Презентація "Види есе. Вимога до його написання""

Про матеріал
Викладаючи навчальний матеріал за темою "Види есе. Вимоги до його написання" звернула увагу на поняття "есе", його особливості, види та структуру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види есе. Вимоги до його написання. Кондратюк Людмила Олександрівна Вчитель української мови та літератури. Вечірньої (змінної) школи № 20 м. Києва

Номер слайду 2

Поява жанру есе пов’язують із ім’ям французького філософа та письменника Мішеля Монтеня. ЕСЕЙ (ЕСЕ) (від французького Еззаі, що в перекладі означає "спроба", "начерк") - жанр художньо-публіцистичної чи науково-популярної творчості, де вільно, не обов'язково вичерпно, але виразно індивідуально трактується певна подія, явище, проблема чи тема. 

Номер слайду 3

Есе (фр. essai «спроба, проба, нарис») - прозовий твір, у якому автор висловлює свої міркування з приводу суперечливого, неоднозначного питання щодо проблеми.

Номер слайду 4

Есе. Вчить самостійно мислити. Має право на власну думку

Номер слайду 5

Особливості есе:- невеликий обсяг;- довільна композиція;- незвичайна манера мислення.

Номер слайду 6

Есе може бути про що завгодно, тут головне — висловити своє «Я», думки, емоції, ставлення до подій та людей.І головне — не бійтеся бути суб’єктивними, адже скільки людей, стільки й думок, як писав В. Симоненко: «Ми — не безліч стандартних “Я”, а безліч всесвітів різних».

Номер слайду 7

Види есе: Вільне. Формальне. Ознаки:невеликий обсяг (7-10 речень);вільна форма і стиль викладу;довільна структура;обов’язкова вимога: наявність позиції автора. Ознаки:дотримання структури тексту,наявність відповідних компонентів (тези, аргументи, приклади, оцінювальні судження, висновки);обґрунтування (аргументування) тези.

Номер слайду 8

Вільне есе обмежене в часі (5 – 10 і 10 – 15 хв.). До нього доцільно вдаватися на кожному уроці й на різних етапах його: цілевизначення, закріплення, рефлексії тощо. Для написання формального есе виділяють більше часу: від 20 до  45 хвилин.

Номер слайду 9

Види формального есе:- есе-визначення;- порівняльне есе;- есе-протиставлення;- аргументальне есе;- есе-переконання;- есе-дослідження.

Номер слайду 10

Вимоги до формального есе: Обсяг – 1 – 2 сторінки тексту (120-200 слів). Есе повинно сприйматися як цілісний твір, ідея якого зрозуміла й чітка. Кожен абзац есе розкриває одну думку. Необхідно писати стисло і ясно. Есе не повинно містити нічого зайвого, має нести лише інформацію, необхідну для розкриття ідеї есе, власної позиції автора. Есе має відрізнятися чіткою композиційною побудовою, бути логічним за структурою. В есе, як і в будь-якому творі, повинна простежуватися внутрішня логіка, що визначається, з одного боку, авторським підходом до обговорюваного питання, а з іншого – самим питанням. Необхідно уникати різких стрибків від однієї ідеї до іншої, думка має розкриватися послідовно. Есе повинно засвідчити, що його автор знає й осмислено застосовує теоретичні поняття, терміни, узагальнення, ідеї. Есе має містити переконливе аргументування порушеної проблеми.

Номер слайду 11

Структура есе: Вступ – обґрунтування вибору теми есе. Основна частина – теоретичні основи обраної проблеми й виклад основного питання. Ця частина припускає розвиток аргументації й аналізу, а також обґрунтування їх, виходячи з наявних даних, інших аргументів і позицій. Висновок – узагальнення й аргументовані висновки до теми тощо. Підсумовує есе або ще раз вносить пояснення, підкріплює зміст і значення викладеного в основній частині.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання:написати формальне есе « Як досягти щастя?»

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
1566
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку