Презентація "Вибір професії-це твій вибір!"

Про матеріал
Важко обрати професію підлітку, якщо про неї не знаєш нічого... Дана презентація містить інформацію про ті чи інші професії. Нею легко користуватися! Лише натиснувши на назву професії ви дізнаєтесь про її плюси та мінуси, про зарплату та якості працівника та багато інших цікавих фактів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вибір професії-це твій вибір!!!

Номер слайду 2

Загальна інформація про вибір професіїЩоб стати затребуваним на ринку праці та витримувати гостру конкуренцію, необхідно здобути бажану професію, а згодом постійно розвиватися у професійному плані. Учням в старшій школі потрібно задуматися яку освіту потрібно здобути або який напрямок вибрати, щоб опанувати престижну професію та отримувати гідну зарплату для повноцінного життя. Вирішуючи, ким стати, яку професію для себе вибрати, підходити до вибору потрібно виважено, ретельно проаналізувавши свої переваги та недоліки, а також спрогнозувавши свою кар’єру після закінчення університету чи коледжу. Нерідко у вишах та через застарілу програму вчать тому, що вже не стане в нагоді на практиці. У такому разі доведеться проходити додаткові курси, щоб відповідати вимогам роботодавців. Щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці, на думку експертів, бажано освоїти додаткову професію із суміжної галузі чи взагалі з іншої сфери діяльності. Це допоможе швидше знайти нову роботу у разі виникнення проблем. Інший варіант – це досягти найвищої майстерності у своїй справі. Хорошого співробітника навіть у скрутні для підприємства часи керівник триматиме до останнього, але у разі втрати роботи знову працевлаштуватися за фахом буде нелегко, а додаткових навичок немає. Бажано за 1–2 роки до того, як починати готуватися до вступу до вузу, уважно вивчити аналітичні матеріали центру зайнятості або рекрутингових агентств про попит на ті чи інші професії, їхню перспективність, рівень заробітних плат. Не зайвим буде зустрітися зі спеціалістом з персоналу відомої HR-компанії і задати йому всі питання, що вас хвилюють. Також заздалегідь варто продумати про потенційні місця роботи, а під час навчання намагатися потрапити туди на практику чи стажування. Це полегшить процес працевлаштування, якщо вам вдасться зарекомендувати себе на краще.

Номер слайду 3

Престижні професіїНайкращі професії в Україні за заробітною платою, популярністю та затребуваністю: Програміст. Маркетолог. Менеджер. Лікар. Фармацевт. ПедагогІнженер. Юрист. Фінансист. Бухгалтер HR-менеджер. Журналіст. SMM-спеціаліст. Менеджер проектів. Пекар. Технолог харчового виробництва. Дизайнер. Менеджер з продажу

Номер слайду 4

Програміст. Середня зарплата: 60 000 грн. Спеціаліст, який займається розробкою алгоритмів або пише вихідний код для програм, сайтів, ігор. Отримати професію програміста – це чудова можливість для успішної кар’єри в Україні. Зараз великі IT-компанії активно шукають кваліфікованих фахівців з цієї галузі, тож після здобуття професії програміста ви зможете легко знайти роботу та розвиватися у цьому напрямку. Традиційно, спеціальність відносять до найприбутковіших професій. Одна з найбільших переваг для спеціальності розробника – можливість працювати віддалено з будь-якого куточка світу.

Номер слайду 5

Маркетолог. Середня зарплата: 20 000 грн. Спеціаліст, який займається просуванням товарів та послуг на ринку, досліджуючи потреби та смаки споживачів. Ця професія поєднує творчість і комерційний прагматизм

Номер слайду 6

Менеджер. Середня зарплата: 18 000 грн. Спеціаліст, який керує проектами або відділом компанії, стежить за виробництвом та обігом товарів, контролює розподіл ресурсів та якість надання послуг.

Номер слайду 7

Лікар. Середня зарплата: 15 000 грн. Професіонал, який лікує людей від різноманітних захворювань. Він займається постановкою діагнозів, розробляє стратегії лікування, проводить медичні процедури, включаючи операційне втручання. Його професійним завданням є збереження та відновлення здоров’я людини, її життєвих функцій

Номер слайду 8

Фармацевт. Середня зарплата: 14 000 грн. Експерт із лікарських засобів. Він не тільки добре в них розуміється, а й може підібрати аналоги, виготовити необхідну лікарську форму, брати участь у розробці нових ліків.

Номер слайду 9

Педагог. Середня зарплата: 13 000 грн. Широка спеціальність, що поєднує вихователів у дитсадках, вчителів у школах, викладачів у ВНЗ, коледжах, училищах. Тобто ті люди, суть роботи полягає в тому, щоб його підопічний отримав необхідні знання у будь-якій галузі, називаються педагогами. Вони хочуть дати своїм учням гарне виховання та гідну освіту.

Номер слайду 10

Інженер. Середня зарплата: 18 000 грн. Людина, яка створює, удосконалює, ремонтує різноманітні технічні пристрої, обладнання, машини, установки, комунікації тощо. Сьогодні популярність набирають нові інженерні спеціальності, пов’язані з робототехнікою, медициною, хімією та біологією.

Номер слайду 11

Юрист. Середня зарплата: 16 000 грн. Спеціаліст, який забезпечує законність дій громадян, організацій і навіть держави. Основне завдання юриста – контролювати дотримання законів. Юрист консультує людей: роз’яснює закони, пояснює, як діяти, щоб не порушити закон, які можуть бути правові наслідки тих чи інших рішень.

Номер слайду 12

Фінансист. Середня зарплата: 17 000 грн. Професіонал, який керує грошима у найрізноманітніших їх формах (цінні папери, облігації, віртуальні гроші тощо). Фінансист знає, як зробити так, щоб гроші могли працювати на вас та вашу організацію. Він управляє капіталом, пропонуючи різні стратегії розподілу коштів. Такий працівник необхідний багатьом організаціям, починаючи від індивідуальних підприємців до багатомільйонних корпорацій.

Номер слайду 13

Бухгалтер Середня зарплата: 15 000 грн. Спеціаліст, який фіксує рух грошей усередині організації. Наприклад, бухгалтер записує та розраховує, скільки грошей було витрачено на зарплату співробітникам, на купівлю нового обладнання, на податкові виплати тощо.

Номер слайду 14

HR-менеджер(Спеціаліст по роботі з персоналом) Середня зарплата: 17 000 грн. Спеціаліст з управління персоналом компанії. Вони займаються підбором та наймом співробітників, їх розвитком та мотивацією, розробляють системи оплати та преміювання та багато іншого. Це цікава робота, пов’язана із людьми.

Номер слайду 15

Журналіст. Середня зарплата: 15 000 грн. Висвітлює події, що відбуваються у світі, і, тим самим, беруть участь у формуванні громадської думки. Праця журналіста в основному пов’язана з пошуком та обробкою інформації. Інформацію журналіст шукає за допомогою спостережень за подіями, інтерв’ювання учасників подій та експертів, вивчення різноманітних документів та архівів. Журналіст також повинен уважно вивчити зібраний матеріал, проаналізувати його, зіставити усі отримані дані та факти.

Номер слайду 16

SMM-спеціаліст. Середня зарплата: 15 000 грн. Веде групи у соціальних мережах (“паблік”) для однієї або декількох організацій. Його основне завдання – збільшити кількість активних підписників сторінки, які читатимуть повідомлення, дивитися фото та відео, залишати свої лайки, ділитися постами групи з друзями. Робота SMM-фахівця може не впливати безпосередньо на кількість продажів. Останнім часом окремо виділяють професію таргетолога.

Номер слайду 17

Менеджер проектів. Середня зарплата: 40 000 грн. Це фахівець з управління проектами, який відповідає за планування, координацію та контроль різних етапів проекту.

Номер слайду 18

Пекар. Середня зарплата: 14 000 грн. Займаються виробництвом хліба, випічкою хліба та інших видів хлібобулочних виробів.

Номер слайду 19

Технолог харчового виробництва. Середня зарплата: 20 000 грн. Це фахівець у галузі техніки, який застосовує свої знання та вміння для розробки, вдосконалення та вирішення технічних проблем.

Номер слайду 20

Дизайнер. Середня зарплата: 15 000 -20 000 грн  *в залежності від напрямку діяльності Загальна назва великої кількості професій, представники яких постійно генерують нові ідеї, щось створюють та покращують. Вони дбають не тільки про декоративну привабливість речі, інтер’єру або сайту, а й про їх зручність, функціональність. Професія пов’язана зі світовою художньою культурою, історією, творчістю та малюванням.

Номер слайду 21

Менеджер з продажу. Середня зарплата: 20 000 грн. Фахівець, відповідальний за залучення нових клієнтів та продаж товарів або послуг компанії. В його обов’язки входить пошук потенційних клієнтів, переговори з ними, презентація товарів або послуг, укладання угод та організація доставки або надання послуг після продажу.

Номер слайду 22

Також затребувані спеціалісти у наступних галузях: Сфера обслуговування. Харчова промисловість. Будівництво (усі робітничі професії)Аграрна промисловість. Логістика

Номер слайду 23

Переваги та недоліки інших затребуваних професій {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Професія. Переваги. Недоліки. Офіціант. Гнучкий графік, чайові, спілкування з людьми. Ненормований робочий день, робота стоячи, стрес. Художник. Творчість, самовираження, гнучкий графік. Нестабільний дохід, важко знайти замовлення. Водій. Свобода пересування, досвід подорожей. Відповідальність за вантаж, втомливі поїздки. Тренер. Передача досвіду, спілкування з людьми. Відповідальність за результат, нерегулярний графік. Вихователь. Вплив на формування особистості, творчість. Відповідальність за дітей, стрес. Пожежник. Героїчна професія, цікава робота. Небезпечна робота, нічні зміни. Кухар. Творчість, можливість подорожувати. Робота в умовах стресу, на ногах

Номер слайду 24

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Професія. Переваги. Недоліки. Ветеринар. Допомога тваринам, цікава робота. Відповідальність за життя, фізичні навантаження. Бармен. Творчість, спілкування, гнучкий графік. Робота вночі, на ногах. Економіст. Аналітична робота, кар’єрне зростання. Кропітка робота з цифрами, відповідальність. Медсестра. Допомога людям, стабільна зарплата. Важка фізична праця, ризик інфекцій. Соціальний працівник. Допомога нужденним, суспільно важлива. Низька зарплата, емоційне вигорання. Перекладач. Знання мов, подорожі, гнучкий графік. Складна робота, потрібні спеціальні навички. Електрик. Затребувана професія, стабільний дохід. Ризик для життя, фізична праця. Механік. Цікава технічна робота, можливість кар’єрного росту. Робота в незручних умовах, фізичні навантаження. Шеф-кухар. Творчість, можливість відкрити власний заклад. Висока відповідальність, робота в стресових умовах. Секретар. Офісна робота, гарні умови праціМонотонна робота, низька зарплата. Кулінар. Творчість, цікава робота. Робота на кухні, фізичні навантаження

Номер слайду 25

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Професія. Переваги. Недоліки. Сантехнік. Затребувана професія, можливість працювати на себе. Важка фізична праця, ризик для здоров’я. Вчитель. Цікава та корисна робота, можливість самореалізаціїНизька зарплата, висока відповідальність. Таксист. Гнучкий графік, свобода пересування. Ненормований робочий день, ризик нападу. Слюсар. Затребувана професія, можливість працювати на себе. Важка фізична праця, ризик травмування. Перукар. Творча робота, спілкування з людьми. Робота стоячи, професійні шкідливостіГід. Цікава робота, можливість подорожувати. Ненормований графік, сезонна зайнятість. Веб-дизайнер. Творча та цікава робота, гнучкий графік. Висока конкуренція, потрібні спеціальні навички. Зварювальник. Висока заробітна плата, затребуваність. Важка та небезпечна праця, шкідливі умови. Муляр. Можливість працювати на себе, затребуваність. Важка фізична праця, робота на відкритому повітріФотограф. Творча та цікава робота, можливість самовираження. Нестабільний дохід, висока конкуренція. Стиліст. Творчість, спілкування з людьми. Робота стоячи, професійні шкідливості

Номер слайду 26

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Професія. Переваги. Недоліки. Охоронець. Стабільна заробітна плата, соціальні гарантіїНенормований графік роботи, ризик нападу. Рибалка. Робота на природі, свобода і незалежність. Важкі умови праці, сезонний характер. Агроном. Цікава та корисна робота, можливість кар’єрного росту. Робота в полі, залежність від погодних умов. Тесляр. Можливість працювати на себе, затребуваність професіїВажка фізична праця, ризик травмування. Кравець. Творча робота, можливість працювати на себе. Низький та нестабільний дохід, висока конкуренція. Поліцейський. Цікава та відповідальна робота, стабільна зарплата. Ризик для життя, ненормований графік роботи. Няня. Робота з дітьми, гнучкий графік. Низька зарплата, висока відповідальність. Косметолог. Творча та цікава робота, можливість відкрити салон. Висока конкуренція на ринку послуг. Продавець. Стабільна заробітна плата, соціальні гарантіїРобота стоячи, монотонна робота. Логіст. Аналітична робота, можливість кар’єрного росту. Відрядження, ненормований робочий день. Ріелтор. Високий та необмежений дохід, гнучкий графік. Відсутність стабільної зарплати, висока конкуренція

Номер слайду 27

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Професія. Переваги. Недоліки. Машиніст. Стабільний дохід, можливість подорожувати. Відповідальна робота, ненормований робочий день. Архітектор. Творча та цікава робота, можливість реалізувати ідеїВисока відповідальність, необхідність постійно навчатисяІнспектор. Стабільна заробітна плата, соціальні гарантіїВідповідальна та стресова робота. Швея. Робота зі шкірою та тканинами, можливість працювати на себе. Ненормований робочий день, сезонна робота. Практичний психолог. Цікава та корисна робота, можливість допомогти людям. Відповідальність за психічне здоров’я, емоційне вигорання. Оператор кол-центру. Робота в офісі, стабільна зарплата. Монотонна робота, сидяча робота. Садівник. Робота на свіжому повітрі, творчий підхід. Залежність від погоди, сезонний характер роботи. Дизайнер одягу. Можливість реалізувати творчий потенціал. Ненормований робочий день, низька та нестабільна зарплата. Екскурсовод. Цікава робота, спілкування з людьми, подорожіПотрібні спеціальні знання, нерегулярний графік. Стоматолог. Висока заробітна плата, можливість приватної практики. Висока відповідальність, ризик інфекцій

Номер слайду 28

Як знайти свою першу роботу. У наш час існують безліч престижних професій, які визнаються як важливі складові сучасного суспільства. Ці професії часто вимагають високого рівня навчання та спеціалізованого досвіду. Серед них можна виокремити лікарів, юристів, інженерів, архітекторів та інших фахівців, які мають значний вплив на розвиток нашого суспільства. Проте важливо розуміти, що вибір професії повинен базуватися на особистих інтересах та здібностях, а не стереотипах. Нині ринок праці надає безліч можливостей для хлопців і дівчат. Так, традиційно деякі сфери вважаються “чоловічими” або “жіночими”, проте це вже застарілі уявлення. Дівчата мають можливість працювати в інженерних, технічних та інших сферах, а хлопці можуть обирати професії, які раніше асоціювалися з жіночими інтересами. Отже, різноманіття професій на сучасному ринку праці створює унікальні можливості для кожного, незалежно від статі. Важливо підтримувати інклюзивний підхід до вибору професії та розвивати суспільство, де кожен може знаходити своє місце та досягати успіху у будь-якій галузі.

Номер слайду 29

Які професії та галузі будуть актуальніРинок праці в Україні динамічно розвивається, з’являються нові перспективні професії та галузі. Згідно прогнозів експертів, в найближчі роки зростатиме попит на кваліфікованих ІТ-фахівців – розробників, фахівців з кібербезпеки, Big Data та штучного інтелекту. Україна вже зараз є потужним аутсорсинговим ІТ-хабом, а отже, цей напрямок розвиватиметься і надалі. Також перспективними вважаються професії в сфері медицини та фармації, зокрема науковці, дослідники, лаборанти, провізори. Це пов’язано із старінням населення та зростанням попиту на медичні та фармацевтичні послуги. Затребуваними будуть і нові медичні спеціальності, такі як оператори діагностичного обладнання, генетичні консультанти, аналітики медичних даних.

Номер слайду 30

Через повномасштабну війну, яка почалася в лютому 2022 року, в Україні значно зросла потреба у професіях військового профілю – військовослужбовців, артилеристів, саперів, радіотехніків, а також фахівців з логістики та забезпечення армії. Затребуваними є медичні працівники, які надають допомогу пораненим, психологи, які працюють з постраждалими від війни. Також потрібні інженери для відбудови зруйнованої інфраструктури, юристи, економісти, ІТ-фахівці для кіберзахисту. Отже, професії, пов’язані з обороною, медициною, логістикою та відновленням країни матимуть великий попит в умовах воєнного стану. Проте перспективні можливості є і в багатьох інших сферах для фахівців різного профілю.

Номер слайду 31

Супутні матеріали: Кращі безкоштовні сайти для пошуку роботи в УкраїніЯк успішно пройти співбесіду при прийомі на роботу. Професійні цілі, які мають бути у вашому резюме. Як знайти свою першу роботу. Як правильно шукати роботу. Як змінити професію під час війни в Україні30 спеціальностей майбутнього в Україні та світі

Номер слайду 32

Презентацію підготувала практичний психолог Чкаловського опорного ліцею Лебедин Наталя Володимирівна Матеріали: Стаття «Які професії сьогодні найбільш популярні в Україні»https://bizmag.com.ua/top-zatrebuvanyh-profesij-v-ukrayini/#Також-затребувані-спеціалісти-у-наступних-галузях 2024 рік

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
5 січня
Переглядів
318
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку