Презентація "Види і жанри екранних мистецтв"

Про матеріал

Презентація " Види і жанри екранних мистецтв" до уроку мистецтва у 9 класі.Презентація містить слайди з основними жанрами і видами кіномистецтва.

Мета: Продовжити ознайомлювати учнів із мистецтвом кінематографа, розглянути основні жанри кінематографа.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види і жанри екранних мистецтв. До уроку мистецтва у 9 класі

Номер слайду 2

У 30-х роках минулого століття у США закріпилася система кіножанрів. Кожен із видів кіно: ігрове, анімаційне, документальне, науково-популярне має свої специфічні жанри.

Номер слайду 3

Існує кілька видів кіно: ігрове (з акторами, які розігрують певну історію, декораціями, спеціально написаною або підібраною музикою) – це основний вид, кінохроніка й документальне кіно (портрети людей, фіксація реальних подій з різною мірою авторської інтерпретації),науково-просвітницьке, наукове, навчальне,анімаційне (найпоширеніші різновиди – мальоване і лялькове). Кожен із цих видів має свою специфіку, свою місію, свої здобутки і свою історію.

Номер слайду 4

Жанри ігрового кіно:детектив комедіямелодрамаісторичниймузичнийбойовикфантастикажахитрилер гангстерський жанр (30-і роки США)драмапригодницький вестерн (про ковбоїв)

Номер слайду 5

Детектив. Детектив (англ. detective, від лат. Detego – розкриваю, викриваю) – переважно літературний і кінематографічний жанр, твори якого незмінно містять ілюстрації злочинних діянь, наступного за ними розслідування і визначення винних. Конфлікт будується на зіткненні справедливості з беззаконням, що завершується перемогою справедливості. 

Номер слайду 6

Бойовик. Бойовик (англ. action movie, букв. «Фільм дії») – жанр кіномистецтва, в якому основна увага приділяється сценам бійок, боїв, погонь і т. п.. Більшість бойовиків ілюструють відому тезу: "добро повинно бути з кулаками». Екшн-фільми часто володіють високим бюджетом, рясніють каскадерськими трюками і спецефектами. Фільми цього жанру найчастіше не володіють складним сюжетом. Головний герой звичайно зіштовхується зі злом у самому очевидному його прояві: корупція, тероризм, убивство. Не знаходячи іншого виходу, головний герой вирішує вдатися до насильства. В результаті знищенню піддаються десятки, а іноді і сотні лиходіїв. Хеппі-енд – неодмінний атрибут бойовика, зло має бути покарано.

Номер слайду 7

Пригодницький фільм. У пригодницьких фільмах головний герой повинен оригінально виплутуватися зі складних ситуацій, застосовує хитрість, розум і кмітливість. Як правило, вирізняються відсутністю в сюжеті насильства і мінімальною кількістю кривавих сцен. За своїм сюжетом пригодницькі фільми нагадують історичні. Також доволі імовірним є хеппі-енд.

Номер слайду 8

Історичний фільм Історичний фільм - різновид фільмів, в яких зображуються конкретні історичні епохи, події та особистості минулого. Жанр перегукується з жанром пригодницького фільму та бойовик а, тому що найчастіше предметом фільму стають драматичні й доленосні події, війни, перевороти тощо. Виділяють такі різновиди як історико-біографічні та історико-пригодницькі фільми.Історичні фільми зазвичай бувають високобюджетними, з гарними костюмами та декораціями, нерідко з значними масовки. Часто вони є екранізаціями історичних романів.

Номер слайду 9

історико-біографічні фільми фільми про реальних історичних діячів, які ілюструють епоху і біографії («Спартак», «Олександр Невський», та інші)

Номер слайду 10

історико-пригодницькі фільмифільми про вигаданих персонажів з акцентом на пригоди, дія яких відбувається в минулому («Три Мушкетери», «Гардемарини, вперед!», «Сторожева застава» та інші).

Номер слайду 11

Мелодрама. Мелодрама (від грец.— музика, пісня та — дія) — жанр  з гострою інтригою, перебільшеною емоційністю, різким протиставленням добра і зла, морально-дидактичною тенденцією. Добутки цього жанру розкривають духовний і почуттєвий світ героїв в особливо яскравих емоційних ситуаціях, часто на основі контрастів: добро і зло, любов і ненависть тощо. Також супроводжується трагічними сценами, здебільшого закінчується хеппі-ендом.

Номер слайду 12

Комедія. Комедія - жанр кіно, у якому засобами гумору та сатири викриваються негативні суспільні та побутові явища, розкривається смішне в навколишній дійсності чи людині. До цього жанру кіномистецтва зараховують фільми, що мають за мету розсмішити глядача, викликати усмішку, поліпшити настрій. Розрізняють декілька видів, або жанрів кінокомедії: Пародії Романтичні комедії Буфонада Трагікомедії Комедія жахів Кримінальна комедія Пригодницька комедія Молодіжна комедія

Номер слайду 13

Трилер Трилер - так називають фільми, що прагнуть створити у глядача відчуття тривожного очікування, невизначеності, хвилювання чи страху. Жанр не має чітких меж. Часто до трилерів відносять детективно-пригодницькі фільми, акцент у які зміщений на підготовку до якогось унікального злочину. Напрямок у кіно та літературі, в яких присутнє зображення негативних персонажів, які вчиняють протиправні вчинки, що суперечать загальноприйнятим правилам, зазвичай злочини.

Номер слайду 14

Фантастичний. Фантастичний - жанр кінематографа, головної ідейно-естетичної установкою якого є диктат уяви над реальністю. Дія фільмів цього жанру відбувається в майбутньому, минулому або в «паралельному світі». Події фільму найчастіше навмисно протиставляються повсякденній дійсності й звичним поданням про правдоподібність. Розрізняють такі піджанри: наукова фантастика, фентезі, фільм жахів, фантасмагорія

Номер слайду 15

Вестерн. У класичних фільмах цього жанру дія відбувається на дикому Заході Америки в XIX столітті. Конфлікт звичайно розвертається між бандою злочинців, представниками влади й мисливцями за нагородою. Як і у звичайному екшн-фільмі, конфлікт вирішується насильством зі стріляниною. Вестерни просочені атмосферою волі й незалежності, характерної для заходу Сполучених Штатів.

Номер слайду 16

Гангстерський фільм Гангстерський фільм - дія фільмів цього піджанру найчастіше відбувається в США в 1930-і роки — під час розквіту гангстерських угруповань. «Розбирання» між гангстерами і є основою сюжету таких фільмів. Жанр отримав таку назву після фільму «Обличчя зі шрамом» 1932-ого року.

Номер слайду 17

АНІМАЦІЙНЕ КІНОАнімація, анімаційне кіно (мультиплікація, мультиплікаційне кіно) — вид кіномистецтва, твори якого створюють методом покадрової зйомки послідовних фаз руху мальованих (графічна або мальована анімація) або об'ємних (об'ємна або лялькова анімація) картинок. Види: казка, сатира-пародія, реклама,фантастика.

Номер слайду 18

ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФІЛЬМ фільм, в основу якого покладені зйомки реальних подій та осіб. Темою для документальних фільмів найчастіше стають історичні події, культурні та соціальні явища, відомі особистості та товариства. ВИДИ: літопис, освітній фільм (призначений для навчальних цілей), портрет, соціологічне дослідження. «Людина з кіноапаратом» (1929) — один з найвпливовіших документальних фільмів в історії кінематографу

Номер слайду 19

НАУКОВО-ПОПУЛЯРНИЙ ФІЛЬМ: Науково-популярний фільм — жанр (вид) кінодокументалістики, завданням якого є оприлюднити наукові відомості, факт і результати досліджень, описати на рівні загальних понять (тобто «популярною мовою») наукові гіпотези, ідеї, відкриття, погляди, може стосуватися як вже добре вивчених питань, так і тих, що перебувають у процесі розробки, «на вістрі» науки. Фільм може бути засобом : навчання, дослідження, пропаганди (науки, товару, технології, релігії, т.д.), хроніки, публіцистики

Номер слайду 20

Найвідоміші кіностудії світу

Номер слайду 21

Радянські кіностудії

Номер слайду 22

Найголовніші і найпрестижніші кінопремії світу«Оскар»«Золота пальмова гілка»«БАФТА»«Золотий лев»«Золотий ведмідь»«Золотий глобус»«Ніка»«Сезар»"Скіфський олень"

Номер слайду 23

«Оскар»Найпрестижніша в США премія, яка вперше була вручена в 1927 році. Приз являє собою позолоченого лицаря з мечем, опорою якого служить бляшанка з кіноплівкою, спочиваюча на чорному мармуровому постаменті. Висота статуетки всього 34 сантиметри, а вага трохи менше 4 кг. «Оскар» традиційно вручається в театрі «Долбі», що знаходиться у Лос-Анджелесі, церемонія проходить щорічно на рубежі лютого-березня. Найтитулованіший оскароносець – Уолт. Самого першого «Оскара» він отримав в 1932 році за мультик про Міккі-Мауса, а потім були ще 25 призів, що слідували один за одним майже кожен рік.

Номер слайду 24

«Золота пальмова гілка»Ця престижна нагорода вручається проводиться щорічно з 1946 року Каннському кінофестивалі. До 1954 року головною нагородою цього фестивалю була «Гран-прі», а вручається артефактом було витвір сучасного модного художника, кожен раз нове. Але потім рада директорів фестивалю вирішив, що повинен бути постійний особливий приз, розробку якого доручили кільком ювелірам. Один з них – Люсьєн Лазон і виготовив пальмову гілку, яка присутня на гербі міста. З 1997 року гілку з великим огранованим кристалом стали поміщати в синій сафьяновый футляр. Гілка зроблена з 24-каратного золота.

Номер слайду 25

«БАФТА»Це головна премія, що вручається Британської академією теле - і кіно мистецтв за досягнення в галузі телебачення, кінематографії, мистецтва для дітей та комп'ютерних ігор. Сама академія була ще в 1947 році. В останні роки церемонія нагородження проходить в лютому і незмінно в Лондоні. Ввівши деякий час тому окрему номінацію для комп'ютерних ігор, організатори премії прирівняли їх створення телевізійних і кіно-роботам. Призом для лауреатів тут служить покрита позолотою «Золота маска», створена Генрі Мауром.

Номер слайду 26

«Золотий лев»Престижна премія Венеціанського кінофестивалю. Це конкурс для серйозних авторських робіт. Головна премія цього фестивалю до 1944 року називалася «Кубок Муссоліні» на честь засновника ідеології фашизму, але по закінченні війни, зрозуміло, змінила як назва, так і форму. У 1949 році була розроблена статуетка, що зображає лева, яка стала головною нагородою фестивалю, а менш значущими були відповідно срібний і бронзовий леви. Часто головний приз вручається фільмам з жанру «незалежного кіно».

Номер слайду 27

«Золотий ведмідь»Поряд з Каннським і Венеціанським Берлінський кінофестиваль (Берлінале) є одним з найважливіших подій в кіносвіті. Він щорічно проводиться, починаючи з 1951 року. Головний приз – «Золотий ведмідь» був узятий із старовинної геральдики Берліна, на гербі якого він красується. Відмінною рисою берлінського кінофестивалю є участь робіт абсолютно будь-яких жанрів і напрямів. Переможцями в різних номінаціях тут були картини з багатьох куточків світу, в тому числі Латинської Америки, Азії, Східної Європи.«Золотий ведмідь» присуджується за кращий фільм-учасник. «Срібний ведмідь» дістається переможцям у номінаціях:кращий актор;краща актриса;кращий режисер;краща звукова доріжка;акторам за видатний внесок у розвиток кіно.

Номер слайду 28

«Золотий глобус»У США ця премія вважається після «Оскара» другий за значимістю. «Золотий глобус» почав вручатися з 1944 року. При цьому він охоплює не тільки кращі художні фільми, але також мультфільми, телевізійні фільми і серіали. Але, на відміну від «Оскара», розважальні та драматичні роботи в цьому конкурсі розведені по різних номінаціях.

Номер слайду 29

«Ніка»Російська Академія кінематографічних мистецтв заснувала в 1987 році власну національну премію, що вручається щорічно. Її хрещеним батьком і художнім керівником був Юлій Гусман. Приз являє собою статуетку знаменитої грецької богині перемоги, від якої він і отримав назву, хоча і не відразу. Це дуже красива ручна робота, в основі якої бронза, покрита зверху позолотою. За формою це жіноча граціозна постать з крилами за спиною. Існує 20 номінацій. Найчастіше учасниками конкурсу є роботи авторів з Росії і країн колишнього СРСР.

Номер слайду 30

"Скіфський олень"Головна нагорода найбільшого сучасного щорічного Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість. Проводиться в останню декаду жовтня кожного року. Фестиваль вважається однією з найбільших спеціалізованих кіноподій України та Східної Європи за версією Міжнародної Асоціації Кінопродюсерів (FIAPF). Головне завдання фестивалю - сприяння розвитку молодого професійного кіно. Конкурсна програма фестивалю щорічно представляє в Україні відібрано на десятках національних та міжнародних кінооглядів твори талановитої кіномолоді з усіх континентів.

Номер слайду 31

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Гречана Ірина Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Oduntan Nadia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Братецька Ірина Анатоліївна
    Дякую за змістовний матеріал наповнений сучасною інформацією.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Боліла Юлія Володимирівна
    Дякую за чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Слюсарева Ольга Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Постол Наталя
    Дуже змістовна і яскрава презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
20 січня 2018
Переглядів
41399
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку