Презентація "Від зернини до хлібини"

Про матеріал
Візьму я в руки хліб духмяний, Він незвичайний, він святий. Вібрав і пісню й працю в себе Цей хліб румяний на столі Йому до ніг вклонитись треба, Він скарб найбільший на землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Хвалить його кожен,Любить його кожен.І дня ми без нього,Прожити не можем.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Спочатку висівають зерно в родючий ґрунт. Потім збирають урожай. Мелють зерно на борошно. З борошна випікають хліб. Як хліб на стіл потрапив

Номер слайду 6

З давніх-давен українці вшановували хліб. Якщо шматочок хліба падав додолу, його піднімали й цілували. З хлібом-сіллю на вишитому рушнику зустрічають в Україні почесних гостей.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Хліб і золото (українська народна казка)

Номер слайду 9

Пекли в пекарні хліб. Одна паляниця схопилася і покотилася дорогою. Прикотилася до воріт одного пана. Почала у двері стукати й говорити:– Прийміть мене до себе! Усі будете ситі!..– У нас і калачів досить! – каже пан.

Номер слайду 10

Хлібина покотилася далі. Докотилася вона на край села, до хати бідняка. Надворі бавилися діти. Побачили її, вхопили в обійми і радо занесли до хижі. Тут же діти почали краяти ножем та їсти. З'їли майже всю, залишився тільки окраєць. А з окрайця виросла нова хлібина. І так у хаті бідного був хліб, і не було більше голоду.

Номер слайду 11

Одного разу з високої гори відірвалося золото. Покотилося золото й зупинилося перед хатою бідняка. Стукав у двері й просить, щоб його прийняли. Вийшов бідняк, подивився й каже:– У нас тепер є що їсти, нам тебе не треба…

Номер слайду 12

Покотилося золото далі й зупинилося перед палацом. Вийшов пан і радо прийняв його... З того часу діти пана почали погано вчитися в школі, панська земля перестала родити, худобина множитися, а слуга що не робив – усе було погано.

Номер слайду 13

Не стало в пана хліба. Як не шкодував, а взяв кусень золота і поніс до бідняка, щоб поміняти на хліб. Бідняк не взяв золота, але відрізав половину хлібини панові, половину залишив собі. З окрайця у бідняка виросла нова хлібина. З окрайця у пана хлібина не виросла…

Номер слайду 14

ПОМІРКУЙ!Чого навчає нас ця казка?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Сенкан. Хліб. Запашний, смачний. Зібраний, замішаний, спечений. Хліб —усьому голова. Паляниця

Номер слайду 17

Номер слайду 18

БЕРЕЖІТЬ ХЛІБ !

pptx
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку