Презентація "Види гімнастики"

Про матеріал
Представлена презентація. в якій подано класифікацію видів гімнастики та коротко охарактеризовано кожен з них, стане у нагоді учням та студентам для кращого засвоєння матеріалу з даної теми.А вчителям та викладачам допоможе краще викласти матеріал в умовах дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИДИ ГІМНАСТИКИ

Номер слайду 2

Гімнастика є одним з найбільш універсальних засобів фізичного виховання. Це насамперед система специфічних вправ і методичних прийомів, які використовуються з метою фізичного виховання, освіти, спортивної підготовки, оздоровлення, відновлення, лікування, набуття життєво важливих навичок. Завдяки доступності, ефективності і емоційності вправ, на заняттях гімнастикою найкращим чином вирішуються завдання, типові для фізичного виховання у цілому. Місце гімнастики у системі фізичного виховання,,,

Номер слайду 3

Класифікація видів гімнастики{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 група освітньо-розвивальні види2 група спортивні види3 група оздоровчі види Базові: Масові: Гігієнічні:1. Основна гімнастика1. Спортивна гімнастика1. Ранкова гімнастика2. Жіноча гімнастика2. Акробатика2. Професійна гімнастика3. Атлетична3. Художня гімнастика 3. Ритмічна гімнастика4. Шейпінг5. Хатка-йога4. Спортивна аеробіка4. Гімнастика для профілактики зорового стомлення6. Стретчинг. Спеціалізовані: Прикладні: 1. Спортивна гімнастика. Лікувальна гімнастика:1. Професійно-прикладна2. Художня гімнастика1. Коригуюча2. Спортивно-прикладна3. Стрибки на батуті2. Реабілітаційна3. Військово-прикладна4. Спортивна аеробіка3. Функціональна

Номер слайду 4

Завдання основної гімнастики: загальна фізична підготовка, гармонійний розвиток фізичних здібностей і підвищення життєдіяльності. Основні засоби основної гімнастики: загальнорозвивальні, стройові, прикладні вправи; нескладні комбінації вільних вправ; найпростіші елементи акробатики, спортивної і художньої гімнастики; прості стрибки; ігри та естафети. Основна гімнастика

Номер слайду 5

Жіноча гімнастика Це різновид основної гімнастики, зміст і методика занять якої підпорядковані особливостям жіночого організму. У зв’язку з цим більшість вправ спрямовані на зміцнення м’язів таза, особливо малого таза і тазового дна, м’язів живота. У завдання жіночої гімнастики входить розвиток пластики, виразності рухів, відчуття ритму і темпу, розвиток спритності, гнучкості, витривалості, оволодіння прикладними навичками.

Номер слайду 6

Атлетична гімнастика Це система вправ, що розвиває силу у сполученні з усебічною фізичною підготовкою та спрямована на зміцнення здоров’я. Заняття атлетичною гімнастикою сприяють гармонійному розвитку сили, витривалості, спритності. Зміст засобів атлетичної гімнастики становлять загальнорозвивальні вправи з предметами-обтяженнями та без предметів.

Номер слайду 7

Шейпінг  Це системи занять, спрямована на корекцію і підтримку гарної фігури. Суть його полягає у сполученні аеробіки з атлетичною гімнастикою, що особливо приваблює дівчат і жінок. Шейпінг узяв усе краще з того й іншого: з аеробіки – музику, динамічні навантаження, що дозволяють зміцнювати серцевосудинну систему, позбавлятись зайвих жирових «запасів»; з атлетизму – можливість впливати на локальні групи м’язів.

Номер слайду 8

Хатха-йога Гімнастика індійських йогів. Слово «хатха» складається з двох частин: «ха» означає Сонце, символізуючи тепло, зігрівання, порушення; «тха» — Місяць, символ охолодження і гальмування. Таким чином, «хатха» — це єдність і боротьба протилежних початків. Слово «йога» означає союз, зв'язок, з'єднання, рівновагу. Відповідно до навчання йоги тіло людини — єдине ціле, що складається з правої («сонячної») і лівої («місячної») половин, відповідальних за життєдіяльність. Типовим для гімнастики хатха-йоги є «асани» — канонізовані пози.

Номер слайду 9

Стретчинг Стретчінг - в перекладі означає «розтягування». Суть його полягає у поєднанні вправ йоги та інших східних систем для розвитку гнучкості в статичних положеннях. Особливість полягає в тому, що людина приймає позу, для розтягнення визначеної групи м'язів, і залишається в такім положенні на якийсь час (5-30 с). Такі статичні вправи сприяють регуляції тонусу м'язів, еластичності сухожиль і зв'язок.

Номер слайду 10

Професійно-прикладна гімнастика. Професійно-прикладна гімнастика - складова частина професійно-прикладної фізичної підготовки, спрямована на загальний розвиток, удосконалення рухових здібностей, від яких значною мірою залежить успіх в оволодінні обраною професією. Зміст професійно-прикладної гімнастики складають такі вправи, за допомогою яких здійснюється підготовка до умов трудової діяльності у тій чи іншій галузі. Вправи, що застосовують на заняттях (як гімнастичні, так і з інших видів спорту), спрямовані на переважний розвиток тих м’язових груп, на які лягає основне навантаження у процесі праці.

Номер слайду 11

Спортивно-прикладна гімнастика. Спортивно-прикладна гімнастика є складовою частиною загальної і спеціальної фізичної підготовки спортсменів у різних видах спорту. Успішне вирішення завдань, пов’язаних із підвищенням рухової підготовленості, здійснюється шляхом застосування різноманітних вправ для розвитку сили, гнучкості, витривалості, прудкості, спритності тощо.

Номер слайду 12

Військово-прикладна гімнастика. Військово-прикладна гімнастика застосовується виходячи зі змісту військових професій і спеціальностей. Зміст військово-прикладної гімнастики складають прикладні вправи, що застосовуються в умовах природної місцевості, у спеціально обладнаних спортивних містечках (майданчиках), на смузі перешкод тощо. Військово-прикладна гімнастика значною мірою використовується для підготовки військових.

Номер слайду 13

Спортивні види. Спортивна гімнастика, художня гімнастика і спортивна акробатика об’єднуються в одну групу. Їх основний зміст: - спортивна гімнастика – вільні вправи, вправи на приладах та опорні стрибки;- художня гімнастика – підготовчі вправи й основні з предметами;- акробатика – акробатичні стрибки, вправи у балансуванні, кидкові вправи. Як додаткові засоби в усіх цих видах застосовуються вправи основної гімнастики, різних видів спорту і туризму, а також ігри.

Номер слайду 14

Гігієнічна гімнастика. Основними завданнями гігієнічної гімнастики є зміцнення і збереження здоров’я, загартування організму, підтримка бадьорого настрою і підвищення працездатності. Зміст засобів гігієнічної гімнастики становлять загальнорозвивальні вправи (у вигляді комплексів, що складаються з 10-12 вправ), прогулянки на свіжому повітрі, масаж і самомасаж, водні процедури (обливання, обтирання, душ). Гігієнічна гімнастика проводиться у режимі дня (вранці, вдень і увечері).

Номер слайду 15

Професійна гімнастика. Професійна гімнастика (ПГ) спрямована на використання фізичних вправ у режимі робочого (навчального) дня з метою підвищення професійної (навчальної) працездатності, зняття втоми, профілактики професійних захворювань. Основні види занять ПГ: 1. Вступна гімнастика. 2. Фізкультурна пауза. 3. Фізкульт хвилинка.4. Мікропаузи.

Номер слайду 16

Ритмічна гімнастика. РГ – це різновид гімнастики оздоровчої спрямованості, головним змістом якої є ЗРВ, біг, стрибки і танцювальні елементи, які виконуються під емоційну ритмічну музику поточним способом. Це вправи для усіх частин тіла: махові і колові рухи руками, ногами; нахили і повороти тулуба, голови; присідання і випади; прості комбінації цих рухів, а також вправи в упорах, сідах, у положенні лежачи. Вправи поєднуються зі стрибками на двох і на одній нозі, з бігом на місці і невеликим просуванням в усіх напрямках.

Номер слайду 17

Гімнастика для профілактики зорового стомлення. Зорова гімнастика - одна з ефективних профілактичних заходів Вправи слід виконувати протягом 7-8 хвилин до і після занять або роботи за комп'ютером, не менш двох разів на день. Паралельно з зоровою гімнастикою використовують масаж для очей.

Номер слайду 18

Лікувальна гімнастика ЛГ як частина лікувальної фізичної культури, покликана відновлювати працездатність і здоров’я. Зміст її в кожному окремому випадку залежить від конкретного захворювання і пропонується лікарем. Лікувальна гімнастика успішно застосовується для відновлення функцій рухового апарату та виправлення недоліків статури, що стали наслідком поранень, травм, хвороби і т.п. Проводиться в лікувальних установах.

Номер слайду 19

Дякую за увагу! Бажаю здоров’я!С

pptx
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
7496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку