Презентація "Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП."

Про матеріал
Презентація "Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП" стане в нагоді вчителям при проведенні уроків з Основ здоров'я в 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП. Волошина О.І., вчитель вищої категорії Харківська гімназія № 125

Номер слайду 2

ПОГОВОРИМО ПРО АВАРІЇ НА ДОРОГАХ АБО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПРИГОДИ (СКОРОЧЕНО - ДТП)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

АВАРІЮ НА ДОРОЗІ МОЖЕ СПРИЧИНИТИ: несправність автомобіля (наприклад, несправні гальма); несприятливі дорожні умови: ожеледь, туман, вибоїни на дорозі, відсутність тротуарів, світлофорів, пішохідних переходів. ГОЛОВНА ПРИЧИНА Д Т П — ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ!

Номер слайду 5

ЧИМАЛО ДТП ТРАПЛЯЮТЬСЯ З ВИНИ ВОДІЇВ: через кермування у нетверезому стані,перевищення швидкості руху,виїзд на зустрічну смугу.

Номер слайду 6

ЧАСТИНУ АВАРІЙ СПРИЧИНЯЮТЬ ПІШОХОДИ: переходячи дорогу в недозволеному місці або на червоне світло.

Номер слайду 7

Види ДТП:зіткнення;перекидання;наїзд.

Номер слайду 8

Зіткнення — це ситуація, коли транспортні засоби, що рухалися, зіштовхнулися між собою, або з рухомим залізничним потягом,або з транспортним засобом, що раптово зупинився. Зіткнення можуть бути зустрічні, попутні, бокові.

Номер слайду 9

Перекидання — це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, перекинувся. Перекидання може статися через несприятливі погодні умови, технічну несправність, неправильне розміщення або закріплення вантажу, через неправильне керування.

Номер слайду 10

Транспортний засіб може наїхати на нерухомий предмет (стовп,дерево, огорожу, будинок, купу будівельних матеріалів тощо) або врізатися в нього. Наїзд на пішохода — це ситуація, під час якої:• транспортний засіб, що рухався, наїхав на людину;• людина зіштовхнулася з транспортним засобом, що рухався;• людина постраждала від зіткнення з вантажами (або частинамитранспортного засобу), що виступають за габарити цього транспортного засобу.

Номер слайду 11

До наїздів на пішоходів також належать наїзди на людей, якікатаються на лижах, санчатах, ковзанах, самокатах, які рухаютьсяв інвалідних візках без двигуна, на дітей, що катаються на триколісних велосипедах. Наїзд на велосипедиста — це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, наїхав на велосипедиста або той сам зіштовхнувся з транспортним засобом, що рухався. Наїзд на тварину — це ситуація, під час якої транспортнийзасіб, що рухався, наїхав на птахів, диких чи свійських тварин абоці тварини й птахи самі врізалися в транспортний засіб, унаслідокчого постраждали люди або було завдано матеріальних збитків.

Номер слайду 12

Які види ДТП можуть статися за ситуацій, зображених на малюнках нижче?

Номер слайду 13

Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТПЯк знизити ризик ДТП і як бути до нього готовим? Перш за все,пристебнути паски безпеки, бо це погашає інерцію тіла людини і рятує від сильного удару. Адже саме травми, отримані від зіткненняз приладовою панеллю і кермом, часто виявляються смертельними. Для того щоб врятуватися в аварії «лоб-у-лоб» або при зіткненніз нерухомою перешкодою, слід упертися руками і ногами в площинуперед собою. Голову обов’язково потрібно втягнути в плечі, підборіддяпритиснути до грудей. На задньому сидінні можна також упертисяплечем у спинку переднього сидіння.

Номер слайду 14

Удар по автомобілю ззаду частіше за інші ДТП призводить до смертельних переломів шийних хребців. У таких випадках рятуютьжиття добре відрегульовані підголівники. Коли ж їх немає, то наїзд ззаду можна відчути менше, якщо швидко сповзти нижче, і впертися потилицею в спинку сидіння. У цьому випадку водій і пасажири повинні голову і тулуб притиснути до сидіння

Номер слайду 15

Удар по автомобілю збоку дуже травматичний для людей, навіть якщо сила його невелика. Треба впертися ногами в підлогу, а голову захищати руками, максимально втягнувши її в плечі. На задньому сидінні можна схопитися за спинку переднього. При перекиданні автомобіля важливо захистити голову і шию. На задньому сидінні, наприклад, доцільно прийняти горизонтальнеположення і щосили схопитися за спинку переднього крісла. Пам’ятайте, що найбезпечніше місце в автомобілі — за кріслом водія, а найнебезпечніше — це переднє крісло пасажира.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Трапляється, що внаслідок ДТП автомобіль падає у воду. За допомогою блок-схеми склади пам’ятку, як треба діяти у такій ситуації.

Номер слайду 18

Розв’яжіть проблему. Андрій вважає,що якщо він їде на задньому сидінні автомобіля, то пристібатися пасками безпеки необов’язково, при зіткненні треба просто прийняти необхідну позу, яка рятує від удару. А Марія стверджує, що це неправильно,паски безпеки необхідні і на задньому сидінні. Як можна вирішити їхнюсуперечку?

Номер слайду 19

Дії свідків ДТПЯкщо ви стали свідками ДТП, то насамперед повинні сповіститипро аварію міліцію за номером 102, а якщо є потерпілі — викликатишвидку допомогу (103). Допоможіть тим потерпілим, які можуть пересуватися самостійно, або тим, чий стан не дуже тяжкий. Також слід звернути увагу на те, чи не витікає з машини бензин, оскільки витікання бензину може спричинити пожежу або вибух. Вам треба відійти від цього місця. Зазвичай місце ДТП огороджують. Ніколи не залишайтеся на місці аварії, аби просто подивитися. Зупиняйтеся тільки тоді, якщо ваша допомога справді потрібна.

Номер слайду 20

Якщо ви знаєте, що треба робити, і вмієте це робити, то можете допомогти дорослим. Якщо дорослі просять вас надати посильну допомогу — допоможіть. Постійно розширюйте свої знання і досвід надання допомоги під час ДТП. УВАГА! Якщо ви не впевнені, що зможете правильно надати першу допомогу — краще її не надавати, а постаратися знайти того, хто зможе це зробити.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Існують дорожні знаки, які допоможуть у випадку ДТП. Вони сповіщають про наявність поблизу пункту першої медичної допомоги, лікарні, посту ДАІ,ресторану, кафе, готелю тощо. Якщо він знаходиться неподалік, можна просто збігати туди за підмогою.

Номер слайду 23

ВІД ДОТРИМАННЯ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ЗАЛЕЖИТЬ БЕЗПЕКА ЖИТТЯ!

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Моделювання поведінки пасажира при ДТПМета: навчитися моделювати свою поведінку під час ДТП. Хід роботи1. Модель ситуації: ви сидите на задньому сидінні автомобіля, назустріч якому несподівано виїхала машина. Існує велика ймовірністьлобового зіткнення. Складіть послідовність своїх дій у цій ситуації.2. Модель ситуації: ви їдете в автомобілі й у вас на очах відбувається ДТП. При цьому постраждав пішохід, а винуватець аварії зник. Від удару при зіткненні потерпілий упав на узбіччя непритомний. Складіть послідовність своїх дій у цій ситуації.

Номер слайду 26

3. Модель ситуації: ви, їдучи в машині, побачили потерпілогопісля ДТП, який лежить на узбіччі. Виберіть правильну послідовність дій: А зробити штучне дихання;Б викликати міліцію й швидку допомогу;В перевірити дихання;Г оглянути стан потерпілого, надати першу допомогу, намагаючись не рухати його, оцінити пошкодження потерпілого;Д перевірити пульс;Е розстебнути комір, щоб потерпілому легше дихалося;Є зробити непрямий масаж серця.

Номер слайду 27

Запитання для повторення й обговорення1. Де найнебезпечніше місце в автомобілі?2. Чи відносять до наїздів наїзди на людей, які катаються на лижах, санчатах або ковзанах?3. Чому наїзд на пішохода є найпоширенішим видом ДТП?4. Від чого рятує пасок безпеки при перекиданні автомобіля?5. Що може статися, коли автомобіль перевищує критичну швидкість? Наведіть приклади.6. Що треба робити для того, щоб урятуватися під час аварії з лобовим зіткненням? Опишіть свої дії.

Номер слайду 28

pptx
Додано
3 листопада 2023
Переглядів
980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку