно-визвольного руху; -перекладала твори шекспіра,Гете;

Номер слайду 25

Катерина Білокур Видатна українська художниця,майстриня народного декоративного живопису,представниця наївного мистецтва Білокур Катерина Василівна народилася 24 листопада ( 7 грудня)1900 року,в селі Богданівка ,Пирятинського повіту, Полтавської губернії. В 6-7 років самотужки навчилася читати й писати. Малювати дівчинка почала з раннього дитинства. Спочатку це були малюнки гілочкою на снігу чи на Розмитій дощем доріжці,а потім на шматку ткани-ни вугликом.

Номер слайду 26

В юності Катерина Василівна брала участь у драматичному гуртку,малюючи декорації для вистав. В 1922 році вона спробувала вступити до художньо-керамічного технікуму в Миргороді. А в 1928 році до Київського театрального технікуму.Але ніде її не прийняли,бо вона не мала свідоцтва про закінчення семилітки. Батьки забороняли її займатись малюванням.Пензлики вона виготовляла зрізуючи з кінчика котячого хвоста. Фарби виготовляла з різних рослин.Для кожної фарби був свій пензлик .Вона писала портрети ,пейзажі та натюрморти. Найбільшим коханням Катерини були квіти,які вона любила малювати

Номер слайду 27

В 1940 році в Полтаві відкрилась перша персона- льна виставка Катерини Білокур.Їй була надана можливість відвідати художні музеї Києва та Москви. 1949 рік вона стала членом Спілки художників Ук- раїни.В 1951 році отримала звання заслуженого діяча культури України,та орден «Знак Пошани». А в 1955 році-звання народного художника України. 10 червня 1961року після невдалої операції вона помирає. У селі Богданівці у 1977 році було створено Музей- садибу Катерини Білокур.У Києві та Ірпені є вулиці названі на її честь. У червні 1989 року засновано премію ім.К.Білокур За визначні твори традиційного народного мистец- тва з метою стимулювання розвитку українського народного мистецтва.

Номер слайду 28

Картини Катерини Білокур

Номер слайду 29

Цікаві факти -батьки не пускали вчитися і не давали малювати; -пензлі і фарби робила сама; -Катерина ніколи не рвала квіти; -малювала декорації для місцевого гуртка; -вона немала паспорта; -відмовилася намалювати портрет Сталіна; -у Яготині є пам’ятник художниці.

Номер слайду 30

Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 року в містечку Ржищів,Київський округ в родині педагогів. Українська письменниця,поетеса-шістдесятниця. Лауреатка Шевченківської премії(1987р),премії Антоновичів(1989 р.) У дитинстві мріяла стати льотчицею.Створила парашут із маминої старої парасолі й простирадла. Але…мало не загинула,стрибнувши з горища

Номер слайду 31

Середню школу закінчила у Києві,у 18-річному віці вступає до Київського педагогічного інституту на філософський факультет.Під час навчання в інституті гідно представляла українську поезію. Читала свої вірші на літературних вечорах,семінарах чи просто дружніх вечірках. У 1952 році стає студенткою Московського літературного інституту імені О.М.Горького,який закінчила 1956 року з відзнакою. Двічі була одружена,має двох дітей,доньку і сина. Ранні збірки її віршів «Проміння землі», «Вітрила» книга «Мандрівки серця».

Номер слайду 32

Основні мотиви її творчості це: -історія нашого народу; -єднання людини з природою; -тема поет і поезія; -тема війни,моралі,творчої праці. Ліна Костенко засуджує нещирість,пристусован- ство й безумовно возвеличує народ- все це робить її унікальним явищем в українському культурно- громадському просторі.Була членом спілки «Шест- дедисятництва».

Номер слайду 33

Має багато почесних відзнак,грамот.Без жодних пояснень Ліна Костенко відмовилася від премії «Золотий письменник України» та звання «ГеройУкраїни». На честь її імя та прізвища назвали Малу планету Сонячної системи. Її твори «Княжа гора» (1962), «Маруся Чурай»(19 79), «Сад нетанучих скульптур» (1987), «Берестечко»(1999), «Записки українського самашедшого»(2010), «Мадонна перехресть»(2011) і багато ін.

Номер слайду 34

Ліна Костенко усім своїм життям і творчістю засвідчує несхитну мужність,палку любов до України.Вона-одна з тих митців,хто не втратив людської гідності в часи переслідувань,не йшов на компроміс з владою,бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито: «…не боюсь донощика в трактирі,бо все кажу у вічі королю».

Номер слайду 35

Цікаві факти: -у радянські часи поетеса була активною учасницею дисидентського руху ,за що її твори були забороненими для друку впродовж 14 років; -твори Костенко перекладено англійською,польсь- кою,білоруською,естонською,ерзянською,італій- ською,німецькою,словацькою та французькою мовами -єдиний роман Ліни Костенко 21 століття-це «Запи- ски українського самашедшого»(2010),що став одним із лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році; -Ліна Костенко відмовилася від звання Героя Укра- їни та від премії «Золотий письменник України». За словами письменниці,їй не потрібні жодні нагороди.

Номер слайду 36

Ольга Броварець Вам розкажу про молоду вчену біофізика,дослідницю Ольгу Броварець. Народилася у місті Ніжині Чернігівської обл.10 жовтня 1986р Після 9-го класу вступила в Ніжинський ліцей з фізико-математичним напрямком,який закінчила із золотою медаллю. У 2004-2009р.навчалася на фізичному факультеті Київського національного університету. Бакалаврську роботу виконувала в інституті Амосова-моделювала роботу серця.

Номер слайду 37

Перші наукові праці опублікувала у 2009р.Протя-гом 2009-2011рр.вчиться в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України,де і залишається працювати. У 2011 році захистила одну дисертацію,а в 2015 р.ще одну дисертацію. На початку 2016року стала наймолодшим доктором фізико-математичних наук України у віці 29 років. Ольга Броварець померла 14.07.2022року.Обставини її смерті не повідомили.

Номер слайду 38

Цікаві факти -наймолодший доктор фізико-математичних наук; -нагороджена премією Президента України для молодих вчених; -авторка понад 80 наукових праць у провідних мі- жнародних виданнях; -стипендіантка іменної стипендії Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених; -Ользі вдалося довести,що можна запрограмувати ракову клітину на самогубство

Номер слайду 39

Ще є багато відомих українок, серед них такі,як:

Номер слайду 40

Ада Роговцева Відома українська акторка театру та кіно, Народна артистка України, професор Національного університету культури, Герой України. Ада Миколаївна лауреат числених премій, володар багатьох звань, орденів і нагород. Вона зіграла дуже багато визначних ролей у театрі і кіно, її внесок в українську культуру величезний. І, навіть, сьогодні продовжує нас дивувати своїм талантом, акторка часто з’являється на телеекранах у сучасних кінострічках та різноманітних проектах. Ада Роговцева

Номер слайду 41

Олена Теліга Патріотка, націоналістка, поетеса, публіцистка. І передусім жінки. Вона однаково талановито писала ліричні вірші, серйозні націоналістичні статті, і виступала з феміністичними тезами.

Номер слайду 42

Квітка Цісик Американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинґлів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень. Пісня «Ти осяюєш моє життя» (англ. “You Light Up My Life”), яку вона виконала для однойменного фільму, отримала 1978 року «Оскар» і «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також номінувалася на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року». Квітка (Квітослава-Орися) Цісик

Номер слайду 43

Ніна Матвієнко Золотий голос України - Ніна Матвієнко Народилася вона на Житомирщині. Любила спорт. Закінчивши в університеті факультет української мови та літератури, пізнавши історію пісні, вона стала співачкою. Коло її захоплень різноманітне, але найближчою стала пісня.

Номер слайду 44

Джамала Джамала. Українська співачка й акторка кримськотатарського та вірменського походження, народна артистка України. Виконує пісні у стилях джаз, соул, фанк, фольк, поп та електро, а також бере участь в оперних постановках і шоу. Перемогла на 8-му міжнародному конкурсі "Нова хвиля" в Юрмалі та 61-му пісенному конкурсі "Євробачення" в Стокгольмі.

Номер слайду 45

Ольга Харланова Заслужений майстер спорту України з фехтування, Олімпійська чемпіонка 2008 року у командній першості, бронзова призерка Олімпіади 2012 року, срібна призерка у командній шаблі та бронзова в індивідуальній першості Олімпіади 2016 року, п'ятиразова чемпіонка світу (2009 року в командній першості, 2013 — в індивідуальній і командній, 2014 — в індивідуальній, 2017 — в індивідуальній), семиразова чемпіонка Європи, найкраща спортсменка року (2008, 2009) та найкраща спортсменка місяця (8 разів) за версією Національного Олімпійського Комітету України. О. Г. Харлан — повний кавалер трьох орденів «За заслуги» (I-II-III ступеня). 29 березня 2016 року ім'я Ольги Харлан було вписано у міжнародний Зал слави FIE (Міжнародної федерації фехтування).

Номер слайду 46

Підводимо підсумки: Своєю багатогранною діяльністю ці українські жінки вплинули на розвиток і становлення української держави .Вони внесли вагомий вклад в культуру ,мистецтво,освіту,спорт,науку,літературу і багато інших сфер життя України. А також протягом усієї багатовікової історії щиро вболівали за свою країну та її соціально-економічний розвиток. Українська жінка-особливий ,феномен,що не має аналогів у світі. Жінка-правитель,жінка-астроном,жінка-воїн,-українки в різний період історії показували силу,характер та розум. Кожна з них у свій спосіб вплинула на історію держави. Тепер ми подивимося і перевіримо ,як Ви уважно слухали розповіді та подивилися відео про Великих жінок України.

Номер слайду 47

Кросворд Розгадаємо кросворд, побачимо ключове слово і дізнаємося ,як ще називають українську жінку.

Номер слайду 48

1.Назвіть прізвище видатної художниці України.

Номер слайду 49

Номер слайду 50

2. Ім’я автора твору « Лісова пісня».

Номер слайду 51

Номер слайду 52

3. У якому місті народилася Роксолана ?

Номер слайду 53

Номер слайду 54

4. Чиє прізвище отримала мала планета Сонячної системи ?

Номер слайду 55

Ліни Костенко

Номер слайду 56

5. Якого князя київського, дочка стала королевою Франції?

Номер слайду 57

Номер слайду 58

6.У якому краї народилася Соломія Крушельницька?

Номер слайду 59

На Тернопільщині

Номер слайду 60

7. Що прийняла княгиня Ольга?

Номер слайду 61

Християнство

Номер слайду 62

8. Хто така Ольга Броварець ?

Номер слайду 63

Науковиця

Номер слайду 64

Ключове слово Берегиня. Берегиня-це богиня життя і родючості,матір усього сущого,яка дає життя і оберігає людей від усякого зла ,добра «хатня» богиня,що оберігала оселю,малих дітей,добробут сімї. А такою є справжня українська жінка.

Номер слайду 65

ppt
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Презентації
Інкл
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку