Презентація " Відділ трикотажних товарів "

Про матеріал
В презентації викладено класифікацію та асортимент трикотажних виробів, правила маркування та підготовки товарів до продажу з ілюстрованим представленням основних моментів теми, розглянута організація торгово-технологічного процесу при продажі цих виробів в магазині. Наочне представлення основних моментів теми сприяє формуванню в учнів практичних вмінь та професійної компетенції з професії продавець непродовольчих товарів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вдділ трикотажниж товарів. Розробила: майстер виробничого навчання 1 категоріїБояркіна Валентина Іванівна

Номер слайду 2

Напевно, немає такої людини, у якої не знайшлося б в гардеробі трикотажних речей. Вироби з трикотажу актуальні у всі пори року, а в холодну погоду просто незамінні. Трикотаж має незвичайні властивості: він зігріває в холод і охолоджує в жару, здатний бути легким,  елегантним і, в той же час, набувати будь-якої форми і при цьому не м'ятися. 

Номер слайду 3

Організація робочого місця продавця Людина, яка не вміє посміхатися, не повинна займатися торгівлею.

Номер слайду 4

Робоче місця продавця повинно відповідати таким вимогам: надавати максимум зручностей покупцю для огляду товарів і примірювання; забезпечувати раціональну організацію праці; забезпечувати зберігання якості товарів; надавати можливість зручно, красиво розмістити асортимент товарів та їхні запаси. Важливу роль в організації робочого місця продавця відіграє підготовка робочого місця до початку роботи. Підготовка робочого місця продавця починається до відкриття магазину.

Номер слайду 5

Підготовка робочого місця продавця у відділі трикотажних товарів Одягти форму або спеціальний одяг. Звільнити робоче місце від тари та інших непотрібних речей, які не використовуються під час роботи. Перевірити достатність освітлення робочої зони. Перевірити справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю і пристроїв, за наявності пошкоджень або несправності повідомити керівника. До початку робочого дня перевірити наявність і повноту асортименту товарів. Поповнити недостатній асортимент із резервного запасу, розмістити і викласти товар на обладнанні у торговельному залі. Перевірити наявність цінників і правильність їх оформлення. Розмістити товар, інвентар таким чином, щоб забезпечувалась зручність в роботі. Перевірити, щоб обладнання, яке живиться від електромережі, мало справне захисне заземлення. Матеріали, необхідні для пакування, розмістити під прилавком.

Номер слайду 6

Класифікація асортименту трикотажних товарів Трикотажні товари є "одягом століття" завдяки м'якості, пружності, високим естетичним властивостям.

Номер слайду 7

призначенням;видом використаної сировини (з натуральних волокон, з суміші різних волокон );структурою трикотажних переплетень (кулірні, основов'язальні );способом виготовлення (кроєні, регулярні, напіврегулярні); статево-віковим призначенням ( чоловічий, жіночий, дитячий);обробкою і оздобленням виробів (відбілені, гладкофарбовані, строкатов'язані, набивні ). Асортимент трикотажних товарів класифікують за такими ознаками

Номер слайду 8

За призначенням трикотажні вироби поділяють панчішно-шкарпеткові виробиверхній трикотажхустково-шарфові виробирукавичні виробиголовні уборибілизняні трикотажні вироби

Номер слайду 9

Асортимент верхнього трикотажу для дорослих і дітей джемпери, светри, жакети, жилети, блузки, сарафани, сукні, спідниці, рейтузи, пальта, пелерини, куртки спортивні,комбінезони, брюки, халати.

Номер слайду 10

Джемпер (пуловер) - вид трикотажних виробів із застібкою обмеженою довжини або без неї, з рукавами або без них, з різноманітним оформленням горловини. Різновидом джемпера є пуловер, що відрізняється V-подібним вирізом. Светри - це в’язані вироби, які мають високий одинарний або подвійний комір (не менше 5 см), що облягає шию, з рукавами різної довжини та конструкції.

Номер слайду 11

Жакет — виріб з рукавами і з розрізом у всю довжину стану. Виготовляють жакети з рукавами різної довжини, з поясами і без них, з коміром, без коміра, з кишенями і без кишень. Жакет може бути однобортним чи двобортним. Жилет - виріб без рукавів з розрізом у всю довжину стана, з кишенями і без кишень.

Номер слайду 12

 Блузка - плечовий верхній жіночий одяг, який покриває тулуб і частково стегна, з рукавами або без них, для носіння заправленими в спідницю або навипуск. Відрізняються фасонами, залежно від форми і довжини рукавів, форми коміра, застібки й виду оздоблення. Сукня  - плечовий жіночий або дівчачий одяг, який покриває тулуб, стегна й ноги. Сукні бувають різноманітних фасонів і силуетів , з різною формою і конструкцією рукавів і коміра.

Номер слайду 13

Спідниці - поясний верхній жіночий або дівчачий одяг, який покриває нижню частину тулуба і ноги. За конструкціями і фасонами не відрізняються від спідниць із тканин. Спідниці із звичайних трикотажних полотен виготовляють з підкладкою з тканин, із формостійких полотен – без підкладки. Сарафан – різновид сукні, зазвичай без рукавів, з великим вирізом, часто на бретелях.

Номер слайду 14

Халат - плечовий виріб, покриває тулуб і ноги частково або повністю, з розрізом, запахом або застібкою від верху до низу, прямого або розкльошеного силуету, з поясом або без нього, з коміром різної форми, різними за довжиною рукавами, з кишенями або без них. Куртка - плечовий верхній одяг із рукавами, розрізом і застібкою згори донизу, з підкладкою і утеплювальною прокладкою або без них. Нерідко виготовляють із каптуром.

Номер слайду 15

Пальто - плечовий верхній одяг з рукавами, розрізом та застібкою згори донизу. Демісезонні пальта виготовляють із трикотажних полотен, дубльованих поролоном або штучним хутром на трикотажній основі. За конструкціями і фасонами не відрізняються від тих , що шиють із тканин. Пальта для дітей виготовляють з каптуром або з коміром. Рейтузи - поясні вироби, які щільно облягають нижню частину тулуба й ноги, кожну окремо до ступнів. Низ закінчується штрипками, ластиком або підшивається всередину з фіксацією еластичною тасьмою. У кроковий шов торса вшивають ластик. Край верху підшивається в підгин з еластичною тасьмою.

Номер слайду 16

Брюки - поясний виріб, який покриває нижню частину тулуба й ноги, кожну окремо. Виготовляють різних фасонів, з прорізними або накладними кишенями, верх штанів має подвійний пояс. Низ штанів закінчується манжетами або в підгін. Застібка по центру, збоку або пояс на еластичній тасьмі. Комбінезон - плечовий виріб, що складається з ліфа з рукавами і брюк, шортів, рейтузів, трусів, об'єднаних в одне ціле. Бувають жіночі й дитячі з поздовжнім розрізом і застібкою спереду або на спині. Пелерина - укорочена накидка, що надівається на плечі для підвищення теплозахисних властивостей.

Номер слайду 17

Трикотажну білизну класифікують за призначенням на побутову та спортивну. Білизну побутового призначення підрозділяють на чоловічу, жіночу і дитячу. Асортимент чоловічої білизни: верхні сорочки, фуфайки, кальсони, майки, труси. Асортимент жіночої білизни: сорочки нічні, денні, комбінації, панталони, гарнітури, пеньюари, нижні спідниці. Асортимент білизни для немовлят і дітей ясельного віку: кофтинки, сорочки, конверти, чепчики, пінетки, повзунки, пісочниці, льолі. Дитяча білизна для хлопчиків і дівчаток відрізняється від білизни для дорослих розмірами і вживаними видами сировини. Асортимент білизняних виробів для дорослих та дітей 

Номер слайду 18

Чоловіча білизна. Фуфайка – чоловічий та хлоп’ячий плечовий одяг, який вкриває тулуб і частково (або повністю) стегна. Одягають безпосередньо на тіло. Складається із стану і рукавів. Стан може бути з круглим вирізом горловини, обшитим бейкою або підігнутим, з розрізом спереду до середини стану і застібкою на три ґудзики, з довгими або короткими рукавами. Різновидом фуфайки є футболка. Кальсони – чоловічий або хлопчачий білизняний виріб, яким вкривають нижню частину тулуба й ноги, кожну окремо. Можуть бути довгими, укороченими і кальсони-труси. Низ закінчується ластиком, у кроковий шов торса вшивають ластовицю. Виготовляють з гладких або ворсових трикотажних полотен.

Номер слайду 19

Майка – трикотажний плечовий одяг з проймами без рукавів і застібки, яким вкривають тулуб і частково стегна. Майки бувають з однаковою або різною глибиною вирізу горловини спереду і на спині. Виготовляють для чоловіків та хлопчиків. Трикотажні труси – чоловічі і для хлопчиків бувають двох типів: довгі і короткі. Торс роблять суцільнов'язаним з підсилювальною планкою. Різновидом трусів є плавки. Сорочки чоловічі й хлопчачі – плечові вироби з довгими або короткими рукавами, з розрізом і застібкою згори донизу або до середини . Стан може бути суцільним або зшивним у боках, з коміром різної форми.

Номер слайду 20

Жіноча білизна. Нічна сорочка - виріб для сну, покриває тулуб і ноги, частково або повністю, одягається безпосередньо на тіло. Нижня спідниця - поясний виріб жіночий або для дівчат, різної довжини, що одягається під спідницю або сукню. Пеньюар - ранковий ошатний туалет, з рукавами різної довжини, силует вільний, виріб може бути на підкладці або без неї.

Номер слайду 21

Панталони - поясний виріб, що покриває нижню частину тулуба й ноги у верхній частині, кожну окремо, одягається безпосередньо на тіло. Комбінація - плечовий виріб, який вдягають безпосередньо на тіло або корсетні вироби, з глибокими вирізами горловини і пройми. Виготовляють на бретелях, плічках, із різної складності оздоблення мереживом або мереживним полотном, напівприлеглого або вільного силуету. Гарнітур  - комплект, який складаються із комбінації або сорочки і панталонів.

Номер слайду 22

Білизна для немовлят і дітей ясельного віку. Кофтинка – одяг для немовлят, дітей ясельної та дошкільної груп із рукавами, розрізом згори донизу, із застібкою спереду, відкладним коміром або без нього, одягається на натільну білизну. Повзунки – натільна білизна для дітей ясельного віку та немовлят у вигляді довгих штанців або напівкомбінезона, що вкривають ступні ніг. Пісочниці – труси з нагрудником і бретелями, часто з кишенею на нагруднику.

Номер слайду 23

Конверти для немовлят – виріб, що має форму конверта із застібкою або зав’язками спереду, для сну та прогулянки, з рукавами, каптуром або без них. Чепчик – головний убір, складається з двох-трьох зшитих деталей, шви розташовуються ззовні, щільно облягає голову, із зав’язками під підборіддям. Льоля - виріб вільної форми, з рукавами, розрізом від верху до низу на спинці або переді, одягається безпосередньо на тіло. Сорочечка - виріб з розрізом у верхній частині переду або спинки, одягається безпосередньо на тіло. Пінетки - вироби, які повністю облягають ступні ніг трохи вище щиколотки, із зав'язками або без них.

Номер слайду 24

Асортимент панчішно-шкарпеткових виробів. В асортимент панчішно-шкарпеткових виробів входять жіночі та дитячі панчохи, напівпанчохи, чоловічі, жіночі та дитячі шкарпетки, колготки, підслідники, спортивні панчішні вироби, медичні панчохи. За призначенням панчішно-шкарпеткові вироби поділяють на побутові, спортивні, медичні

Номер слайду 25

Панчохи - вироби для жінок або дівчат, що закривають гомілку зі ступнею й частково стегна. Напівпанчохи – виріб, що закриває нижню частину ноги до колін і ступню. Відрізняються від панчіх коротшим пагомілком, який закінчується вгорі коротким еластичним бортиком з гумовою ниткою. Різновидом напівпанчохи є гольфи. Шкарпетки – виріб, яким вкривають нижню частину ноги, включаючи щиколотку та частину литки.

Номер слайду 26

Гетри -  являють собою панчохи без п'яти і сліду. Покривають гомілку, а іноді й стегно. Підслідники – виріб, яким вкривають ступні ніг частково або цілком, з гумовою ниткою в бортику. Колготи – виріб, яким вкривають нижню частину тулуба й ноги зі ступнями, кожну окремо.

Номер слайду 27

Рукавичкові вироби. Рукавички і рукавиці підрозділяють на шиті і в'язані, зимові, демісезонні і літні. Окрему підгрупу становлять рукавички театральні. За статево-віковими ознаками рукавички і рукавиці бувають чоловічі, жіночі та дитячі. Можуть бути одинарними і подвійними з застібкою або без неї. Розмір рукавичок дорівнює половині кола кисті руки, вимірюваної посередині, між основами великого і вказівного пальців, у сантиметрах.

Номер слайду 28

Рукавички - вироби, що покривають частково або повністю передпліччі, долоню руки і п'ять пальців окремо. Рукавиці - вироби, що покривають долоню руки, чотири пальці разом, а великий окремо або три пальці разом, а великий і вказівний - окремо.

Номер слайду 29

Головні убори, хустки і шарфові вироби. Вироби цієї групи використовують для накривання голови або голови і шиї шапки кепі шлеми берети шарфи хустки підшоломники шляпи

Номер слайду 30

Шапка – головний убір для вкривання голови в різних кліматичних умовах. Випускаються дитячі і для дорослих, з козирком, з китицями, типу капора. Берет - головний убір без полів, округлої або овальної форми. Кепі - головний убір м'якої форми з козирком. Капелюх - головний убір з головками різної форми, з полями або без них.

Номер слайду 31

Шарфи – вироби у формі прямокутника, одинарні та подвійні. Палантини являють собою шарфи довжиною 1,5-2 м і шириною не менше 50 см. Хустка - головний убір жіночий або для дівчат, різних розмірів, краї можуть бути з бахромою або без неї. Шолом - головний убір, що щільно облягає голову і закриває вуха.

Номер слайду 32

Маркування трикотажних виробів. Продавці повинні знати правила маркування товарів. Це допоможе правильно орієнтуватися при прийманні, підготовці до продажу та продажу товарів.

Номер слайду 33

Маркування і пакування трикотажних виробів здійснюється відповідно до ГОСТ 3897-87. Для маркування трикотажних виробів використовують стрічки з тканини або трикотажу, паперові ярлики. Товарний ярлик, який використовується для маркування трикотажних виробів повинен містити наступну інформацію: товарний знак підприємства-виробника; найменування і місцезнаходження підприємства; номер стандарту, згідно з яким виготовлено виріб; найменування виробу; артикул; розмір; ґатунок; роздрібну ціну; дату випуску, номер контролера ВТК. Товарний ярлик маркованого білизняного трикотажного виробу повинен містити інформацію про стійкість забарвлення.

Номер слайду 34

Стрічкою із зображенням товарного знака маркуються трикотажні верхні і білизняні вироби з усіх видів пряжі і ниток (крім виробів із бавовняної і бавовняно-віскозної пряжі). На стрічці повинні бути зазначені назва сировинного складу полотна і його відсоткове співвідношення, а також символи догляду за виробами. На товарних ярликах допускається не вказувати: на панчішно-шкарпеткових виробах - товарний знак і місцезнаходження підприємства виробника, дату виготовлення; на рукавичкових виробах – товарний знак, номер моделі і дату виготовлення.

Номер слайду 35

На панчохи і шкарпетки пришивають або приклеюють паперові ярлики. У боковий шов верхніх трикотажних виробів або до горловини пришивають контрольну стрічку, на якій вказують: вміст сировини; символи засобів догляду за виробами; розмір; роздрібну ціну. До верхніх трикотажних виробів ярлик з паперу прикріплюють за ґудзик або за низ поли.

Номер слайду 36

До білизняних виробів пристрочують ярлик з паперу. На коробках та пакунках з виробами прикріплюють паперові ярлики, на яких вказують такі дані, як і на ярликах, прикріплених до виробів.

Номер слайду 37

До верхніх трикотажних виробам з усіх видів сировини (крім виробів з бавовняної пряжі та її поєднань з іншими видами сировини) повинні бути додані: пряжа (в колір виробу довжиною не менше 5 м або шматок полотна шириною не менше 5 см; до всіх верхніх трикотажним виробам (які мають більше 1 ґудзика) запасні ґудзики по 1 шт. кожного розміру. Для імпортної продукції допускається найменування країни, де виготовлена ​​продукція, найменування виробника та його юридичну адресу вказувати з використанням літер латинського алфавіту. Не допускаються вказівки "екологічно чиста", "ортопедична" та інші аналогічні вказівки без відповідного підтверждення.

Номер слайду 38

Умовні знаки догляду за трикотажними виробами

Номер слайду 39

{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Україна42444648505254/56Європа ( крім Великобританії)36384042444648 Великобританія10121416182022 США8101214161820 Японія, Китай. SSMMMLL, XLТаблиці відповідності розмірів одягу{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Україна42444648505254/56Європа ( крім Великобританії)36384042444648 Великобританія464851545559 США464851545559 Японія, Китай. SSMMMLL, XLКостюми чоловічі та жіночіЧоловічий трикотаж

Номер слайду 40

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Розмір бюстгальтера. Розмір чашки. Обхват під грудьми. АВСDЕОбхват грудей6577 - 7979 -8181 -8383 -85-63 – 677082 -8484 - 8686 - 8889 – 9090 -9268 – 727587 -8989 - 9191 - 9393 – 9595 – 9773 -778092 -9494 -9696 - 9898 – 100100 – 10278 – 828597 -9999 - 101101 - 103103 -105105 - 10783 - 87 Розміри бюстгальтерів. Таблиці відповідності розмірів білизни жіночої{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}таліястегна. S155 / 64 А61 – 6780 – 86 M160 /70 А67 – 7385 – 93 L165 / 76 А73 – 7992 – 98 XL170 / 82 А79 - 8597 - 103 Розміри трусів

Номер слайду 41

Підготовка трикотажних виробів до продажу. Мета підготовки – надати товарам належного вигляду.

Номер слайду 42

Комплекс загальних операцій попередньої підготовки товарів до продажу розпакування товарів; розсортування; перевірка наявності маркувального ярлика; приведення до належного вигляду; перевірка комплектності гарнітурів; оформлення цінників.

Номер слайду 43

Верхні трикотажні вироби, панчохи, шкарпетки ретельно переглядають на столі з підсвічувальним склом для виявлення спусків петель. Зім'яті вироби відпрасовують слабо нагрітою праскою. Вироби групують за видами, розмірами, ґатунками, цінами.

Номер слайду 44

Вироби очищають від пилу за допомогою щітки , пилососа. Ліквідують незначні дефекти на трикотажних виробах (підняти спущені петлі, пришити ґудзики). Перевіряють наявність фабричних ярликів і зазначені в них дані про товар.

Номер слайду 45

Розміщення і викладка трикотажних виробів. Правильне розміщення і викладка товарі допомагає покупцям швидко орієнтуватися у їх широкому асортименті.

Номер слайду 46

Трикотажні вироби розміщують за асортиментними ознаками: групою (верхній, білизняний трикотаж, панчішно-шкарпеткові вироби, рукавиці); видом; статевою ознакою; розміром; ціною. Трикотаж бажано викладати (якщо вивішувати то тільки більш формостійкий і на спеціальних, покритих бахромою чи паралоновим напиленням вішалках).

Номер слайду 47

При розміщені трикотажних виробів необхідно дотримуватись декількох правил трикотажні вироби, які виставлено в вітрині магазину, повинні бути вивішені фронтально в торговому залі; обов’язкове поєднання фронтальної викладки з горизонтальною; необхідно створювати комплектність виробів; стопки трикотажних виробів не повинні торкатися верхньої полиці;

Номер слайду 48

влітку в одній стопці може знаходитися п’ять тонких виробів, зимою, коли вироби товщі, тільки три; всередині кожного светра чи пуловера обов’язково повинен бути папір форматом А – 4, щоб виріб зберігав свою форму і складка на місці згину була рівною; викладка/вивіска йде тільки по кольорам, дотримуючись принципу «від холодного до холодного через тепле».

Номер слайду 49

Шкарпетки, панчохи викладають рівними купками в комірках або фронтально. Для кращої наочності малюнку зразки панчіх та колготок розміщують на манекенах. Трикотажну білизну:викладають на полицях гірок купками рівними рядами, вивішують від світлого до темного, зверху вниз;бюстгальтери вивішують на виносних кронштейнах першими, а за ними труси.

Номер слайду 50

Показ трикотажних виробів і консультація покупців при їх продажу. Продавець повинен досконало знати асортимент товарів, мати гарний художній смак та велику витримку

Номер слайду 51

При продажу трикотажних товарів продавець повинен допомагати покупцю в їх виборі, повинен ознайомити його з асортиментом виробів, що є в продажу, із способами догляду за виробами. Суб'єкт господарювання повинен забезпечити продаж супутніх товарів - сумок, парасольок від сонця та дощу, рукавичок, поясів і пасів, ґудзиків, пряжок, окулярів сонцезахисних, біжутерії, засобів догляду за одягом тощо. При відпуску товару покупцю, перевіряється якість і комплектність виробів. У разі виявлення дефектів і відсутності окремих деталей в комплектах товар із продажу вилучається.

Номер слайду 52

покажіть вироби на кронштейні ( сукні, светри ); покажіть вироби на манекені ( сукні, пальта, жакети ); запропонуйте покупцю взяти виріб руками, щоб він мав уяву про товар, його якість та витонченість; покажіть виріб на плечиках; прикладіть трикотажний виріб до себе або до покупця. Показують тільки доброякісні вироби. Показ покупцеві верхніх трикотажних виробів

Номер слайду 53

розкладіть білизну на прилавок так, щоб можна було розглянути фасон, оздоблення, різноманітність фарб; покажіть білизну на кронштейні; покажіть білизну на манекені; покажіть білизну на вітрині. Показ покупцеві білизни

Номер слайду 54

Показ покупцеві панчішно-шкарпеткових виробів покажіть кольори панчішно-шкарпеткових виробів, відвертаючи їх правою рукою від носка і придержуючи лівою; надіньте панчішно-шкарпеткових виробів на ліву руку, спочатку зігніть долоню в кулак, а потім випряміть, показуючи, який вигляд він матиме на нозі; перевірте цілісність виробів.

Номер слайду 55

запропонуйте роздивитись вироби на підставці; покажіть шкарпетки на прилавку, виклавши їх віялом; покажіть різні кольори шкарпеток, виклавши їх на прилавок.

Номер слайду 56

Показ покупцеві хустково-шарфових виробів покажіть шарф, виклавши його на прилавок; накиньте шарф на свої плечі; запропонуйте покупцеві прикласти шарф до шиї; покажіть шарф на підставці - кронштейні

Номер слайду 57

Показ покупцеві головних уборів та рукавичок покажіть шапки на прилавку; покажіть шапки, надівши їх на підставку; покажіть гарнітур ( шапка, шарф, рукавички ), виклавши його на прилавок; запропонуйте покупцю приміряти гарнітур ( шапка, шарф, рукавички )

Номер слайду 58

покажіть рукавиці, рукавички на прилавку; покажіть різноманітні фасони, кольори рукавичок у вітрині; покажіть три пари рукавичок на прилавку; покажіть рукавиці, рукавички на підставці - кронштейні.

Номер слайду 59

Консультування покупців. Показ трикотажних виробів супроводжують поясненнями, порадами про: призначення товару; сировину; якість товару; моду; засоби догляду за товаром; зберігання товару; правила обміну та повернення товару; виробників.Інформація продавця про товар повинна бути правдивою і компетентною Ініціатива показу повинна йти від продавця. Товари треба показувати в тих місцях, де їх виставили. З’ясувавши попит, продавець може підвести покупця до товару або піднести товар, якщо його необхідно оглянути при додатковому освітленні або приміряти в кабіні.

Номер слайду 60

Показуючи товар, слід дати йому характеристику, звернувши увагу на якість та оздоблення виробу, добротність пошиву тощо. При показі необхідно надати інформацію про правилами догляду за виробами та про умови їх зберігання. Пропонують покупцю фасони і кольори трикотажних виробів відповідно до його індивідуальних особливостей: віку, кольору обличчя, кольору волосся, очей.

Номер слайду 61

При показі виробів продавець визначає розмір, зріст покупця. Пояснює, як на маркувальному ярлику вказують розмір виробу. При показі білизни, необхідно пояснити покупцю переваги та недоліки білизни з хімічних, змішаних та з бавовняних волокон.

Номер слайду 62

При наданні консультації щодо панчішно-шкарпеткових виробів необхідно звернути увагу покупця на малюнок, колір, форму п'яти, сировину. Необхідно пояснити покупцю, що шкарпетки необхідно підбирати в тон краватки, при цьому вони повинні гармонувати з кольором костюма, сорочки.

Номер слайду 63

При продажу рукавиць, рукавичок необхідно пропонувати покупцю підібрати їх в тон сумки, одягу, взуття. Якщо покупець при виборі рукавичок не знає свого розміру продавець допомагає його визначити.

Номер слайду 64

Показ товарів слід супроводити поясненнями, порадами, допомогою у виборі. Якщо потрібного товару немає в продажу, покупцеві пропонують інший, рівноцінний або такий, що заміняє потрібний. Допомогу у виборі товарів продавець подає у вигляді порад. Іноді покупцеві подобається товар, який йому не підходить за віком, будовою тіла та з інших причин, на все це має звертати увагу продавець.

Номер слайду 65

Необхідно пояснити покупцю, що відібрані ним товари можуть зберігатись на контролі до оплати дві години. Необхідно повідомити покупцю, що відповідно до Закону України “ Про захист прав споживачів ” він має право обміняти трикотажні вироби протягом 14 днів з дня купівлі, якщо виріб не підійшов за кольором чи фасоном. Не підлягають обміну панчішно-шкарпетковівироби, натільна білизна.

Номер слайду 66

Покажіть покупцю, що на маркувальному ярлику розміри вказано таким чином:170-96-104, 170-96-85, що означає:170 – зріст людини;96 – обхват грудей;104 – обхват стегон ( для жінок );85 – обхват талії ( для чоловіків );обхват грудейобхват стегон зрістобхват грудейобхват талії зріст

Номер слайду 67

Після вибору покупцем товару, необхідно назвати ціну виробу і запропонувати оплатити в касі. Після того, як покупець зупинив свій вибір на виробі, необхідно запропонувати приміряти його. Запропонуйте покупцю уважно подивитись на себе в дзеркало

Номер слайду 68

Складання трикотажних виробів. Раціональне складання трикотажних виробів – це запорука досконалого упакування.

Номер слайду 69

{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}№ з/п. Послідовність виконання операцій№ з/п. Послідовність виконання операцій1 Застібніть жакет на всі ґудзики.4 Розрівняйте рукава і укладіть їх за довжиною жакета.2 Покладіть жакет передом униз на стіл.5 Складіть жакет навпіл. 3 Перегніть жакет по лінії, яка переходить через середину лінії плеча і середину пілочки, і відігніть на спинка.6 Складання жакета

Номер слайду 70

{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}12341 Бокові сторони джемпера від середини лінії плеча загніть уздовж на 1/4 ширини, кожен рукав укладіть уздовж спинки. Перегніть виріб в поперечному напрямку 2-3 рази так, щоб верхня частина переду перебувала зверху.2 Розрівняйте рукав і укладіть впоперек спинки. Бокові сторони джемпера від середини лінії плеча загніть уздовж на 1/4 ширини. Складіть джемпер навпіл. Складання джемпера ( пуловера)

Номер слайду 71

{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}№ з/п. Послідовність виконання операцій№ з/п. Послідовність виконання операцій1 Покладіть футболку передом униз на стіл.4 Складіть футболку навпіл. 2 Бокові сторони футболки від середини лінії плеча загніть уздовж на 1/4 ширини, кожен рукав укладіть уздовж спинки.5 Для більш компактного упакування складіть футболку ще раз навпіл.3 Розрівняйте рукава і укладіть їх за довжиною футболки.6 Складання футболки

Номер слайду 72

{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}№ з/п. Послідовність виконання операцій№ з/п. Послідовність виконання операцій3 Розправте рукави сукні за довжиною спинки.1 Покладіть сукню на стіл передомуниз.4 Візьміть сукню за низ спідниці і складіть на 1/з довжини справа наліво.2 Бокові сторони від середини лініїплеча сукні перегніть і вкладіть на спинку.5 Візьміть сукню за плечики і накрийте складені її частини. Складання сукні

Номер слайду 73

{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}№ з/п. Послідовність виконання операцій№ з/п. Послідовність виконання операцій4 Складіть штани вдвоє, справа наліво. Покладіть джемпер (жакет) на стіл передом униз.1 Покладіть штани на стіл.5 Розрівняйте рукави і укладіть впоперек спинки.2 Складіть по середньому шву передніми половинками всередину.6 Покладіть складені штани на низ спинки джемпера (жакета).3 Складіть штани вдвоє, справа наліво.7 Складіть джемпер навпіл, накриваючи штани. Складання дитячого костюма

Номер слайду 74

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ з/п. Послідовність виконання операцій№ з/п. Послідовність виконання операцій1 Труси покладіть на стіл передом вверх.4 Заверніть бокові сторони комбінації на спинку.2 Складіть труси по середньому шву, передніми половинками в середину, підігнувши ластовицю.5 Бретелі покладіть на спинку.3 Складені труси, покладіть на спинку комбінації.6 Складіть гарнітур впоперек в два-три згини. Складання жіночого гарнітура

Номер слайду 75

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ з/п. Послідовність виконання операцій1 Покладіть комбінацію на стіл.2 Перегніть бокові сторони комбінації від лінії плеча на спинку.3 Складіть комбінацію на 1/3 за довжиною справа наліво4 Накрийте складені частини комбінації верхньою частиною{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}№ з/п. Послідовність виконання операцій1 Покладіть майку на стіл передомвниз.2 Перегніть майку вздовж по середині виробу.3 Складіть майку за довжиною в один-два згини. Складання майки. Складання комбінації

Номер слайду 76

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}№ з/п. Послідовність виконання операцій1 Покладіть рейтузи на стіл.2 Складіть рейтузи навпіл по се­редньому шву передніми половинками всередину.3 Складіть рейтузи впоперек в один - два згини.{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}№ з/п. Послідовність виконання операцій1 Покладіть повзунки передом вниз.2 Складіть нижню частину повзунків на 1/з довжини.3 Складіть верхню частину пов­зунків на вже складені частини. Складання повзунків. Складання рейтузів{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Послідовність виконання операцій1. Покладіть шарф на стіл і розрівняйте.2. Складіть шарф на дві частини задовжиною.3. Ще раз складіть шарф навпіл. Складання шарфа

Номер слайду 77

Послідовність складання жилета. Послідовність складання білизни жіночої

Номер слайду 78

Основні вітчизняні виробники трикотажного одягу

Номер слайду 79

ВАТ «Софія» (м. Бровари) Одне з найбільших в Україні підприємств з виробництва верхніх трикотажних виробів, випускає близько 1,5 млн. од., з них понад 80 % експортує в країни ЄС, а саме в Францію, Іспанію, Канаду та Німеччину.

Номер слайду 80

ПАО "Трикотажная фабрика "Роза - найбільший виробник трикотажних полотен , штучного хутра, трикотажного одягу та білизни на Україні.

Номер слайду 81

Трикотажна фабрика « Киянка » відома в Україні, як один з провідних виробників верхніх трикотажних виробів . Торгова марка відома як в Україні, так і за її межами.

Номер слайду 82

ПАТ „ Мукачівська трикотажна фабрика „ Мрія ”  випускає практично всі види трикотажного одягу для дітей і дорослих. Приблизно 75% виробленої продукції експортується в Швейцарію, Фінляндію, Данію, Польщу, Німеччину, Францію, Швейцарію та ін. На фабриці відшивається трикотажна продукція під торговими марками «ZARA», «JENNIFER», «PROMOD, IC «DECATHLON», «FRENCH CONNECTION».

Номер слайду 83

Кременчуцька трикотажна фабрика, ПАТ ( ХПФ “РУТА”)спеціалізується на пошитті трикотажних виробів (білизни чоловічого, жіночого та дитячого асортименту), а також одягу для спорту, відпочинку та спеціального.

Номер слайду 84

ВКФ „ ТІКО-Престиж ” виготовляє та реалізує високоякісні бавовняні трикотажні вироби для дітей і дорослих. 

Номер слайду 85

ВАТ " КАЛИНА" спеціалізується на пошитті жіночої білизни, корсетних виробів, купальних костюмів . ПАТ „ЕЛІТА” - фабрика жіночої нижньої білизни. В асортименті підприємства бюстгальтера, комплекти, корегуюча білизна, труси, штани.

Номер слайду 86

Спеціалізовані підприємства, що випускають комфортні високоякісні панчішно-шкарпеткові вироби для всієї родини. АТЗТ  «Україна» Фабрика Дюна-Веста ТМ "Акцент"

Номер слайду 87

Поради покупцям

Номер слайду 88

Збереження форми виробу залежить як від складу сировини, так і від щільності в'язання. При купівлі виробу визначити щільність в'язання можна дослідним шляхом - «на око» або розтягнувши в руках невеликий шматочок полотна. Щоб уникнути деформацій, при зберіганні і догляді за трикотажним одягом необхідно дотримуватися деяких правил: небажано зберігати речі на вішалках, інтенсивно віджимати після прання, сушити в підвішеному стані. Розтягнуті манжети є наслідок прасування ластику на манжетах.

Номер слайду 89

Стійкість кольору залежить від якості пряжі і від кольору. Кольорами, які найбільш « вимиваються » вважаються синій, червоний, фіолетовий. Як правило, на тон-півтону бліднуть і вироби з молочних, світло-бежевих кольорів. Передбачити «вицвітання» речі складно, проте «добре ім'я» виробника пряжі або одягу майже завжди гарантує якість.

Номер слайду 90

У трикотажу немає сезонності. Більш того, сучасна мода передбачає великий асортимент модного весняно-літнього одягу з трикотажу. Особливо актуальними найближчої весни будуть штани, спідниці, сукні та комбінезони з трикотажу (шукайте речі в дусі 70-х або в стилі «спорт-шик»), а також вироби, зв'язані «резинкою».

Номер слайду 91

Кожен покупець, який прийде до Вас, повинен відчути себе бажаним та цінним щоб повернутися за покупками знову

Номер слайду 92

Список використаної літератури. Бабенко Н.І. Інтегрований курс підготовки продавця непродовольчих товарів: Підручник: В 2 кн. / Н.І. Бабенко, Л. В. Жарікова, Н. П. Ломакіна – К.: Грамота, 2003. Зрезарцев М. П. Товарознавство непродовольчих товарів. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 328 с. Полікарпов І. С., Семак Б. Д., Терешкевич Н. А., Галик І. С., Бендарчук М. С. Товарознавство. Непродовольчі товари: одягово-взуттєві вироби. Навчально-наочний посібник. - Львів: Видавництво Магнолія 2006, 2013. – 264с. Зіміна Н. К. Товарознавство трикотажних товарів. – К.: КНТЕУ, 2002. Михайлов В.І. Непродовольчі товари: Підручник / В.І. Михайлов, Т. Г. Глушкова, О.І. Зельніченко. – К.: Книга, 2005. – 556с. Правила продажу непродовольчих товарів. Закону України «Про захист прав споживачів». Ресурси Інтернету.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лугова Ірина Вікторівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Галина Петрівна
    Дуже хороша робота. Дякую за працю і допомогу у веденні уроку.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ященок Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
3794
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку