Презентація "Види заправних перших страв"

Про матеріал
Навчальна презентація може бути використана на уроках трудового навчання (технології) під час вивчення модулю "Кулінарія".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види заправних перших страв Підготувала: вчитель трудового навчання Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів “ОСНОВА” Назаренко Ірини Ігорівна

Номер слайду 2

Види заправних перших страв Заправні перші страви поділяють на борщі, юшки, кулеші, солянки, капусняки, розсольники, щі, супи (овочеві, картопляні, без картоплі). Перші страви є важливим джерелом мінеральних і біологічно активних речовин (вітамінів, мікроелементів). Вони містять велику кількість рідини і покривають потребу організму у воді на 15—25%.

Номер слайду 3

Види страв За характером рідкої основи перші страви поділяють на чотири групи: перші страви на бульйонах (м'ясокістковому, кістковому, з сільськогосподарської птиці, грибному, рибному) і відварах (овочевому, з круп і макаронних виробів); на молоці; на хлібному квасі, сироватці, кислому молоці, охолодженому овочевому відварі, охолоджених і проціджених бульйонах, відварах із житніх сухарів; на фруктових і ягідних відварах (солодкі).

Номер слайду 4

Види страв За температурою подавання перші страви поділяють на гарячі (температура 75°С) і холодні — 14°С. Гарячими відпускають перші страви на бульйонах, відварах і молоці, холодними — всі інші. Солодкі перші страви у весняно-літній період подають холодними, а в осінньо-зимовий — частіше гарячими.

Номер слайду 5

Види страв За способом приготування  розрізняють перші страви заправні (борщі, супи картопляні, розсольники та ін.). прозорі (бульйони), пюреподібні (супи-пюре з круп, овочів, м'яса) 

Номер слайду 6

Борщі Борщ — українська національна страва. Обов'язковими складовими частинами борщу є буряки і томатне пюре. До складу борщів також входять морква, цибуля, петрушка і зелень. Залежно від виду борщу в нього додають капусту (свіжу або квашену), картоплю, перець солодкий, квасолю, чорнослив, гриби, галушки та ін.

Номер слайду 7

Капусняки Основним продуктом для їх приготування є квашена капуста. Капусняки готують вегетаріанські, на бульйоні з грибів або жирної свинини. До них не додають томатного пюре.Квашену капусту промивають холодною водою і попередньо тушкують з додаванням бульйону і жиру. Моркву, цибулю й біле коріння пасерують.

Номер слайду 8

Розсольники Обов'язковою складовою частиною розсольників є солоні огірки. До рецептури розсольників входять також картопля, крупи (перлова, рисова ) Щоб надати розсольникам гострого смаку, використовують проціджений і прокип'ячений розсіл.

Номер слайду 9

Солянки Страва характерна гострим смаком і пряним ароматом. До складу солянок входять солоні огірки, цибуля ріпчаста, томатне пюре, капарці, маслини або оливки.  З лимона знімають шкірочку і нарізують кружальцями. Всі продукти нарізають кубіками і обсмажують.

Номер слайду 10

Супи Супи бувають картопляні з овочами, крупами, бобовими і макаронними виробами Приготування галушок. Борошно просіюють, долають воду, яйця і замішують круте тісто. Залишають його, накривши серветкою, на 30— 40 хв., розкачують, нарізають квадратиками 10 x 10 мм.

Номер слайду 11

Кулеші Куліш —страва, основним компонентом якої є пшоно. Страву легко готувати в домашніх і польових умовах. Тому вона дістала ще одну назву—польова каша. Пшоно миють кілька разів теплою водою, а потім обшпарюють окропом. Сало-шпик нарізують дрібними кубиками, смажать до виділення жиру, додають нарізану дрібними кубиками ріпчасту цибулю, пасерують. У киплячий бульйон кладуть підготовлене пшоно, варять майже до готовності, заправляють пасерованою на салі цибулею, солять і варять 3-5 хв.

Номер слайду 12

Супи-пюре Особливістю супів-пюре є те, то вони становлять однорідну масу без густого осаду, тому їх називають кулешниками і використовують у дитячому і дієтичному харчуванні. Готують супи-пюре з овочів, круп, бобових і м'ясних продуктів, рідше з рибних.

Номер слайду 13

Молочні супи Молочні супи готують з макаронними виробами, крупами і овочами, домашньою локшиною, галушками. Макаронні вироби, крупи (крім манної) з цілих зерен і овочі погано розварюються у молоці, тому їх спочатку варять до напівготовності уводі, а потім — у молоці.

Номер слайду 14

Холодні супи Холодні супи готують на хлібному квасі, овочевих відварах, сироватці, кислому молоці, кефірі. До них належать окрошка. борщ холодний. Вони користуються великим попитом влітку. Зберігають їх на холоді і подають охолодженими до температури 8— І2°С.

Номер слайду 15

Страва учня 7-Б кл. Ненько Іллі

ppt
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
3174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку