Презентація "Вершинні зразки Шевченкової лірики періоду арешту, заслання та після повернення"

Про матеріал
Дана презентація є доповненням до розробки уроку української літератури на тему "Вершинні зразки Шевченкової лірики періоду арешту, заслання та після повернення". Вона містить відеоуривки з художнього фільму "Тарас Шевченко" (1951), що увиразнюють знайомство учнів з періодом життя митця, який вивчається. Також слайди презентації містять ілюстративний матеріал для роботи щодо змісту й художньо-ідейного аналізу поезій «Садок вишневий коло хати...», «Доля», «Росли у купочці, зросли...».
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема уроку. Вершинні зразки Шевченкової лірики періоду арешту, заслання та після повернення

Номер слайду 3

Арешт Шевченка, життя в засланні, звільнення та повернення поета

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Провідні мотиви лірики Шевченка періоду ув’язнення, заслання: сум за рідним краєм; самотність. Прилітайте, сизокрилі Мої голуб'ята, Із-за Дніпра широкого У степ погуляти З киргизами убогими... «Думи мої, думи мої » 1847 р. Думав жити, любитися, Та бога хвалити! А довелось... ні до кого В світі прихилитись.. «Рано вранці новобранці » 1850 р.

Номер слайду 8

«Садок вишневий коло хати...» Які зміст та тональність вірша? За допомогою яких художніх засобів поет створює теплу картину весняного вечора? Чи відчувається у цьому вірші фольклорний вплив? Які елементи фольклору тут присутні? Як ви вважаєте, яка мрія Шевченка виражена у цьому творі?

Номер слайду 9

«Доля» Коли та за яких умов була написана поезія «Доля»? Розкажіть про внутрішню композицію твору. Розкрийте зміст поняття ліричний герой. Наскільки, на вашу думку, образ ліричного героя з'єднаний з образом самого автора? Як ви думаєте, чи нарікає ліричний герой на свою долю? Охарактеризуйте ліричного героя твору. Які слова поезії можна вважати афоризмом, крилатим висловом? Що означає цей афоризм? Яка тема поезії?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Медитація — форма філософської лірики; вірш, у якому поет висловлює свої роздуми над проблемами життя і смерті, над баченим і пережитим, над змістом свого існування. Психологізмом (від грец.psyche і латин. logos - душа і слово) називають передавання художніми засобами внутрішнього світу ліричного героя (чи персонажа), його думок, переживань, зумовлених зовнішніми і внутрішніми чинниками. Теорія літератури

Номер слайду 13

«Росли укупочці, зросли...» Яку ідилічну картину змальовує поет? З яких частин (за стилем) складається поезія? Відповідь поясніть. Визначте присудки в поезії «Росли укупочці, зросли.. ». Яку художню роль вони відіграють? У яких рядках поезії розкрито ідеал родинного щастя? Поясніть їх. Яке почуття, на думку ліричного героя, є запорукою подружньої ідилії? Чи згодні ви з цією думкою ? Чи можна поезію «Росли укупочці, зросли...» вважати медитативною лірикою? Чому? Коли була написана поезія? Що, на вашу думку, спонукало Тараса Шевченка до написання цього твору?

Номер слайду 14

Жінки у житті Шевченка Перше кохання Тараса Шевченка - подруга дитинства Оксана Коваленко. А дівчина .. Плоскінь вибирала, Та й почула, що я плачу. Прийшла, привітала.. «Мені тринадцятий минало…»

Номер слайду 15

Жінки у житті Шевченка Ядвіга Гусиковська Ядвіга Гусиковська

Номер слайду 16

Жінки у житті Шевченка Ганна Закревська

Номер слайду 17

Жінки у житті Шевченка Варвара Рєпніна

Номер слайду 18

Катерина Піунова Жінки у житті Шевченка

Номер слайду 19

Жінки у житті Шевченка Ликера Полусмакова Ликера Полусмакова Ликера Полусмакова

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1.Вивчити напам'ять вірш «Доля»; 2. Знати визначення понять з теорії літератури: медитація, психологізм; 3.Підготуватися до здійснення проєкту “Вінок слави Кобзареві”; 4.Творче завдання (за бажанням): написати твір на тему “Вершинні зразки Шевченкової лірики періоду арешту, заслання та після повернення”.

zip
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку