Презентація "Великобританія" (10 клас)

Про матеріал

Презентація "Великобританія" (10 клас) за підручником С. Коберніка. Може бути використана учителем при поясненні нового матеріалу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велика Британія

Номер слайду 2

Площа: 244,4 тис. кмІ Столиця: Лондон Державний лад: конституційна монархія (королівство), унітарна держава Склад регіону: 4 історичні області: Англія – 45 графств + Великий Лондон Уельс – 8 графств Шотландія – 9 районів і острівна територія Ольстер (Північна Ірландія) – 26 округів самостійні адміністративні одиниці: о-в Мен, Нормандські о-ви Володіння: 14 залежних територій (Гібралтар, острови Святої Єлени, Фолклендські острови, Бермудські острови, Ангілья та ін.) Грошова одиниця: фунт стерлінг = 100 пенсів

Номер слайду 3

Англія Шотландія Уельс Північна Ірландія ІСТОРИЧНІ ПРОВІНЦІЇ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ

Номер слайду 4

Державні символи

Номер слайду 5

Коронація Єлизавети II в 1953 році. Глава держави - королева Єлизавета II Королева Єлизавета II на своє 80-річчя в 2006 році. Весілля принцеси Єлизавети і графа Едінбурзького в 1947 році.

Номер слайду 6

Співдружність Націй 53 незалежних держави, переважна більшість із них входили до складу Британської колоніальної імперії (окрім Руанди та Мозамбіку), нині є членами міжурядової організації Співдружність Націй.  Англійський монарх є формальним головою в 14 державах-членах Співдружності, що відомі як Королівства Співдружності.

Номер слайду 7

Місце країни в світі, регіоні

Номер слайду 8

Сполучене Королівство посідає: 5-те місце у світі та 2-ге в Європі (після Німеччини) за ВВП 18-те місце в світі та 5-те в Європі – за золотовалютними резервами Велика Британія – постіндуст-ріальна країна. Велика Британія – ядерна держава, постійний член Ради Безпеки ООН. За військовою потужністю вона є п’ятою держа-вою у світі та першою – в Європі.

Номер слайду 9

 Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному  поділі праці

Номер слайду 10

Економіко-географічне положення

Номер слайду 11

Держава розташована в межах найбільшого європейського архіпелагу На півдні має морські кордони з Францією через протоку Ла-Манш. Під найвужчою його частиною  – Па-де-Кале – збудований тунель, яким здійснюється регулярне залізничне сполучення між двома країнами. На сході та південному сході відокремлена акваторією Північного моря від Норвегії, Швеції, Данії, Німеччини, Нідерландів та Бельгії. Кордони суходолом має тільки з Ірландією. Всі сусідні держави, крім Швеції та Ірландії, входять до військово-політичного блоку НАТО.

Номер слайду 12

Лежить на перетині найважливіших морських та авіаційних шляхів сполучення між Північною та Західною Європою Сприятливим для розвитку господарства країни є її наближення до важливих мінерально-сировинних баз Європи: залізні руди – із Швеції, частина природного газу – з Норвегії, ліс та пиломатеріали – зі Скан-динавських країн

Номер слайду 13

 Історичний чинник

Номер слайду 14

У минулі століття у зв’язку з колоніальними захопленнями Велика Британія створила найбільшу в історії людства колоніальну імперію. В ній проживала чверть населення земної кулі. Переселенці з Британських островів склали основний етнічний елемент у формуванні американської, англоканадської, англоавстралійської, англоновозеландської націй. Разом з тим розширювалася сфера вживання англійської мови

Номер слайду 15

Великих змін зазнала економіка Великої Британії внаслідок реалізації нової економічної політики уряду Маргарет Тетчер у 70-80-х рр. ХХ ст. відбулася масштабна приватизація державних підприємств, у результаті якої частину з них було закрито, іншу – продано приватному бізнесу. відбулася  деіндустралізація країни, цілі промислові райони було ліквідовано  Скоротилися старі традиційні матеріало-, праце- та енергомісткі й неекологічні виробництва: видобуток вугілля, чорна металургія, суднобудування, текстильне та взуттєве виробництва. Їх місце посіли новітні високотехнологічні виробництва маши-нобудування та хімічної промисловості.

Номер слайду 16

Англосаксонська модель розвитку перевага вільного приватного підприєм-ництва, на який припадає понад 80 % загального обсягу виробництва створення максимально сприятливих умов для розвитку приватного бізнесу з деяким регулюванням господарства з боку держави 

Номер слайду 17

Фінанси

Номер слайду 18

Основою фінансових ресурсів Великої Британії є найста-ріша банківська система, яка належить до найроз-винутіших у світі Фінансово-економічна еліта Великої Британії  – це керів-ники банків та фінансово-промислових груп. Роль країни як головного світового фінансового центру світу залишається основним джерелом її економічної потужності

Номер слайду 19

Науково-технічний потенціал

Номер слайду 20

На науково-дослідні роботи витрачає 1,88 % ВВП щороку посідає 2-ге місце в світі після США за кількістю вчених-нобелевських лау-реатів. Найбільш суттєвими є винаходи: в галузі біотехнології, в клонуванні, комп’ютерній томографії. Радіоастро-фізиці, дослідженнях озонових дір. лідер у сфері електроніки й теле-комунікацій. Одна лише компанія British Telecom щороку здійснює близько тисячі науково-дослідницьких відкрит-тів. створення в цих регіонах, поблизу всесвітньо відомих університетів, техно-парків.   

Номер слайду 21

Працересурсний потенціал

Номер слайду 22

 І тип відтворення населення: рівень народжуваності: 12,1 осіб/тис.  смертність низька: 9,4 осіб/тис. природний приріст: 2,7 особи/тис.   «старіння нації» Середній вік населення: 40,2  року   Тривалість життя:  80,54 року Швидко зростає кількість населення Північної Ірландії, природний приріст 6 осіб/тис., Значно нижчими темпами збільшується число жителів в Уельсі. Населення Шотландії та Північно-Східних промислових районів Англії скорочується.

Номер слайду 23

Багатонаціональний склад населе-ння: англійське (80 %), шотландське (15 %) Ірландське (4 %) населення. близько 12 тис. осіб української діаспори.  Держава є унітарною.     Трудові ресурси: високий рівень кваліфікації,  висока вартість Структура зайнятості: зменшилася частка працюючих у первинному та вторинному секторах економіки, зросла у третинному секторі. 

Номер слайду 24

Природно-ресурсний потенціал

Номер слайду 25

Рельєф За особливостями рельє-фу поділена: на північно-західну гір-ську частину південно-східну рів-нинну Рівнини: Мідленд, Лондонська. Гори (давні) Пеннінські (700 м), Кембрійські, Північно-Шотландсь-ке нагір'я.

Номер слайду 26

Корисні копалини Кам'яне вугілля: Йоркшир, північний-схід, південний Уельс, Шотландія, західний Мідленд та ін.. Нафта, газ: Північне море. Залізна руда: східний Мідленд Калійна та кам'яна сіль: Йоркшир

Номер слайду 27

Клімат Морський, помірний. ПН.-ЗХ. Температура січня - + 3,5єС; липня - +12єС; опади 2000 мм ПД.-СХ. Температура січня - + 5,5єС; липня - +16єС; опади 600 мм

Номер слайду 28

Водні ресурси Річки: Темза, Северн, Манчестерський канал Гідроенергопотенціал річок використовується в Шотландії та Північному Уельсі. Судноплавними є річки Темза та Северн.

Номер слайду 29

Ґрунтовий покрив доволі різноманітний, але родючих ґрунтів майже немає. Ліси займають лише 6% території. Вони відіграють виключно рекреаційну роль. Тваринний світ значно збіднений, поширена лисиця, яка є об'єктом спортивного полювання, цей національний вид кінного полювання з хортами відомий далеко за межами країни. У Великій Британії багато національних парків.

Номер слайду 30

РОЗСЕЛЕННЯ НАСЕЛЕННЯ

Номер слайду 31

Одна з найбільш густозаселених і високоурбанізованих країн світу. Середня густота населення: 268,8 осіб/кмІ.  мах - Англія (понад 350 осіб/кмІ), міп – Шотландія (у горах – до 2 осіб/кмІ). найгустіше заселена територія від Лондона до Ліверпуля. наприкінці ХІХ  ст. в містах проживало ≈ 3/4 населення. У ІІ пол. ХХ ст. спостерігалась суб-урбанізація. Нині активно відбувається джентрифікація великих міст.   Міст-мільйонерів два: Лондон (8,6 млн осіб) і Бірмінгем (1млн осіб) Від Лондона до Ліверпуля сформувався Англійський мегаполіс, в якому сконцентровано понад половину населення держави. 

Номер слайду 32

Велика Британія  – країна з високорозвинутою, потужною, незалежною економікою

Номер слайду 33

Домінуючі складники третинного сектору

Номер слайду 34

Основні види фінансової діяльності: страхувальні послуги, ринок фінансових інструментів (ф’ючерси, опціони, глобальні депозитні розписки), ринок облігацій, валютний ринок, фінансовий лізинг, трастові операції із закордонними акціями, операції з дорогоцінними металами, контроль значної частки світового біржового ринку нафти та ін. В країні розташовані найважливіші товарні та фондові біржі світу: Лондонська фондова біржа, Лондонська біржа металів, Балтійська біржа Чверть ВВП створюють фінансові послуги  Лондон - «фінансова столиця світу». серцем банківської системи є Bank of England, найстаріший у світі Центральний банк, створений наприкінці ХVІІ ст. у Лондоні працюють понад 50 найбільших банків світу.

Номер слайду 35

Туризм є другим за значенням у сфері послуг. У ньому зайнято 7 % працездатного населення й створюється близько 5 % ВВП. Країну відвідує 31,2 млн туристів (2015 р.). За цим показником країна посідає 8-ме місце в світі та 5-те в Європі.  Велика Британія приваблює туристів з усього світу своєю багатовіко-вою самобутньою культурою, історією, неповторним англійським колоритом. У Лондоні, Глазго, Ліверпулі проводять бізнес-форуми й конгреси, що сприяє діловому туризму. Великої популярності набув британський спортивний туризм, особливо популярні вітрильний спорт і футбол.

Номер слайду 36

Освіта складається з державного та приватного секторів. Вища освіта є державною. Навчання здійснюється у понад 850 ВНЗ, що дають змогу здобути ступінь бакалавра та магістра. Серед британських вишів розрізняють університети, вищі школи та коледжі (пропонують спеціальну освіту: художню, музичну або аграрну). Є лідером за кількістю найкра-щих університетів Європи. до топ-200 входять 46 британських університетів. Серед них Оксфорд і Кембридж, університети Единбурга, Манчестера, Бристоля, Глазго, Ліверпуля та інших міст країни.

Номер слайду 37

Культура, освіта Обов'язковою є 11-річна освіта. На 100 тис. осіб припадає 2170 студен-тів. Майже 33% загальних громадських видатків йдуть на потреби цієї сфери. В країні безліч музеїв і бібліотек, театрів і концертних залів. Серед них всесвітньо відомий Бри-танський музей, Шекспірівський театр тощо. У списку ЮНЕСКО — 16 об'єктів. Британці належать до націй, які найбільше читають. За опитуваннями 65% читають центральні газети і 90% — місцеві. Добре розвинений інститут приватної власності: майже 60% сімей мають окремі власні будинки, 70% — автомобілі. Освіта й охорона здоров'я — безкоштовні. Шекспірівський театр Британський музей

Номер слайду 38

Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни

Номер слайду 39

Добувна промисловість. За одночасного закриття шахт тривалий час зростали обяги видобутку нафти та природного газу на континентальному шельфі Північного моря. Однак через падіння світових цін на нафту собівартість її видобутку в країні зросла у 5 разів. Як результат, видобуток скоротився на 40 %. Англійська компанія British Petroleum та англо-голланд-ська Royal Dutch/Shell  – серед лідерів у своєму сегменті ринку. Системою трубопроводів і танкерами нафта з шельфових родовищ надходить до нафтового терміналу «Саллом-Во», де завантажується в танкери для подальшого транспортування. країна зберігає значний імпорт нафти.

Номер слайду 40

Машинобудування  виробництво транспортних засобів (12,4 % вартості усього промислового виробництва). відомі національні (Rover, Jaguar, Vauxhall) та філії іноземних (Ford, Honda, Nissan, Toyota) компаній. країна лідирує в світі за експортом вантажних автомо-білів «Лендровер», випускає автомобілі вищого класу «Роллс-Ройс» та «Бентлі».  Роллс-Ройс Лендровер Jaguar Vauxhall

Номер слайду 41

Суднобудування:   виробництво бурових платформ і судового обладнання  Авіакосмічна промисловість - третя у світі після США, Франції.  складає цивільні та військові літаки (British Aerospace, Harrier, Tornado, Eurofighter Typhoon), гелікоптери («СиКинг», «Линко»), авіадвигуни («Роллс-Ройс»), обладнан-ня для європейського концерну Airbus Industry, що виготовляє літаки. Усім відомі британські літаки вертикального злету та посадки. «СиКинг»

Номер слайду 42

В країні складають сучасну сільськогосподарську та будівельну техніку (компанія JCB).  За виробництвом верстатів, зокрема текстильного обладнання, країна посідає 7-ме місце в світі. В країні виробляють комп’ютери, програмове забезпечення, засоби телекомунікації (волоконну оптику, радари, системи стеження за повітряним рухом), медичне обладнання, побутову техніку, а також годинники та фотоапарати. 

Номер слайду 43

Особливості аграрного сектору У структурі виробництва переважає тваринництво: молочне та м’ясо-молочне скотарс-тво, беконного напряму свинарство, птахівництво. на тонкорунне вівчарство нині при-падає всього 1 % всієї сільсько-господарської продукції. Рослинництво: із зернових культур перева-жають пшениця та сірі хліби: ячмінь, овес, із технічних – цукровий буряк, льон-довгунець, ріпак.  вирощують картоплю, розводять фруктові сади.  Основні райони землеробства – Східна та Південно-Східна Англія.

Номер слайду 44

Країна забезпечує потреби населення в харчових продуктах лише наполовину Імпортується 80 % вершкового масла, 60 % цукру, 50 % пшениці та бекону, 25 % яловичини та телятини.

Номер слайду 45

Англійці – це: Любов до порядку, комфорту

Номер слайду 46

Гарний транспорт

Номер слайду 47

Свіжий костюм Повага до королівської сім'ї

Номер слайду 48

Лівосторонній рух

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Традиції в харчуванні

Номер слайду 51

Велика Британія -Батьківщина Чарльза Дарвіна Френсіса Дрейка Р. Кіплінга

Номер слайду 52

Д. Дефо В. Шекспіра Джеймса Кука А.Флемінга

Номер слайду 53

Групи “Бітлз”

Номер слайду 54

16 об‘єктів Входять до світової скарбниці культурно-історичної спадщини:

Номер слайду 55

Вестмінстерський палац зі знаменитою годинною вежею "Біг Бен". Тут засідає парламент Сполученого Королівства.

Номер слайду 56

Палац Букінгемский - офіційна резиденція королівської сім'ї в Лондоні.

Номер слайду 57

Лондонський Тауер - королівська фортеця, побудована в 11 столітті.

Номер слайду 58

Лондонський Тауер

Номер слайду 59

Тауерський міст

Номер слайду 60

Тауерський міст

Номер слайду 61

Собор святого Павла, побудований в 17 столітті за проектом відомого Англійського архітектора Крістофера Рена.

Номер слайду 62

Стоунхендж

Номер слайду 63

Собор в Кентербері

Номер слайду 64

Віндзорський замок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Скоробагата Людмила Володимирівна
    ДЯКУЮ. Дуже подобається. Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Єрмолаєва Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кулик Раиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Слюсар Діана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Кушнір Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
ppt
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
30095
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку