Презентація Веселка явище природи

Про матеріал
Веселка пов'язана з заломленням і відбиттям (деякою мірою і з дифракцією) сонячного світла у водяних краплях, зважених у повітрі. Ці крапельки по різному відхиляють світло  різних кольорів, у результаті чого біле світло розкладається на спектр. Спостерігач, що стоїть спиною до джерела світла, бачить різнобарвне світіння, що виходить із простору по концентричному колу (дузі).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В е с е л к а Веселка пов'язана з заломленням і відбиттям (деякою мірою і з дифракцією) сонячного світла у водяних краплях, зважених у повітрі. Ці крапельки по різному відхиляють світло  різних кольорів, у результаті чого біле світло розкладається на спектр. Спостерігач, що стоїть спиною до джерела світла, бачить різнобарвне світіння, що виходить із простору по концентричному колу (дузі). Найяскравіша дуга (первинна веселка) утворена променями, що зазнали одного відбивання всередині крапель. Радіус цієї дуги становить 42° . Промені, що двічі відбилися від стінок краплі зсередини, утворюють вторинну веселку, радіус якої більший приблизно на 10°. Порядок кольорів у ній зворотний. Центр кола, дугу якого описує веселка, завжди лежить у напрямку, протилежному до напрямку на Сонце (Місяць), тобто одночасно бачити Сонце й веселку без використання дзеркал неможливо. Для спостерігача на землі вона зазвичай виглядає як частина дуги кола; чим він вище, тим веселка повніша — з гори або літака можна побачити й суцільне коло . Якщо водяні крапельки, що висять у повітрі, дуже дрібні (туман), веселка виглядяє дещо по-іншому; це пояснюється хвильовими властивостями світла. Така веселка (відома як біла райдуга) ширша і значно слабше забарвлена. У яскраву місячну ніч можна побачити веселку від Місяця . Людський зір  влаштований так, що при слабкому освітленні працюють лише найчутливіші рецептори ока – палички , які не сприймають кольорів, тому місячна веселка виглядає білястою; чим яскравіше світло, тим «барвистіша» веселка (у її сприйняття включаються колірні рецептори – колбочки). Підготувала вчитель ЗЗСО І-ІІІ ст. с. Нове Місто Добромильскої ТГСАВРЕЙ Галина

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Веселка – це оптичне явище, яке виникає в атмосфері і має вигляд різнобарвною дуги на небосхилі. Спостерігається вона в тих випадках, коли сонячні промені освітлюють завісу дощу, розташовану на протилежній Сонцю стороні неба. Веселка спостерігається осторонь, протилежною Сонцю, на тлі дощових хмар або дощу. Різнобарвна дуга зазвичай знаходиться від спостерігача на відстані 1-2 км, а іноді її можна спостерігати на відстані 2-3 м на тлі водяних крапель, утворених фонтанами або розпилювачами води. У момент сходу сонця проти сонячна крапка (точка М) знаходиться на лінії горизонту і веселка має вид півкола. У міру підняття Сонця проти сонячна крапка опускається під горизонт і розмір веселки зменшується. Вона являє собою лише частина окружності. Часто спостерігається побічна веселка, концентрична з першою, з кутовим радіусом близько 52? і зворотним розташуванням квітів. При висоті Сонця 41? головна веселка перестає бути видимою і над горизонтом виступає лише частина побічної веселки, а при висоті Сонця більш 52е хоч я знаю і побічна веселка. Тому в середніх екваторіальних широтах в біля полудня годинник це явище природи ніколи не спостерігається. Центр дуги веселки знаходиться в напрямку прямої, що проходить через сонячний диск (хоча б і прихований від спостереження хмарами) і очей спостерігача, тобто в точці, протилежної Сонцю. Дуга веселки являє собою частину кола, описаного навколо цієї точки радіусом в 42 ° 30 ‘(в кутовому вимірі). У релігійних уявленнях народів давнини веселці приписувалася роль моста між землею і небом У греко-римській міфології відома навіть особлива богиня веселки – Ірида. Грецькі вчені Анаксимен і Анаксагор вважали, що веселка виникає за рахунок відображення Сонця в темному хмарі. Аристотель виклав уявлення про веселку в спеціальному розділі своєї «Метеорології». Він вважав, що веселка виникає завдяки відображенню світла, але не просто від усього хмари, а від його крапель. У 1637 році знаменитий французький філософ і вчений Декарт дав математичну теорію веселки, засновану на ламанні світла Згодом ця теорія була доповнена Ньютоном на підставі його дослідів по розкладу світла на кольори за допомогою призми.

Номер слайду 4

Первинна та вторинна веселка. Райдуга над житловим масивом Вигурівщина-Троєщина (Київ)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Біла веселка Вночі при місячному освітленні і туманною погоді в горах і на берегах морів можна спостерігати білу веселку. Такий тип веселки може виникати і при впливі сонячного світла на туман. Вона має вигляд блискучої білої дуги, з зовнішньої сторони пофарбованої в жовтий і оранжево-червоний кольори, а зсередини – в синьо-фіолетовий. У деяких випадках біла веселка супроводжується побічною і вторинними райдугами. У побічної білої веселки в порівнянні з головною зворотне чергування квітів. Якщо веселка утворена дією місячного світла на краплі дощу, то вона виглядає білою. У деяких випадках вона здається білою тільки внаслідок малої інтенсивності світла. Такого типу веселка при укрупненні крапель дощу може перейти в кольорову. Навпаки, кольорова веселка може втратити забарвлення, якщо дощ перетвориться в дрібнокрапельне туман. Як правило, при наявності дрібних крапель забарвлення веселки виражена слабо. Веселка спостерігається не тільки на пелені дощу. У менших масштабах її можна побачити на краплях води у водоспадів, фонтанів і в морському прибої. При цьому в якості джерела світла можуть служити не тільки Сонце і Місяць, а й прожектор.

Номер слайду 7

Веселка у фонтані

Номер слайду 8

Вогняна веселка в Таїланді шокувала користувачів Мережі Жителі Таїланду стали свідками рідкісного природного явища. Очевидці змогли спостерігати в денному небі справжню «вогняну веселку», яка вразила не тільки їх, але і інтернет-користувачів. У Мережі з'явилося відео, яке показує «вогняну веселку», що виникла в Таїланді в районі Дой Сакет провінції Чіангмай. За словами місцевих жителів, незвичайне природне явище з'явилося в другій половині дня після сильного дощу. Туристи і жителі країни вічного літа стали знімати на відео шокуюче явище.

Номер слайду 9

Веселковий прапор або/іноді Райдужний прапор (англ. Rainbow flag) — різнокольоровий прапор, що складається з палітри веселки. Зустрічаються різні варіанти прапора, але всі вони засновані на класичній зміні кольорів:  червоний,  помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний,  синій і фіолетовий; хоча таке поєднання не відповідає традиційним канонам геральдики ((гербознавство) , спеціальна історична дисципліна , що вивчає герби, кольорові емблеми, які належать особам, родам чи спільнотам) .

Номер слайду 10

У НЕБІ НАД СІНГАПУРОМ З'ЯВИЛАСЯ "ВОГНЯНА ВЕСЕЛКА«20 лютого 2017 р. жителі Сінгапуру побачили в небі над містом унікальне природне явище, яке в Мережі прозвали "вогняна веселка". Очевидці могли спостерігати величезне різнобарвне світіння навколо однієї з хмар. Багато хто встиг зробити фото. Сяйво з'явилося з яскраво-оранжевого світла, а потім збільшилося та перетворилося на "вогняну веселку". Райдуга "висіла" в небі близько 15 хвилин, а потім зникла. Вчені з NASA припускають, що це може бути округло-горизонтальна дуга, яка утворюється при рідкісному збігу обставин:cонце повинне бути вище 58 градусів над горизонтом;в небі повинні перебувати перисті хмари;плоскі горизонтальні шестикутні крижинки в хмарах повинні розташовуватися горизонтально. Додамо, що "вогняна веселка" – це один із різновидів гало – кільця навколо сильного джерела світла.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Цікаві факти про веселку. Веселка складається з 7 -ми кольорів (червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий), які плавно переходять один в один. Веселка з’являється при висвітленні Сонцем безлічі водяних крапель (або дощу, або туману). Точніше, сонячне світло переломлюється відбивається крапельками води. Веселку можна побачити, якщо Сонце знаходиться вище 42 градусів над горизонтом. Веселка з’являється не тільки при сонячному освітленні але й при місячному освітленні. Вогняна веселка на відміну від звичайної з’являється лише тоді, коли в небі є перисті хмари і Сонце знаходиться вище 58 градусів над горизонтом. Іноді веселки з’являються в декількох формах. Чотириразова веселка у природі зустрічається дуже рідко. В африканських народів існує повір’я: де веселка торкається Землі, там можна знайти скарб (дорогоцінне каміння). Веселка є невловимою, до неї неможливо підійти або фізично торкнуться. Саме Ісаак Ньютон визначив 7 кольорів видимого спектру, які разом складають біле світло. Всі, які присутні у веселці в наступному порядку: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий. У міфології веселка — символ посередництва між небом і землею. У наш час веселковий прапор використовується як символ руху за мир. Часто використовується як символ толерантності. Веселковий прапор можна побачити на маніфестаціях, в котрих беруть участь геї та лесбійки, або при вході до кав’ярень та ресторанів gay-friendly. Зображення веселки було особистою емблемою Катерини Медичі.

Номер слайду 15

Цікавинки про веселку. Англійський філософ і дослідник Роджер Бекон (близько 1214-1292) ретельно розглянув явище веселки у головному своєму творі «Велика праця». Він вважав, що кольори веселки являють собою суб'єктивне явище, викликане вологістю очей. Першу теорію веселки дав у 1637 році французький філософ і математик Рене Декарт (1596-1650). Більш точну теорію розробив в 1836 році англійський астроном Джордж Ері (1801-1892). Його теорія заснована на розрахунку явищ дифракції та інтерференції, супроводжуючих зустріч сонячних променів з гратами, утвореною дощовими краплями. Веселка виникає через те, що сонячне світло отримує  заломлення в крапельках води дощу або туману, що ширяють у атмосфері. Ці крапельки по-різному відхиляють світло різних кольорів (показник заломлення води для більш довгохвильового (червоного) світла менше, ніж для короткохвильового (фіолетового)Для спостерігача на землі веселка зазвичай виглядає як дуга, частина окружності, і чим вище точка зору спостерігача - тим веселка повніше (з гори або літака можна побачити і повну окружність). Центр дуги веселки знаходиться в напрямку прямої, що проходить через сонячний диск і око спостерігача, тобто в точці, протилежної Сонцю. Дуга веселки являє собою частину кола, описаного навколо цієї точки радіусом в 42 градуси. Послідовність кольорів у веселці така ж, як у сонячному спектрі, причому зазвичай по зовнішньому краю розташовується червоний колір, по внутрішньому - фіолетовий. З боку внутрішнього краю інколи бувають видно вторинні колірні дуги, що примикають до головної веселці. Видима частина дуги визначається положенням Сонця: коли воно на горизонті, веселка має вид півкола, з підвищенням Сонця видима частина дуги зменшується, і при висоті Сонця в 43 градуси веселка зникає. Явище, подібне веселці, можна побачити в бризках фонтанів, водоспадів. Можлива поява місячної веселки і веселки від штучних джерел світла. Нерідко спостерігається друга веселка з кутовим радіусом близько 52 градусів і зворотним розташуванням кольорів.

pptx
Додано
7 березня 2021
Переглядів
5851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку