Презентація" Види спорту на снігу"

Про матеріал

Дана презентація може бути використана під час дистанційних уроків фізичної культури. За даною презентацією розроблено тест "На урок"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИДИ СПОРТУ НА СНІГУЛоза Іван Олексійович

Номер слайду 2

Історія лижного спорту. У літописах гірські лижі вперше згадуються у ісландському стародавньому епосі Едда. Як вид спорту, лижний спорт зароджується у ХVІІІ столітті у Норвегії. У 1733 р. в Осло відбулися перші змагання з лижних гонок. Там же починається і сучасна історія гірських лиж, у містечку Телемарк (80 км від Осло). Найдавніші в світі лижі були виявлені зовсім недавно, а зберігаються вони в Шведському музеї лиж. Досвідчені фахівці вважають, що найстаріші лижі були виготовлені більше чотирьох тисяч років тому.

Номер слайду 3

Різновиди лиж. Лижі — древній винахід людини, призначений для подолання снігових просторів. Сучасні лижі за асортиментом поділяються на бігові, прогулянкові, туристські, слаломні, стрибкові, мисливські (раніше їх називали «лісові»). За матеріалом на: дерев'яні, пластикові, дерев'яно-пластикові, з металевою окантовкою. Є п'ять основних типів пересування на лижах, що призначені для різних цілей: Перегони на лижах. Перегони на карвінгових лижах. Фрірайд лижі Аматорські лижі Спеціальні види лиж

Номер слайду 4

Види спорту на снігу. Лижний спорт. Лижні перегони. Лижне двоборство. Біатлон. Стрибки з трампліна. Гірськолижний спорт. Фрістайл. Могул. Сноубординг. Спидрайдинг. Сноукайтинг

Номер слайду 5

Федерація лижного спорту УКРАЇНИ 1992 року Федерація лижного спорту України стала членом Міжнародної федерації лижного спорту. Відтак Федерація набула статусу національної федерації та офіційного представника Міжнародної федерації в Україні.

Номер слайду 6

ЛИЖНІ ПЕРЕГОНИ

Номер слайду 7

ВИДИ ЛИЖНИХ ПЕРЕГОНІВПерегони з роздільним стартом. Перегони з масовим стартом. Перегони переслідування. ЕстафетиІндивідуальний спринт. Командний спринт

Номер слайду 8

Перегони з роздільним стартом. У перегонах з роздільним стартом лижники стартують один за одним з інтервалом у 30 с. Для кожного спортсмена час засікається індивідуально, переможець визначається за часом проходження траси. Лижник, що стартував пізніше має певну перевагу, оскільки йому повідомляють результати супротивників, однак пізній старт має свої недоліки, оскільки траса стає розбитою і не такою швидкою.

Номер слайду 9

Індивідуальний спринтІндивідуальний спринт — відносне нововведення. Змагання в ньому проводяться на відносно короткі дистанції, але вони проходять у кілька етапів. Спочатку проводиться кваліфікація — перегони з роздільним стартом, за результатами якої визначаються лижники, які потрапляють до етапу гонок із вибуванням. Після кожного етапу число лижників зменшується і, урешті-решт, у фіналі визначаються переможці й призери.

Номер слайду 10

Естафети В естафетних перегорнах беруть участь команди з 4 лижників. Команди стартують одночасно, і далі, через певні проміжки, лижники передають естафету товаришам. На двох з чотирьох етапів може застосовуватися класичний стиль, на інших двох -вільний.

Номер слайду 11

Командний спринт. В командному спринті беруть участь команди з двох лижників, які можуть змінюватися після кожного кола. При великому числі команд проводяться кілька кіл з вибуванням.

Номер слайду 12

Перегони з масовим стартом. У перегонах з масовим стартом спортсмени стартують одночасно на відкритій ділянці. Згодом лижня стає вужчою, тому такі перегорни зазвичай починаються спуртом за право захопити кращу позицію. Для забезпечення приблизно однакових умов для всіх спортсменів масовий старт передбачає обмежене число учасників. Масовий старт дається, зокрема, в естафетах.

Номер слайду 13

Перегони переслідування Перегони переслідування проводяться у два етапи, здебільшого на кожному з них використовується інший стиль. На першому етапі проводиться роздільний старт. На другому лижники стартують в залежності від часу проходження дистанції на першому етапі. Найшвидший на першому етапі спортсмен стартує першим, за ним через проміжок часу, рівний відставанню на першому етапі, стартує другий спортсмен, і так далі. Перемагає той, хто фінішує першим. Такий формат змагань викликає більший інтерес у глядачів.

Номер слайду 14

Лижний туризм Лижний туризм (гірськолижний туризм) — різновид спортивного туризму, що передбачає рух на лижних засобах пересування. Лижний туризм різноманітний: це і одноденні прогулянки по готових лижнях, і недільні переходи по засніжених цілинних лісах, це і багатоденні автономні походи.

Номер слайду 15

ЛИЖНЕ ДВОБОРСТВО

Номер слайду 16

Лижне двоборство. Лижне двоборство або нордична комбінація — зимовий олімпійський вид спорту, який охоплює стрибки з трампліна і лижний крос. Сучасні індивідуальні змагання складаються зі стрибків зального або великого трампліна і перегони на 10 км. Спочатку проводяться стрибки з трампліна. Вони оцінюються за очковою системою, в якій враховується довжина стрибка та оцінка за стиль. Переможець стрибкового етапу стартує першим у лижному кросі. Інші учасники стартують із відставанням, що визначається з розрахунку 4 с на кожне очко. Переможець кросу стає переможцем змагань.

Номер слайду 17

Стрибки з трампліна  Стрибки з трампліна  — зимовий олімпійський вид спорту, стрибки на лижах зі спеціального трампліна на схилі гори. Стрибок оцінюється за дальністю і якістю. Стрибки з трампліна є також однією із складових частин лижного двоборства. Традиційно змагання зі стрибків з трампліна проводяться взимку, на вкритому снігом схилі, однак існує також і літній варіант.

Номер слайду 18

БІАТЛОН

Номер слайду 19

ІСТОРІЯ БІАТЛОНУБіатлон виник у Скандинавії, як змагання в лижних перегонах зі стрільбою. Перші змагання з подібних перегонів були проведені в Норвегії в 1767 році. У двох номерах програми з трьох лижники під час проходження певного схилу мають влучити у певну ціль, котра знаходилась на відстані приблизно 40–50 кроків від них. Однак, попри ранню появу цей вид спорту культивувався переважно в скандинавському регіоні, не поширюючись в інші країни Європи.

Номер слайду 20

Біатлон Біатло́н — зимовий вид спорту, двоборств, що поєднує :лижні перегони, стрільбу лежачи та стоячи на кількох вогневих рубежах з дрібнокаліберної гвинтівки

Номер слайду 21

Види змагань. На сьогоднішній день в біатлоні існує 6 видів змагань. Спринт (для жінок 7,5 км, для чоловіків 10 км), гонка переслідування (для жінок 10 км, для чоловіків 12,5 км), масстарт (для жінок 12,5 км, для чоловіків 15 км), класична індивідуальна гонка (для жінок 15 км, для чоловіків 20 км). А також два види командних змагань: естафета (для жінок 4х6 км, для чоловіків 4х 7,5 км) і змішана естафета, в якій жінки на кожному етапі пробігають 6 км, а чоловіки 7,5 км.

Номер слайду 22

Стрибки з трампліна проводяться індивідуальні змагання зі стрибків з двох трамплінів різної висоти: нормального трампліна і високого трампліна. Нормальний трамплін має розрахункову лінію в районі 90 м, високий — 120 м. Крім індивідуальних змагань проводяться також командні змагання зі стрибків з високого трампліна.

Номер слайду 23

ГІРСЬКОЛИЖНИЙ СПОРТ

Номер слайду 24

Популярність у світіГірськолижний спорт популярний усюди у світі, де є гори, сніг і відповідна інфраструктура. Здебільшого змагання проводяться на гірськолижних курортах, які є водночас місцями масового активного відпочинку. Спуск на лижах з гори набрав популярності з винаходом та розвитком підіймачів. Гірськолижний спорт є олімпійським видом спорту.

Номер слайду 25

ВИДИ ЗМАГАНЬГірськолижний спорт включає в себе змагання із спеціального слалому, гігантського слалому, супергігантського слалому, гірськолижної комбінації, швидкісного спуску, які належать до швидкісних дисциплін. Інша група дисциплін об'єднана під загальною назвою фрістайл.

Номер слайду 26

Гірськолижна комбінація Гірськолижна комбінація -дисципліна гірськолижного спорту , переможець якої визначається за результатами, показаними в кількох видах. Також іноді називається альпійська комбінація та гірськолижне двоборство . Розрізняють такі міжнародних правил лижних змагань FIS це слів види гірськолижної комбінації Супер -комбінація Класична комбінація. Комбінації особливих форм.

Номер слайду 27

Гігантський слалом  Гігантський слалом  — дисципліна гірськолижного спорту, змагання на швидкість проходження низки воріт. Число воріт залежить від схилу і траси. Для чоловіків їх від 56 до 70, для жінок від 46 до 58. Поряд із спеціальним слаломом гігантський слалом вважається технічною, а не швидкісною дисципліною.. До програми Олімпіад гігантський слалом входить, починаючи з 1964.

Номер слайду 28

Супергіганський слалом Супергіганський слалом або слалом-супергігант — дисципліна гірськолижного спорту, спуск на швидкість з гори з обов'язковим проходженням певного числа воріт, позначених прапорцями. Супергігантський слалом належить до швидкістних дисциплін гірськолижного спорту. Супергігант входить програми Олімпійських ігор.

Номер слайду 29

Фрістайл Фристайл — зимовий олімпійський вид спорту, загальна назва для різноманітних дисциплін, в яких лижники змагаються не тільки нашвидкість проходження певної дистанції, а й у виконанні лижних трюків.

Номер слайду 30

Різновиди фрістайлу. Крім цих видів фрістайлу існує багато інших, наприклад, лижний балет та види «нової школи», в яких використовуються спеціальні споруди на зразок хаф-пайпу.

Номер слайду 31

ПОПУЛЯРНІСТЬ СНОУБОРДУ Сноуборд, в даний час вважається найбільш популярним гірськолижним інвентарем, але мало хто знає, що вже в 1960 році, знаменитий американець Шерман Поппен вирішив зацікавити свою дочку даним видом спорту, але у нього це ніяк не вдавалося. Тому, довго придумуючи метод для того, щоб його дочка стала на лижі, він прийшов до того, що варто скріпити обидві лижі в одну, що пізніше і змусило його дочка зацікавитися спортом. Пізніше, американцеві так сподобалася ідея, що він звернувся в патентне бюро і зареєстрував новий винахід, яке згодом стало прабатьком сучасного сноуборду.

Номер слайду 32

Різновиди сноубордингу. Спортивний— включає так дисципліни: бордеркрос, слалом, паралельний слалом, слалом-гігант, паралельний слалом-гігант і супергігант. Фрірайд ) — вільний спуск по непідготовлених схилах, від досить пологих до найкрутіших. Фрістайл — спуск по підготовленій трасі з виконанням стрибків і акробатичних трюків. Джибінг — полягає в ковзанні (катанні) на сноуборді по різних фігурах з металу, пластику або дерева, що імітують різні елементи міської архітектури (перила, парапети і пандуси). Цей стиль не вимагає великої площі та кількості снігу для катання.

Номер слайду 33

Сноукайтинг. Сноукайтинг - вид спорту і активного відпочинку, що представляє собою заняття з буксирувальним кайтом на сніговому покритті або льоду із застосуванням лиж, сноуборду або ковзанів.        

Номер слайду 34

Могул. Могул — (горбочки) — дисципліна фрістайлу, змагання зі спуску з гори на лижах спеціальною горбистою трасою, що Трампліни для таких змагань бувають трьох різновидів: великий, висота якого 3,5 м з нахилом 65 градусів, середній, висотою 3,2 м з нахилом 63 градусів, та малий, відповідно 2,1 м та 55 градусів. Площа приземлення обов'язково покривається пухким снігом. Могул входить до програми Олімпійських ігор.

pptx
Додано
13 грудня 2023
Переглядів
384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку