Презентація "Євген Гуцало. Коротко про письменника. " Відображення вічного протистояння добра і зла в оповіданні "Лось"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про життя і творчість Євгена Гуцала, а також матеріали для роботи над оповіданням "Лось"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Євген Гуцало. Коротко про письменника. Відображення вічного протистояння добра і зла в оповіданні «Лось»

Номер слайду 2

Щоб берегти землю, природу,Треба її полюбити,Щоб полюбити, треба пізнати. Пізнавши – неможливо не полюбити. М. Пришвін

Номер слайду 3

Ми живемо у великому і прекрасному світі, серед розкішної природи. Велике щастя для нас, людей, - користуватися її благами, насолоджуватися красою. Але чомусь серед нас такі, що намагаються знищити дивовижний світ природи. Стати другом природи закликає читача Євген Гуцало у своєму оповіданні «Лось»

Номер слайду 4

Євген Пилипович Гуцало народився 14 січня 1937 року у селі Старому Животові Вінницької області у родині вчителів.

Номер слайду 5

Хлопець змалку тягнувся до слова, рано почав писати вірші. Перші вірші почав друкувати у шкільній стінгазеті.

Номер слайду 6

Майбутній письменник закінчив Ніжинський педагогічний інститут, але мріяв стати журналістом, тому став працювати у редакціях газет.

Номер слайду 7

Євген Пилипович написав понад 100 книг.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Лось Лось — рід ссавців, найбільший представник родини оленевих. Довжина тіла самця до 3 м, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12—13 см; маса 360—600 кг, самки дрібніші за самців. style.colorfillcolorfill.typeppt_xxshearppt_x

Номер слайду 11

У самців є величезні (найбільші у сучасних ссавців) роги, нерідко лопатоподібні за формою (особливо виразна лопатоподібна форма у якутських і американських лосів); їхній розмах досягає 180 см, маса — 20—30 кг. Роги лося є відомим мисливським трофеєм.

Номер слайду 12

Підберезники. Підберезники ростуть у березових чи змішаним з березою лісах і в перелісках з червня по жовтень. Капелюшок плоско-опуклий. Верхня сторона капелюшка буває ясно-сіра, жовтувата чи темно-бура, майже чорна, знизу біла, з віком сіріє. М'якоть капелюшка біла, при зламі довго не темніє. Існує різновид підберезника, у якого м'якоть на зламі рожевіє. Ніжка сірувато-білого кольору з темними лусочками, у молодих грибів вона порівняно товста, але з віком витягається.

Номер слайду 13

Заповідник. Заповідник – територія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс. Головні функції українських заповідників — збереження флори і фауни.

Номер слайду 14

Тайга — це сукупність хвойних лісів помірного та частково субарктичного поясу Північної півкулі. Найпівденніші ділянки тайги можуть включати в себе такі дерева як дуб, клен та в'яз, розпорошені серед хвойного лісу. Тайга

Номер слайду 15

Тема: зображення боротьби добра і зла в протистоянні світу людей та світу тварин. Ідея: уславлення мужності, хоробрості, співчуття, бажання допомогати іншим та охороняти дику природу; обурення жорстокістю та користолюбством

Номер слайду 16

Сюжетна лінія. В оповіданні «Лось» зображено історію про те, як двоє хлопчиків, не вагаючись, прийшли на допомогу лосеві, що тонув у річці. Хлопцям вдалося врятувати нового друга, але біда прийшла з іншого боку — врятовану тварину підстрелив їх рідний дядько Шпичак. Мисливець злякався, що племінники повідомлять у заповідник про його браконьєрство, тому навіть пропонував їм хабар за мовчання — м'ясо й роги, але діти не стали з ним про це розмовляти. Оповідання завершується тим, що лось гине.

Номер слайду 17

Гра “Найуважніший читач”1. Лось був … самець, уже звик до заповідника, в який потрапив із тайги.2. Два хлопчики схожі один на одного так, як …схожий на свого більшого сусіда.3. Лось уже зовсім знесилився і байдуже спостерігав, як наближаються …4. Щоб врятувати лісового красеня, хлопці розширили ... і прорубали хід до берега.5. Коли пролунав постріл, то лось деякий час ще … уперед, а потім спіткнувся.

Номер слайду 18

“ Літературне доміно ”Обачний. Досвідчений. Наляканий. Борець. Мудрий. Красень. Життєлюбний

Номер слайду 19

Добро і зло в оповіданні “Лось” «Тепер [дядько] дивився на звіра і хотів вірити, що лось оживе. Так, як ще недавно дітям, йому дуже кортіло, щоб лось підняв голову, звівся на свої стрункі міцні ноги і неквапно побіг до лісу, як він ще недавно біг, поки дороги йому не перетнула куля»

Номер слайду 20

Домашнє завдання1. Візьміть інтерв'ю у хлопчиків - братів про те, чи вважають вони свій вчинок за подвиг.2. Що б ви сказали дядькові Шпичаку, якби зустрілися з ним.

Номер слайду 21

Використано матеріали мережі Інтернет

pptx
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
5226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку