Презентація "Види і мова візуальних мистецтв. Вступ. Розділ 1. Народне мистецтво" (інтегрований курс "Мистецтво", 5 клас).

Про матеріал
Презентація «Види і мова візуальних мистецтв. Вступ. Розділ 1. Народне мистецтво» до уроків інтегрованого курсу «Мистецтво», 5 кл. НУШ (компонент «Образотворче мистецтво») містить основний теоретичний матеріал, зоровий ряд, посилання на відео ряд, поради, інструкції до виконання завдань. Презентація розроблена за підручником інтегрованого курсу «Мистецтво» для 5 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Масол Л. М.), 2022 р. відповідно до модельної навчальної програми «Мистецтво. 5-6 класи» (інтегрований курс) для закладів загальної середньої освіти (автори: Масол Л. М., Просіна О. В.), 2021 р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види і мова візуальних мистецтв. Мистецтво. Образотворче мистецтво. 5 клас. Походження мистецтва. Мистецтво стародавнніх цивілізацій. ВступІ семестр

Номер слайду 2

Як виникло образотворче мистецтво. Урок 1 Підручник: Масол Л. М. Мистецтво, 5 клас, К.: 2022, С. 12-15

Номер слайду 3

Пригадай, які види образотворчого мистецтва ти вже знаєш.

Номер слайду 4

Первісне мистецтво: живопис, скульптура. Як і музика, образотворче мистецтво зародилося в первісному суспільстві доби пізнього палеоліту, у ті часи, коли люди ще жили у печерах. Тому перші зразки образотворчого мистецтва представлені малюнками на стінах і стелях печер, у глибинах підземних галерей і гротах, а також різьбленням на кістці та камені — матеріалах, що були доступні первісній людині.

Номер слайду 5

Малюючи оленів, биків, коней, кабанів, кіз, бізонів, слонів люди намагались передати зовнішній вигляд, характерні рухи і пози тварин. Подивись як реалістично й лаконічно відтворено рухи і пози тварин. Що тебе дивує чи вражає у цих малюнках?

Номер слайду 6

Печера Ласко, Франція. Детальніше дивіться тутhttps://artsandculture.google.com/entity/%D0%93%D1%80%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%B5-%D0%9 B%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE/m04q6t?category. Id=place&hl=ru

Номер слайду 7

Печера Ласко, Франція. Детальніше дивіться тут https://pustunchik.ua/online-school/history/dyvovyzhna-znahidka

Номер слайду 8

Печера Альтаміра, Іспанія. Детальніше дивіться тутhttps://artsandculture.google.com/asset/photograph-of-the-policrome-ceiling-of-the-cave-of-altamira-pedro-saura/x. QGxf. OUrm4 ZG5 Q?hl=ru

Номер слайду 9

Схарактеризуйте художні образи стародавніх скульпторів.

Номер слайду 10

Бізон, що озирається. Печера Ла-Мадлен, Франція

Номер слайду 11

Фігурка тварини. Печера Вертеба, Україна

Номер слайду 12

Трипільска культура Вироби Трипільської кераміки

Номер слайду 13

Завдання. Намалюй анімалістичну композицію: тварину, що мчить у далечінь. Техніка за вибором: кольорові олівці, акварель, пастель чи кольорові крейди.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Образотворче мистецтво стародавніх цивілізацій. Урок 2 Підручник: Масол Л. М. Мистецтво, 5 клас, К.: 2022, С. 20-23

Номер слайду 16

У культурах і цивілізаціях стародавнього світу представлені різні види образотворчого мистецтва. Щоб дізнатися про це, продовжимо мистецькі подорожі в уже знайомі нам Єгипет і Грецію. Ознайомтеся із творами образотворчого мистецтва стародавніх цивілізацій.

Номер слайду 17

У Стародавньому Єгипті було створено велику кількість чудових будівель, скульптур, творів живопису, декоративно-ужиткового мистецтва. Багато з них залишаються неперевершеними зразками найвищої майстерності та творчого натхнення.

Номер слайду 18

Піраміди. Гіза. Єгипет. Три грандіозні єгипетські піраміди вважаються одним із чудес світу.

Номер слайду 19

Храм Амон-Ра. Луксор. ЄгипетЄгипетські зодчі споруджували величні кам’яні храми богам і палаци фараонам.

Номер слайду 20

Тутмес. Портрет цариці Нефертіті. У галереї скульптурних шедеврів єгипетських майстрів — портрет Нефертіті у високому головному уборі. Скульптор передав витончені риси обличчя, величавість і вишуканість єгипетської цариці, образ якої став символом жіночої краси.

Номер слайду 21

Антична Греція — наймогутніша цивілізація стародавнього світу. Греки в усьому шукали красу і гармонію, тому досягли досконалості в архітектурі, скульптурі, декоративному мистецтві тощо.

Номер слайду 22

Парфенон. Афіни. Греція На честь богів у центрі міст-полісів греки будували величні, пропорційні храми, які служили місцем зібрань усіх городян.

Номер слайду 23

Храм Ерехтейон. Афіни. Греція. Архітектурні споруди оздоблювалися колонами, статуями, багатофігурними рельєфами.

Номер слайду 24

Орфей і Еврідіка, рельєф Давня Греція

Номер слайду 25

Чорнофігурний вазопис. Греція. Декоративне мистецтво греків яскраво втілилося у розписах ваз - кубків, амфор, кратерів та інших керамічних виробів різної форми. На них у силуетних зображеннях відтворювалися сцени з життя богів, героїв і звичайних греків. Розписували вази чорним лаком.

Номер слайду 26

Червонофігурнй вазопис. Греція

Номер слайду 27

Завдання. Створи свій власний історичний горщик. Гра «3 D Кераміка». https://artsandculture.google.com/experiment/3d-pottery/nw. Hg1 D0ri. J1lt. A?hl=ru

Номер слайду 28

Види і мова візуальних мистецтв. Мистецтво. Образотворче мистецтво. 5 клас. Народне мистецтво. Розділ 1І семестр

Номер слайду 29

ОДВІЧІ РИТМИ МИСТЕЦТВА

Номер слайду 30

Орнаментальні мотиви. Урок 3 Підручник: Масол Л. М. Мистецтво, 5 клас, К.: 2022, С. 28-31

Номер слайду 31

Народне мистецтво. Народне мистецтво — образотворче та декоративно-прикладне мистецтво, створене народом і поширене між ним, яке відзеркалює його смаки та інтереси. Народне мистецтво зберігає духовну пам’ять поколінь.

Номер слайду 32

Орнамент. Види орнаментів. Орнамент - прикраса, візерунок, побудований на ритмічному чергуванні елементів. За побудовою розрізняють: стрічковий (фриз), сітчастий, замкнений (розетка). За мотивом - геометричний, рослинний, тваринний. Рапорт – елемент орнаменту, що багаторазово повторюється.

Номер слайду 33

Килимарство. Коц. Геометричний орнамент. Сітчастий орнамент.

Номер слайду 34

Розпис. Петриківський розпис. Рослинний орнамент. Замкнений орнамент.

Номер слайду 35

Вишивка. Тваринний орнамент. Стрічковий орнамент.

Номер слайду 36

Завдання. Виконай рослинний орнамент у стрічці. Матеріали та інструменти: альбом, кольорові олівці, фломастери.

Номер слайду 37

Барвиста магія народного малярства. Урок 4 Підручник: Масол Л. М. Мистецтво, 5 клас, К.: 2022, С. 36-41

Номер слайду 38

Розпис. Різновидом народного малярства, популярним способом декоративного оздоблення предметів побуту та житла є народний розпис. Розписи — сюжетно або орнаментальні живописні зображення на будівлях, в інтер’єрах і на побутових предметах.

Номер слайду 39

Петриківський розпис. Петриківський розпис виник у XVIII ст. у с. Петриківка, що на Дніпропетровщині. Його внесено до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Петриківський розпис — унікальний вид розпису на деревині чи папері, походить із козацького села Петриківка (Дніпропетровська обл.)

Номер слайду 40

Сувенірна тарілка. Петриківський розпис, Дніпропетровська область

Номер слайду 41

Тетяна Пата. ПавичіМальованка, Петриківський розпис, Дніпропетровська область

Номер слайду 42

Самчиківський розпис. Самчиківський розпис зародився у с. Самчики кін. ХІХ – поч. ХХ ст. та поширився південно-східною Волинню. Завдяки зусиллям етнографів та митців, село Самчики нині перетворюється на арт-об’єкт (розписані паркани, зупинки та декілька хат).

Номер слайду 43

Фасад будинку. Самчіківський розпис, Хмельницька область

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Розгляньте зразки декоративних розписів. Порівняйте кольори, композицію, сюжети.

Номер слайду 46

Українські традиції народного малювання передавалися з покоління в покоління. На основі цих традицій сформувалося професійне мистецтво.

Номер слайду 47

Катерина Білокур. Колгоспне поле

Номер слайду 48

Марія Приймаченко. Соняшники з бджолами та горохом

Номер слайду 49

Завдання. Намалюй квіткову композицію за традиціями українського народного малярства, використай мотиви петриківського або самчиківського розпису, прийоми стилізації. Матеріали та інструменти: альбом, олівець, гуаш, пензлики.

Номер слайду 50

Послідовність виконання розпису. Намітити композицію. Спочатку зобразити великі елементи, потім – менші за розміром. Закінчити малюнок завершальними штрихами – оживками, які посилюють виразність елементів, підкреслюють рух та форму.

Номер слайду 51

ЗОЛОТІ РУКИ НАРОДНИХ МАЙСТРІВ

Номер слайду 52

Декоративно-ужиткове мистецтво. Урок 5 Підручник: Масол Л. М. Мистецтво, 5 клас, К.: 2022, С. 46-49

Номер слайду 53

Декоративно-ужиткове мистецтво. Декоративно-ужиткове мистецтво (ДУМ) –це різновид мистецтва, повязаний із створенням і декоруванням виробів побуту. З давніх-давен людина намагалася якнайкраще прикрасити власне житло та речі, якими користувалася у побуті.

Номер слайду 54

Види ДУМ:розпис,вишивка,килимарство,ткацтво,різьблення,писанкарство,гончарство,народна іграшка,витинанка,

Номер слайду 55

Які вироби декоративного мистецтва прикрашають родинний побут?

Номер слайду 56

Кераміка. Кераміка – вироби з обпаленої глини.

Номер слайду 57

Віртуальна екскурсія: Опішнянська кераміка. У старовинному козацькому містечку Опішня на Полтавщині існує унікальний Національний музей-заповідник українського гончарства. Здавна більшість населення Опішні займалося виробництвом керамічного посуду: горщиків, мисок, куманців, глеків, стилізованих скульптурних зображень тварин - баранців, козликів, биків, левів. Посуд розписували переважно рослинним орнаментом, фігурки оздоблювалися фактурним ліпним декором.

Номер слайду 58

Завітайте до Національного музею-заповідника українського гончарства.https://opishne-museum.gov.ua/#hero

Номер слайду 59

Ознайомтеся із зразками опішнянської кераміки.https://www.youtube.com/watch?v=Fyk. VFOz-nww

Номер слайду 60

Витинанка. Витинанка - це сюжетні й орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетновирізані з білого й кольорового паперу.

Номер слайду 61

Завдання. Виготов витинанку «Чарівні птахи». Матеріали та інструменти: кольоровий папір, олівець, ножиці, клей, альбом. Хід роботи. Скласти прямокутний аркуш кольорового паперу навпіл - лінія згину буде віссю симетрії композиції. Продумати сюжет (птахи, дерево з пташками, ). З одного боку від згину виконати олівцем контурний рисунок половини композиції. Вирізати зображення за контурним рисунком. Розгорнути витинанку і наклеїти в альбом.

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Розпочати роботу над мистецьким проектом на тему «Декоративно-ужиткове мистецтво нашого краю». Поради щодо виконання проєкту: Оберіть найцікавіші для вас два-три види ДУМ України. Об’єднайтеся у групи «Історики», «Мистецтвознавці», «Технологи», «Художники», які будуть досліджувати певні питання створення виробів декоративного мистецтва. Знайдіть інформацію про історію виникнення цих видів ДУМ, їх майстрів та майстринь, технологію виготовлення виробів, їх оригінальність та неповторність, власноруч створіть виріб декоративного мистецтва. Підготуйте цікавинки про центри народних промислів України. Оформіть та презентуйте проєкт (компютерна презентація, стендова доповідь).

Номер слайду 65

Народна іграшка. Урок 6 Підручник: Масол Л. М. Мистецтво, 5 клас, К.: 2022, С. 54-57

Номер слайду 66

Здавна витворами народних майстрів були іграшки. Фігурки тварин і людей виготовляли з дерева, глини, соломи, сиру, клаптиків тканини. Це були свистунці, хуркала, баранці, коники. Але найбільш поширеною та улюбленою була і є лялька. Народна іграшка

Номер слайду 67

Лялька. Лялька-мотанка. Україна Кокеші. Японія

Номер слайду 68

Іграшки з дерева. Яворівська іграшка. Україна. Коник Дала. Швеція

Номер слайду 69

Глиняний свистунець

Номер слайду 70

Завдання. Виліпи коника-стрибунця за мотивами української народної іграшки. Матеріали та інструменти: пластилін, дощечка, стеки.

Номер слайду 71

Номер слайду 72

МИСТЕЦЬКИЙ ДИВОСВІТ

Номер слайду 73

Чарівні арабески. Урок 7 Підручник: Масол Л. М. Мистецтво, 5 клас, К.: 2022, С. 62-65

Номер слайду 74

Арабеска. Арабеска – традиційний східний орнамент. Це – складний орнамент з геометричних і стилізованих рослинних візерунків, нерідко з арабськими написами.

Номер слайду 75

Арабески на східному килимі

Номер слайду 76

Аабеска в кераміці

Номер слайду 77

Арабеска в архітектурі

Номер слайду 78

Арабеска будується на повторенні одного або кількох фрагментів візерунка, ритм яких утворює безперервність і враження нескінченності руху.

Номер слайду 79

Номер слайду 80

Завдання. Варіант 1. Намалюй арабеску для східного килима Аладдіна. Матеріали та інстументи: папір у клітинку, лінійка, олівець, кольорові олівці, фломастери.

Номер слайду 81

Завдання. Варіант 2. Намалюй арабеску. Поради. Збережіть зображення арабески як рисунок. Відкрийте його у програмі Paint. Розмалюйте арабеску, обравши відповідні інструменти. Розмальовуючи додаємо лише по одному кольору, таким чином заповнюємо весь простір елементів.

Номер слайду 82

Номер слайду 83

ПЕРЕВІР СВОЇ ДОСЯГНЕННЯУрок 8

pptx
Додано
12 січня 2023
Переглядів
1175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку