Презентація "Види музичних колективів. Ансамбль. Хор. Оркестр". Українська та зарубіжна музична література. 1-й рік навчання. ІІ семестр. тема 13

Про матеріал
Презентація для предмету "Українська та зарубіжна музична література". 1-й рік навчання. ІІ семестр. тема 13
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види музичних колективів. Ансамбль. Хор. Оркестр

Номер слайду 2

Ансамбль— Ансамблем називають невелику групу виконавців, які спільно виконують музичні твори. Назви ансамблів походять переважно від назв інтервалів. Наприклад: ансамбль з трьох виконавців називається  тріо або терцет, з чотирьох – квартет, з п’яти – квінтет тощо. Ансамбль з двох виконавців називається дуетом. В інструментальних ансамблях можуть бути різні інструменти, але найчастіше зустрічаються такі, як класичне тріо (скрипка, фортепіано, віолончель), струнний квартет (дві скрипки, альт, віолончель), фортепіанний дует (два фортепіано) та інші.

Номер слайду 3

Вокальний ансамбль. Як і в інструментальній музиці, виконання вокальних творів може бути сольним, коли співає один виконавець, або ансамблевим. Назви вокальних ансамблів такі ж, як у музикантів-інструменталістів – дует, тріо, квартет... Яскраві приклади вокальних дуетів – „Дует кішок” Дж. Россіні , або баркарола „Пливе човен” М. В. Лисенка.

Номер слайду 4

Хор. Однорідні хори можуть складатися з дитячих, жіночих або чоловічих голосів. Мішані хори зустрічаються частіше, і вони, можуть бути дуже різними за складом. Невеликий за кількістю учасників хор називається  камерним (італійською camera значить кімната). Якщо виконавців вокального твору багато, то такий ансамбль має назву хор. Існує два види хору: однорідний та мішаний.

Номер слайду 5

Оркестр. До струнного оркестру входять смичкові інструменти – скрипка, альт, віолончель, контрабас. На струнному базується камерний оркестр, до якого додаються також дерев’яні духові та ударні інструменти. Оркестром називається великий колектив музикантів, які спільно виконують інструментальні музичні твори. Існують різні типи оркестрів.

Номер слайду 6

Оркестр Духовий оркестр переважно призначений не для виступів у закритих приміщеннях, їх краще слухати на відкритому повітрі. Звучність таких оркестрів могутня і яскрава. Основні інструменти духового оркестру – мідні духові, але використовуються також дерев’яні духові та ударні. Струнні, камерні та духові оркестри називаються оркестрами однорідного складу.

Номер слайду 7

Оркестр. Особливим типом оркестру є оркестр народних інструментів, в якому звучать музичні інструменти окремої країни. У різних країнах склад народних оркестрів різний.

Номер слайду 8

ОркестрІнструменти симфонічного оркестру поділяються на такі основні групи: струнні смичкові, дерев’яні духові, мідні духові та ударні. https://www.thinglink.com/scene/1183310800916316162 - Посилання на інтерактивну дошку з інструментами симфонічного оркестру – дізнавайтесь більше про кожен інструмент. До оркестрів мішаного складу відносять естрадний, джазовий і симфонічний оркестри. Найбагатший за складом і виразовими засобами – симфонічний оркестр.

Номер слайду 9

Оркестр. До струнних відносять скрипки (перші й другі), альти, віолончелі, контрабаси. Основні дерев’яні духові інструменти – це флейти, гобої, кларнети, фаготи. Іноді до оркестру включають флейту-пікколо (мала флейта), англійський ріжок (різновид гобою), бас-кларнет, контрафагот. Мідні духові інструменти – це валторни, труби, тромбони і туби. Ударна група в оркестрі не має постійного складу. Обов’язковий учасник кожного концерту – литаври, іноді використовуються великі й малі барабани, тарілки, рідше бубон або тамбурин, тамтам, трикутник, дзвіночки і дзвони, кастаньєти, ксилофон, челеста, вібрафон та деякі інші.

Номер слайду 10

Оркестр

Номер слайду 11

1. Що таке ансамбль?а) Невелика група виконавців, які спільно виконують музичні твори  б) Великий ансамбль музикантів, які спільно виконують інструментальні музичні твори.  в) Єдиний в оркестрі струнно-щипковий інструмент, що має сорок сім струн і сім педалей, які змінюють висоту звуку. 2. Квартет - це...? а) Ансамбль з двох виконавців б) Ансамбль з трьох виконавців  в) Ансамбль з чотирьох виконавців г) Струнний оркестр. Перевір засвоєний матеріал за допомогою тестів

Номер слайду 12

3. Які інструменти найчастіше входять до складу класичного тріо?а) скрипка, два фортепіаноб) скрипка, фортепіано, віолончель  в) гітара, бандура, кобза 4. Що таке оркестр? а) це невелика група виконавців, які спільно виконують музичні твориб) це ансамбль із чотирьох виконавців в) це великий ансамбль музикантів, які спільно виконують інструментальні музичні твори. 5. Які інструменти входять до складу струнного оркестру? а) смичкові інструменти – скрипка, альт, віолончель, контрабасб) смичкові інструменти – скрипка, альт, фортепіано, арфав) духові дерев'яні інструменти - флейта, гобой, фагот, кларнет

Номер слайду 13

 6. Оркестрами однорідного складу називаються...? а) Струнні, духові оркестри, вокальні ансамблі б) Струнні, камерні й духові оркестри  в) Оркестри, в яких грають лише на одному інструменті 7. До оркестрів змішаного складу відносять..? а) Струнні, камерні й духові оркестри б) Вокальні ансамблі та симфонічні оркестри в) Естрадний, джазовий і симфонічний оркестри 8. Доповніть твердження: Інструменти симфонічного оркестру поділяються на такі  основні групи:  струнно-смичкові, ... а) духові дерев'яні, мідні, ударні.б) дерев'яні та залізні духові, ударні в) дерев'яні, залізні, кам'яні духові

Номер слайду 14

9. З переліку типів хору оберіть невірний а)  однорідний б) мішаний  в) дитячий г) перемішаний 10. Оркестр, у складі якого інструменти тільки однієї країни а) оркестр народних інструментівб) симфонічний оркестр в) камерний оркестр г) струнний оркестр 11. Величезний вокальний ансамбль – це: а) октет  б) хор в) квінтет г) тріо12. До однорідного хору належать:а) жіночі і камерні б) жіночі, чоловічі і дитячі 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Усата Валерія
    Величезна подяка за чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карабіненко Юлія
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гріньова Віталіна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
12347
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку