Презентація "Види лідерства"

Про матеріал
Презентація "Стилі та види лідерства". Розроблена на учнів старшої школи ( студентів ). Можна використовувати на годинах спілкування, виховних годинах та міні-лекціях. Також у просвітницькій роботі практичного психолога.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стилі та видилідерства

Номер слайду 2

Авторитарний. Переваги: Успішності при повсякденних, звичайних роботах, які не вимагають творчого підходу і новизни, а основні сили спрямовані на кількість виробленої продукції; · Забезпечення чіткості управління, яке дозволяє швидше приймати виробничі рішення мінімізувати витрати;  · Забезпечення в малих організаціях швидкої реакції на зміни умов зовнішнього середовища. Недоліки:- пригнічення ініціативи і творчого потенціалу підлеглих,- слабка мотивація,- відсутність дієвих стимулів праці,- у підлеглих спостерігається високий ступінь залежності від постійної волі керівника,- рутинний характер роботи,- висока ціна помилок, тому що несе в собі не тільки економічні втрати, але й моральні,- низька адаптація підлеглих до різких перетворень в організації,- бідне спілкування в колективі.

Номер слайду 3

Демократичний. Переваги: Дозволяє вирішувати нестандартні завдання, які вимагають творчого підходу;  Ідеї, висунуті підлеглими, лягають в основу рішень керівника, У колективі організації створюється сприятливий психологічний клімат,Керівник звільнений від прийняття малозначних, не принципових питань діяльності організації;  Дбайливе ставлення з боку керівника,Цілі і завдання діяльності організації доступні і зрозумілі підлеглим. Не слід застосовувати, якщо колектив не усталений, працівники не володіють достатньою кваліфікацією й активністю, а виробництво засноване не на екстремальних умовах. Також дані стилі вимагає багато часу на розробку і узгодження управлінського рішення, таїть в собі небезпеку послаблення контролю, іноді навіть призводить до безвідповідальності.

Номер слайду 4

Ліберальний. Переваги: · Підлеглим надається значна свобода дій, ініціатива підлеглих не пригнічується, вони позбавлені від постійного контролю; · Підлеглі частіше за все мають досить широку обізнаність про стан справ у колективі та організації, а також про перспективи його розвитку; · Робота в подібному колективі приносить задоволення співробітникам і формує сприятливий психологічний клімат; · Керівник максимально розвантажений, підлеглим передається відповідальність за дії; · Висока трудова мотивація співробітників; Недоліки ліберального стилю управління:- виникнення конфліктних ситуацій,- відсутність регламентованої децентралізації владних повноважень, тому неформальні лідери можуть присвоїти функції керівника собі і користуватися великим впливом на членів колективу,- невисокий рівень вимогливості до підлеглих, може призвести до низької якості виконання виробничих завдань.

Номер слайду 5

Типи лідерів. Патерналістичні лідери. Лідери-активісти. Лідери-управлінціКаталітичні лідери

Номер слайду 6

Лідерство - це спосіб досягнення спільної мети.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
2278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку