Цивільна правоздатність і цивільна дієздатність.

Про матеріал
Презентація до теми "Цивільна правоздатність та цивільна дієздатність". Завдання: ознайомити учнів з поняттями цивільне право, цивільна правоздатність і цивільна дієздатність, правосуб`єктність, деліктоздатність. Формувати вміння розрізняти види цивільної дієздатності. Виховувати почуття відповідальності за свої рішення в цивільно – правових відносинах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Закон є вищий прояв людської мудрості, що використовує досвід людей на благо суспільства»Данило Рудий Цивільна правоздатність і цивільна дієздатність. Обсяг цивільної правосуб’єктності неповнолітніх.

Номер слайду 2

1. Що таке галузь права?Галузь права – це сукупність норм права, що регулюють якісно однорідну сферу суспільних відносин певними методами. Які галузі права ви знаєте?До основних галузей права України належить конституційне, цивільне, трудове, сімейне, адміністративне, кримінальне та ін.

Номер слайду 3

3. Яку галузь права ми з вами вивчали на попередніх уроках?4. Які суспільні відносини регулюються нормами конституційного права ?Суспільні відносини, які виникають і діють в процесі здійснення основ повновладдя народу України

Номер слайду 4

Сформулюйте визначення «цивільне право» за допомогою «Хмари тегів»

Номер слайду 5

Цивільне право – це галузь права, що врегульовує цивільні правовідносини, тобто майнові та особисті не майнові відносини між юридично рівними учасниками.

Номер слайду 6

Кожна людина практично щодня стикається з нормамицивільного права. Наведіть приклади із свого життя де ви ставали учасниками майнових відносин

Номер слайду 7

відносини з приводу володіння, користування та розпорядження майном. Відносини, пов`язані з майном (авторське право, право інтелектуальної власності). Відносини, не пов`язані з майном (права особи).

Номер слайду 8

Джерела Цивільного права Базові засади регулювання цивільно-правових відносин закріплені у. Конституції України, зокрема, це: непорушність приватної власності (ст. 41),свобода підприємницької діяльності (ст. 42), право на результати своєїінтелектуальної, творчої діяльності (ст. 54) тощо. Конституція України.

Номер слайду 9

Основні засади цивільно – правого регулювання визначаються Конституцією України. Зокрема, Конституція визначає основні форми власності, закріплює право громадян на приватну власність, встановлює підстави правового регулювання відносин власності. Так, стаття 41 КУ визначає, що «Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності…»Особисті немайнові відносини виникають на підставі здійснення особистих немайнових прав, зокрема таких, як право на життя, право на охорону здоров’я, право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, право на повагу на до людської гідності, право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Стаття 3 КУ визнає, що «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначають в Україні найвищою соціальною цінністю.»Стаття 21 КУ затверджує, що «Усі люди є вільні і рівні своїй гідності і правах.»

Номер слайду 10

Цивільний кодекс складається із шести книг. Книга І. Загальні положення. Книга ІІ. Особисті немайнові права фізичної особи. Книга ІІІ. Право власності та інші немайнові права. Книга ІV. Право інтелектуальної власності. Книга V. Зобов’язальне право. Книга VI. Спадкове право. Цивільний кодекс України. Серед законів України, які регулюють цивільно – правові відносини, головне місце посідає Цивільний кодекс прийнятий 16 січня 2003 року, який вступив у дію з 1 січня 2004 року. Крім ЦК, до системи цивільного законодавства належать: Житловий кодекс, Повітряний кодекс, Сімейний кодекс, Закон України «Про власність», «Про підприємство в Україні», «Про господарські товариства» та багато цивільно – правових норм у підзаконних актах. 

Номер слайду 11

Із відносинами, які регулюються цивільним правом, людина стикається протягом усього життя: від народження до смерті. Зрозуміло, що немовля не може придбати або продати автомобіль чи квартиру. Для того, щоб урахувати вікові особливості учасників цивільних правовідносин, використовують поняття цивільна правоздатність і дієздатність. Цивільна правоздатність – це здатність особи мати юридичні права та обов’язки. Вона визначається за всіма громадянами незалежно від будь – яких обставин із моменту їх народження та припиняться після їх смерті. В окремих випадках, передбачених законом (зокрема, щодо права спадщини), охороняються також інтереси дитини, що зачата, але ще не народилася. Правоздатність – це ще не права, а можливість їх мати. Правоздатність і дієздатність.

Номер слайду 12

Правосуб’єктність - це передбачена нормами права здатність виступати учасником правовідносин.

Номер слайду 13

Дієздатність=права+обов’язок+відповідальність.

Номер слайду 14

1. У них повинні брати участь дві особи (громадяни, юридичні особи, держані органи, органи місцевого самоврядування);2. Учасники цивільних правовідносин не підпорядковані один одному, тобто є рівними. Особливості цивільно-правових відносин:

Номер слайду 15

ПРАВОСУБ’ЄКТНІСТЬ ФІЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Вид правосуб’єктностіФізичні особи. Юридичні особи Правоздатність. Набувається з  моменту народження. Набувається з  моменту державної реєстрації юридичної особи Дієздатність. Набувається з  досягненням певного віку;може бути обмежена судовим рішенням Набувається з  моменту державної реєстрації юридичної особи Деліктоздатність. Набувається з  досягненням певного віку. Набувається з  моменту державної реєстрації юридичної особи

Номер слайду 16

{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}№  п/п. Вид дієздатностіУмови настання1. Повна дієздатність. Мають особи з 18-річного віку, із моменту одруження до досягнення 18 років2. Неповна дієздатність. Мають неповнолітні 14 – 18 років.3. Часткова дієздатність. Мають малолітні особи, які не досягли  14 років.4. Обмежена дієздатність. Мають особи, які страждають на психічний розлад, зловживають шкідливими засобами.5. Недієздатні особи. Це особи, які внаслідок душевної хвороби не можуть розуміти значення своїх дій. Таблиця «Дієздатності»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Взагалі поняття деліктоздатності охоплюється поняттям дієздатності, оскільки остання передбачає здатність нести юридичну відповідальність. Але у правовій практиці існують випадки, що зумовлюють виділення деліктоздатності як самостійної складової правосуб’єктності. Так, кримінальна відповідальність за тяжкі злочини, передбачена чинним Кримінальним кодексом, може наставати з 14 років, тобто до настання повної дієздатності. Деліктоздатність – здатність нести відповідальність за правопорушення.

Номер слайду 19

1. Цивільну дієздатність особи неможливо обмежити навіть за рішенням суду.2. Цивільна правоздатність особи наступає від моменту народження.3. До суб’єктів цивільних правовідносин не належать фізичні особи.4. Малолітніми вважаються особи віком від 14 до 18 р. Гра «Блеф-клуб»

Номер слайду 20

Розв'яжіть юридичну задачу. Тринадцятирічний Володимир отримав подарунок на День народження у розмірі 40 гр. За ці гроші він купив маркер (12 грн.) і електронний калькулятор (26 грн.). Батьки В. вирішили, що він нерозумно витратив гроші, бо в сім'ї вже є кілька маркерів і калькулятор. Вони повернули покупку до крамниці, вимагаючи від директора повернення грошей. Директор відмовився задовольнити їх вимогу, пояснюючи, що хлопчик зробив покупку за власні гроші, якими неповнолітні мають право розпоряджатися самостійно.

pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
3334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку