Презентація "Видатний вчений-фізик Смакула Олександр Теодорович"

Про матеріал
Навчальний проєкт "Видатні вчені-фізики" Презентація (pdf) "Видатний вчений-фізик Смакула Олександр Теодорович"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатний вчений-фізик. Смакула Олександр Теодорович1900 - 1983

Номер слайду 2

Олександр Теодорович Смакула Олександр Смакула увійшов у історію науки як один із найвидатніших українських фізиків ХХ ст. Він є гордістю не лише українського народу, а й світової науки. Понад 40 років свого життя Олександр Смакула віддав науці за межами України. “Але своєї Батьківщини не забув і повік не забуду”,– писав він у 1964 році.

Номер слайду 3

Український учений Олександр Теодорович Смакула народився 9 вересня 1900 року в селі Доброводи неподалік від Збаража на Тернопільщині в селянській родині. Змалечку проявляв здібності до природничих наук. Від батьків Олександр успадкував любов до України й переймався її долею. Дитинство на Тернопільщині

Номер слайду 4

Навчання у школі Навчання у школі йому довелося перервати через події 1914-1918 років. Смакула був прибічником встановлення української влади в рідному краї. І ще юнаком вступив до Української Галицької армії, воював за незалежність України. Після закінчення війни повернувся до навчання. Закінчив його у 1922 році у Тернопільській гімназії. Там йому і порадили вступити до Геттінського Університету.

Номер слайду 5

Га́йдельберг, Німе́ччина Після від’їзду з України вчений почав працювати у Гайдельберзі в Інституті медичних досліджень керівником оптичної лабораторії. Це були роки становлення квантової механіки. І Олександр як науковець також приєднався до розвитку цієї науки. Він один із перших використав поняття квантової механіки для експериментів взаємодії електромагнітного випромінювання з твердими тілами.

Номер слайду 6

"інверсія Смакули"Досліджуючи стероїди, вітаміни, органічні кристали, українець стає фактично фундатором квантової органічної хімії. Його праці створили передумови для синтезу вітамінів А, В2, D. Він винайшов процес трансформації кристалічного вуглецю електричним збудженням, що тепер має назву "інверсія Смакули".

Номер слайду 7

Журнал"Zeitschrift fur Physik"Використавши поняття квантових осциляторів, Олександр Смакула зміг пояснити радіаційне забарвлення кристалів і вивести кількісне математичне співвідношення, відоме в науці як "формула Смакули" або "рівняння Смакули". Цю працю надрукували у 1930 році в журналі "Zeitschrift fur Physik", що зробило ім’я Смакули відомим у наукових колах світу. 

Номер слайду 8

Всесвітньо важливі винаходи,перші патенти. Найзначнішим з багатьох його винаходів став метод "просвітлення оптики". Саме Олександр Смакула у 1935 році винайшов технологію покриття лінзи спеціальним матеріалом, що зменшує відбивання світла і одночасно збільшує контрастність зображення. На це відкриття Олександр отримав перший у світі оптичний патент. Німецький уряд тримав у секреті цей патент два роки, передбачаючи використання у військових цілях.

Номер слайду 9

Премія Німецького товариства з фотографіїУ 1966 році Смакулі присудили престижну міжнародну премію Німецького фотографічного товариства, яку вручив тодішній міністр закордонних справ Ґерхард Шрьодер. Несподіванкою стало для вченого те, що його винаходи почали використовувати у воєнних цілях. Під час Другої світової війни німецькі підводні човни оснащували приладами нічного бачення. 

Номер слайду 10

Массачу́сетський технологі́чний інститу́т Після Другої світової війни його вивезли військові разом з іншими вченими до Америки. І там він мусив працювати на військовому об’єкті. Але обставини для роботи учених були сприятливими. І у 1951 році Олександра Смакулу запросили на роботу до Массачусетського Технологічного Інституту (МТІ).

Номер слайду 11

Професор. Массачусетського Технологічного Інституту Під час роботи у США Смакула досліджував здебіль­шого зміни властивостей кристалів під впливом "чутливих" атомів, радіації та дефектів у кристалах. Він налагодив синтез монокристалів для оптики, рентгенології, електроніки. За своїми власти­востями деякі кристали, синтезовані Смакулою, перевершують золото і платину. Олександр Смакула був засновником та першим керівником кафедри фізики кристалів Массачусетського Технологічного Інституту. Згодом став там професором.

Номер слайду 12

Спадок Смакули. Смакула здійснив низку наукових відкриттів. За 40 років видав 100 наукових робіт. Став членом Нью-Йоркської академії наук. 1962 року видали монографію Смакули "Монокристали: вирощування, виготовлення, застосування", обсягом 500 сторінок. Ця робота – цінний посібник для студентів, служить їм і нині.

Номер слайду 13

Увесь науковий світ в 2000 році, під егідою ЮНЕСКО, відзначав 100-літній ювілей видатного вченого XX століття. В селі Доброводи встановлено погруддя Олександра Смакули і на базі середньої школи діє технічний ліцей його імені. Наукову спадщину (понад 100 праць) досліджують українські вчені, також створено Фонд ім. Олександра Смакули.

Номер слайду 14

Цікавй факт. Роалд Амундсен користувався біноклем із просвітленими лінзами за технологією українця протягом 22 років.

Номер слайду 15

список використаних першоджерел Історія | Геній оптики. Історія українця Олександра Смакули, видатного вченого-фізика ХХ століття https://life.liga.net/istoriyi/article/geniy-optiki-istoriya-ukraintsya-oleksandra-smakuli-vidatnogo-vchenogo-fizika-hh-stolittya Фізик з України, завдяки якому ми «просвітлено» бачимо світhttps://ridna.ua/2021/05/fizyk-z-ukrainy-iakyy-prosvitlyv-pohliad-liudstva-na-svit/Олександр Смакула – винахідник антирефлексійного покриття лінзhttps://www.bsmu.edu.ua/blog/3400-oleksandr-smakula-vinahidnik-antirefleksiynogo-pokrittya-linz/

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
1117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку