Презентація Видатні оратори Стародавнього Риму

Про матеріал
Дана презентація ознайомить учнів з деякими ораторами Стародавнього Риму. 11 клас (профіль). Підручник "Українська мова". С.О.Караман, О.М. Горошкіна та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатні оратори Стародавнього Риму.   Цицерон Гай Юлій Цезар. Квінтіліан

Номер слайду 2

Цицерон (106-42 рр. до н.е.)Цицерона вважають батьком риторики, бо на основі багатого досвіду йому вдалося створити власну теорію красномовства. Цицерон сказав, що риторика – це істинна наука, що є практично й корисною систематизацією ораторського досвіду. Він поєднав у своєму стилі простоту, безпосередність і пишність, інтелект і почуття, логіку і екстаз.

Номер слайду 3

ЦицеронІдеальним оратором Цицерон вважав людину високої культури, яка знає історію, філософію, літературу, юриспруденцію, може володіти аудиторією, примушуючи людей сміятися або плакати. Найпершу промову виголосив у віці 25 років, останню – на 63 році. Усього виголосив понад 100 промов.

Номер слайду 4

Цицерон. Цицерон любив етичні антитези: „Адже на нашій стороні бореться почуття честі, на тій − нахабство; тут − сором’язливість, там − розбещеність; тут − вірність, там − обман; тут − доблесть, там − злочин; тут − чесне ім’я, там − ганьба; тут − стриманість, там − розбещеність. У праці „Про оратора” Цицерон створив риторичний ідеал оратора.

Номер слайду 5

Диктант із коментуванням. Найбільше з достоїнств оратора не лише сказати те, що треба, але і не сказати того, чого не треба. (Цицерон) Не знаю нічого прекраснішого, ніж уміння силою слова приковувати до себе натовп слухачів, притягати їх розташування, направляти їх волю куди хочеш і відвертати її звідки хочеш. (Цицерон)

Номер слайду 6

Гай Юлій Цезар (100−44 рр. до н. е.)Видатним оратором був Гай Юлій Цезар - засновник Римської імперії, військовий полководець, політик, письменник. Його промови сягали рівня промов Цицерона, але він не надавав їм такого великого значення, як це робив Цицерон, і не зберіг їх. Увагу Цезаря більше привертали політика і державотворення.

Номер слайду 7

Гай Юлій Цезар. Цезар прославився як видатний полководець, який мав величезний вплив на підопічних, силою слова міг надихнути воїнів.Ім’я Цезаря залишилося в історії, головним чином, завдяки його непересічній, багато в чому неоднозначній державній, політичній діяльності, таланту полководця. Однак він заявив про себе і як талановитий письменник, хоча діяльність у цьому руслі була для нього не самоціллю, а, скоріше, одним з допоміжних методів політичної боротьби. До сьогоднішнього дня збереглося два його твори – «Записки про галльську війну», а також «Записки про громадянську війну», які вважаються класикою латинської прози. Відомо, що його перу належав трактат про граматику, кілька памфлетів і віршів, збірки листів та промов. Діяльність Юлія Цезаря виявилася настільки масштабною, що розвиток усієї Західної Європи під її впливом зазнав кардинальних змін в сфері політики і культури.

Номер слайду 8

Квінтіліан (народився близько 35 року – помер 100 року)Марк Фабій Квінтиліан — найвідоміший із римських педагогів, ритор, автор «Повчання оратору» — найповнішого підручника ораторського мистецтва, який дійшов до нас з античності.  Цю книгу вивчали в усіх риторичних школах, як давньоримських, так і середньовічних, нарівні з творами Цицерона, на неї посилалися у творах доби Відродження.

Номер слайду 9

Квінтиліан став не тільки виразником уподобань римського суспільства, але й реформатором літературного стилю, дослідником проблем латинської мови. Квінтиліану належить прогресивна думка, що всі діти мають певні позитивні задатки від природи, а задача вихователя — розвинути їх. Його дід і батько були риторами, тому останній послав його до Риму вивчати риторику. Там Квінтиліан зблизився з Доміцієм Афром, оратором та адвокатом, який помер у 59 році. Афр, очевидно, став зразком для Квінтиліана; його характеризували як лаконічного, класичного промовця, що у своєму стилі скоріш наслідував Цицерона, на відміну тогочасних ораторів-прихильників стилю Сенеки. Квінтіліан

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шапочка Антоніна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
7417
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку