Презентація ВІДКРИТА АГРЕСІЯ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Про матеріал
Об'ємна презентація надає інформацію з відкритих джерел Інтернету про сучасний стан справ в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкрита агресія росії проти України2022 – 202?

Номер слайду 2

На початку…Українці зустрічали 2022 рік на тлі повідомлень про можливий повномасштабний наступ Росії. На кордоні стояли більше сотні тисяч російських військових. Розвідки західних країн застерігали про агресивні наміри Путіна, який висував свої вимоги.

Номер слайду 3

Було зрозуміло, що коли почнеться вторгнення, українцям знадобиться багато нової зброї, щоб захиститися. Якби її було надто мало, це могло б гарантувати перемогу Росії. А надто багато може спровокувати прямий конфлікт НАТО з ядерною Росією. Дещо раніше США та Великобританія відкинули вимоги Кремля накласти вето на вступ до НАТО колишніх радянських республік. Вони також відмовилися виводити натовські війська зі Східної Європи.

Номер слайду 4

Росія з весни 2021 року нарощувала війська біля українського кордону і на території Білорусі. Ударне угруповання сягнуло щонайменше 150 тисяч. Математика була не на користь України. Росія мала більше військ, більше танків, більше артилерії, більше винищувачів і керованих ракет, а також продемонструвала в попередніх конфліктах свою готовність підкорити слабших супротивників попри втрати цивільного населення.

Номер слайду 5

початок. Близько четвертої години ранку за київським часом президент росії путін оголосив про початок "спецоперації" з метою "демілітаризації і денацифікації України" рано-вранці 24 лютого 2022 року: росія напала на Україну по всій довжині спільного кордону, з території Білорусі й окупованого Криму. Цей день став початком повномасштабної війни проти України.

Номер слайду 6

День перший. Уже за кілька хвилин після виступу путіна почалися ракетні удари по всій території України, у тому числі неподалік від Києва. Російські війська вдерлися до України поблизу Харкова, Херсона, Чернігова, атакувавши авіацією Київ та ще низку міст. Ракети вразили кілька військових об’єктів у Києві, Харкові та Дніпрі. Кремлівський режим розпочав війну не лише з Україною, а й з усім світом. Якби росіяни змогли захопити владу в Україні або змусили уряд у паніці втекти, захист країни швидко розвалився б. І Москва могла встановити маріонетковий уряд. Таким був план Кремля.

Номер слайду 7

Російська військова техніка, в тому числі броньована порушила державний кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях. Зокрема в Чернігівській області ворожа техніка пройшла через пункти пропуску "Сеньківка" та "Гремяч" і на інших напрямках. Також рух колон відбувся через пункт пропуску "Бударки" в Харківській області та на напрямку пункту пропуску "Мілове" в Луганській області. Обстрілу зазнали більшість прикордонних підрозділів та прикордонні наряди Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей.

Номер слайду 8

План росіян швидко захопити всю Україну не вдався. Вони окупували значні території на півдні, зокрема захопили Херсон, а на півночі намагались просунутись до Києва. Передмістя столиці - Буча, Ірпінь, Гостомель - стали місцями запеклих боїв.Із України, рятуючись від війни, виїхали декілька мільйонів людей. Тисячі інших стали переселенцями в межах країни, багато хто з них втратив житло. Досить швидко стало зрозуміло, що Україна не здасться, Захід повністю підтримав Київ у його боротьбі.

Номер слайду 9

У перший день війни також з'явилося одне з її бойових гасел - коли українські прикордонники на острові Зміїний послали російський військовий корабель "Москва" у відповідь на пропозицію здаватися. Сам корабель за декілька місяців піде на дно.

Номер слайду 10

КиївІз перших днів повномасштабного вторгнення російські війська вперто рвалися до столиці, проте не дісталися туди ні за омріяні «три дні», ні навіть через місяць. Українцям не вистачало озброєння, боєприпасів та засобів зв'язку, але чого їм точно не бракувало, так це глибокої волі до боротьби - і в українських бійців, і у звичайних громадян. До середини ранку 25 лютого російські війська та бронетехніка досягли північного району Києва, після чого український уряд закликав своїх громадян готувати коктейлі Молотова.

Номер слайду 11

Українські захисники скористалися особливостями ландшафту довкола столиці — густі ліси, вузькі дороги, звивисті річки — усе це сприяло партизанській тактиці. Опівночі 26 лютого почалися запеклі бої на південь від Києва, поблизу міста Васильків. Близько 03:00 по Києву за 30 хвилин сталося понад 48 вибухів, оскільки українські військові вели бої на північній околиці Троєщини та проспекті Перемоги. На подив усього світу, наступ на українську столицю закінчився принизливим відступом, «другої армії світу».

Номер слайду 12

Гостомель. У рамках Київської наступальної операції російські війська прагнули отримати контроль над Гостомелем, Бучею та Ірпенем, щоб оточити та взяти в облогу Київ із заходу.24 лютого 2022 року російські ВДВ прибули на гелікоптерах і вступили в бій з українськими силами за контроль над аеропортом Гостомель. Українські сили спочатку витіснили російський десант з аеропорту, але невдовзі потрапили в бій російських підкріплень. 25 лютого 2022 року російські війська відбили в українців аеропорт Гостомель.

Номер слайду 13

27 лютого 2022 року російські війська атакували з повітря Гостомельський аеропорт і назавжди перервали політ «Мрії». Цей аеропорт був стратегічним плацдармом, який окупанти щосили намагалися захопити задля подальшого наступу на Київ. Так російська армія знищила найбільший і найпотужніший у світі транспортний літак, що став символом миру, взаємодопомоги й підтримки, яку країни в усьому світі надавали одна одній.

Номер слайду 14

ІрпіньІрпінь - місто-супутник Києва, що взяло на себе один з головних ударів під час оборони столиці України. Підірваний українським військом міст через річку Ірпінь стримував російських загарбників від вторгнення в Київ. Саме під ним ховалися ірпінці під час евакуації, рятуючись від ворожого наступу. Власники приватного автотранспорту були змушені залишати свої авто на під'їзді до зруйнованого мосту через Ірпінь і далі іти пішки.

Номер слайду 15

Битва за Ірпінь назавжди увійде у світову історію. Українські захисники показали російським військам їхнє справжнє місце в рейтингу армій світу. Операція зі звільнення Ірпеня почалася після двох тижнів знищення російських тилів українською армією. ЗСУ відвойовували вулицю за вулицею в ближньому бою. Звільнення Ірпеня та всієї Київської області стало початком звільнення від російської нечисті півночі нашої держави та всієї України.

Номер слайду 16

Буча. На підходах до Києва, у місті Буча, 27 лютого було знищено понад 100 одиниць техніки противника. 27 лютого. Російські танки прорвались у центр Бучі. Сили росіян включали танки, десантні підрозділи, інженерні та мостові частини, а також резерви 36-ї загальновійськової армії. Російська артилерія обстрілювала місто. Також росіяни помилково атакували БРДМ-2, встановлений на постаменті як пам'ятник воїнам-афганцям. Згодом російським військам вдалося прорватися в місто.

Номер слайду 17

6 березня російські війська активізували обстріл міста, убивши незліченну кількість мирних жителів. Серйозні бої в Бучі розпочалися 3 березня, а копати траншею для поховання місцевих жителів на території храму російські окупанти розпочали вже 10 березня. Журналістам вдалося задокументувати тіла майже трьох десятків людей у місцях їхньої загибелі – у будинках, лісі, підпалених на порожній автостоянці. Загинуло понад 420 жителів міста, українська влада назвала це геноцидом українців і звернулась до Міжнародного кримінального суду. З 360 тіл, знайдених у Бучі та околицях, понад 250 людей було вбито кулями або осколками.

Номер слайду 18

Бородянка. Коли на початку березня 2022 року російські війська проривалися до Києва, Бородянка опинилася на головному їхньому шляху до столиці. В ній не було жодних військових об'єктів, але, зіткнувшись зі спротивом цивільного населення, окупанти знищили значну частину селища обстрілами та бомбардуваннями. За даними прокуратури Київської області, в Бородянці застосовували авіабомби ФАБ-250 і реактивні системи залпового вогню «Смерч» та «Ураган». В селищі знайдено, зокрема, касетну ракету від «Смерча», рештки 500-кілограмової касетної бомби РБК-500 та характерні пошкодження від касетних елементів на залишках автомобілів.

Номер слайду 19

А ще Бородянка у цій війні дала цілу когорту потужних символів. Із тих, що запам’ятали усі, — це розстріляний рашистами Шевченко й архангел Михаїл, який зронив хреста, але меча втримав. Шафка з майоліковим півнем стала і символом стійкості, і мемом, і навіть музейним експонатом: її перенесли до Музею Революції гідності. А ще в Бородянці на руїнах чиєїсь хати знайшли ляльку-мотанку — один з улюблених українських оберегів. Стільки символів в одному місті, наче справді нам щось хочуть сказати вищі сили! Що саме?

Номер слайду 20

чорнобиль24 лютого. першого дня російського вторгнення в Україну, російські війська, що почали наступ з боку Білорусі, до кінця дня змогли захопити територію Чорнобильської АЕС. У другій половині дня українська влада оголосила, що однією з цілей російського наступу стало захоплення Чорнобильської зони відчуження. До кінця дня Україна оголосила про втрату контролю над Прип'яттю та Чорнобилем. Також повідомлялося, що під час бойових дій артилерійським вогнем було пошкоджено місця зберігання радіоактивних відходів, що призвело до підвищення радіоактивності.

Номер слайду 21

Звільнення Київщини. Київська область – одна з перших прийняла на себе удар російських загарбників. Військові дії на Київщині тривали понад місяць. 15 територіальних громад Вишгородського, Бучанського та Броварського районів опинилися під окупацією – це 270 населених пунктів області. Сили Оборони дали гідний відсіч ворогу, і вже 2 квітня 2022 року українці дізналися, що Київщина звільнена від російських загарбників. Звільнення Київщини стало символом того, що Україна зможе перемогти в цій війні.

Номер слайду 22

Звільнення північних областей1-2 квітня 2022 року Збройні сили України звільнили Чернігівщину від російської окупації. Підрозділи ЗСУ рейдовим маршем пройшли до кордонів України.11 квітня 2022 року було повністю відновлено контроль над державним кордоном у Сумській області. Сили оборони остаточно вибили ворога та деокупували область. Міста і села Сумщини зупинили противника на шляху до столиці. Окупанти зазнали відчутних втрат у живій силі та військовій техніці.

Номер слайду 23

Харків: оборона. У 2022-му році життя кожного жителя Харкова та області було у тій чи іншій мірі зруйноване. Війна перекреслила минуле життя, люди втрачали домівки, роботу, рідних та друзів. Бої за місто тривали з 24 лютого 2022 року до 11 вересня 2022 року. 26 лютого були випадки прориву оборони; кілька ворожих танків зайшли у Харків, були знищені і контроль відновлено українськими військами. Але Харків вистояв та не потрапив в окупацію, майже всю територію області вдалося звільнити від росіян, ворожі обстріли не змогли занурити регіон у темряву та холод, подекуди починається відбудова.

Номер слайду 24

ізюм. Бої за Ізюм тривали з кінця лютого до 10 вересня 2022 року. На початку квітня місто опинилось під контролем російських окупантів, поки не було звільнене українськими військами в ході контрнаступу ЗСУ у вересні 2022 року. Після звільнення міста біля нього було виявлене масове поховання, де було 447 тіл людей, загиблих у боях і вбитих під час окупації.

Номер слайду 25

Куп’янськ. Місто Купʼянськ понад пів року перебувало під владою росіян: від початку війни керманичі здали військовим РФ місто без бою. Через місто гнали військову техніку на лінію фронту. Тут видавали паспорти громадян РФ. Тут розвантажували російські підручники для українських школярів. Тут же росіяни крали українське зерно та залізницею відправляли до себе. За ці пів року Куп’янськ пережив усі складові окупації: від роздачі російської гуманітарки до викрадень і катувань проукраїнськи налаштованих мешканців.9 вересня українські військові звільнили місто Куп’янськ та інші населені пункти Харківської області. Та нічні ракетні обстріли міста з боку Росії тривають.

Номер слайду 26

Контрнаступ на ХарківщиніУ вересні Збройні сили України почали відвойовувати втрачені території Харківської області на сході, південному сході, а також на півночі від Харкова. Станом на 13 вересня 2022 року Україна повернула під контроль понад 4 тис. кв. км території, яку захопили окупанти під час вторгнення. Після відступу російські війська обстрілюють Куп'янськ та прикордонні села, ракетні обстріли Харківщини продовжуються.

Номер слайду 27

Херсон: окупація і звільнення. У перший день повномасштабного вторгнення окупанти зайшли майже на все лівобережжя Херсонської області. Після боїв з українськими прикордонниками та підрозділами ЗСУ в рази численніші сили противника зайняли Генічеськ, Каховку, Нову Каховку та інші населені пункти. З 1 березня окупанти засіли в Херсоні – першому й останньому обласному центрі України, взятому з початку великого вторгнення. Не можна також не згадати про те, що під час окупації в Херсоні активно діяв рух спротиву «Жовта стрічка». Вже 5 березня на площі Свободи та на центральних вулицях міста відбувся перший кількатисячний мітинг – проти окупантів, за єдину Україну.

Номер слайду 28

Після захоплення міст окупанти розпочали переслідування проукраїнських активістів, журналістів, політиків, ветеранів АТО, волонтерів, священиків ПЦУ. Збройні сили України увійшли в місто 11 листопада. Як і на інших звільнених територіях, прибулі українці виявили міни та мін-пастки, які становили небезпеку як для військових, так і для мирного населення. Коли прийшли українські війська, натовпи мирних жителів зібралися, щоб зустріти їх і святкувати визволення. На площі Свободи, цивільні люди скандували «Слава ЗСУ», обіймали солдатів, співали пісні та розмахували українськими прапорами.

Номер слайду 29

чорнобаївка24 лютого росіяни завдали повітряного удару по аеропорту «Херсон» у Чорнобаївці, потім захопивши його. Аеропорт відігравав стратегічну роль для потенційного наступу російських військ на Миколаїв, тому через нього здійснюється доправлення з Криму палива та припасів для окупаційного контингенту. Збройні сили України неодноразово завдавали ударів по території летовища, знищуючи російську авіатехніку, склади пально-мастильних матеріалів та озброєнь, які росіяни щоразу поновлювали. Станом на 14 серпня 2022 року було завдано 28 таких ударів. За даними перехоплених розмов російських солдат, окупанти панікували від згадки про Чорнобаївку й масово відмовлялися йти у наступ на цьому напрямі.

Номер слайду 30

Мелітополь. Бої за Мелітополь із російськими військами почалися 24 лютого 2022 року під час повномасштабного наступу росіян до України. Вранці, о 05:30, мешканці Мелітополя прокинулись від потужних вибухів. Росіяни бомбардували аеродром, де базувалась 25-а бригада транспортної авіації України. В місто рашисти вдерлись 26 лютого. Місцеві мешканці зустріли їх мирним протестом. Антиросійські мітинги продовжились у наступні дні попри заборону з боку росіян. З початку війни у місті та його околицях діє партизанський рух, який був сформований з місцевого населення. Партизани займаються підривом логістики, знищують колаборантів і російських офіцерів. Активно співпрацюють з українською розвідкою.

Номер слайду 31

Оборона Маріуполя27 лютого російські війська наблизились до західних околиць Маріуполя з окупованого Криму, а вже 2 березня місто було оточене. Український металургійний комбінат «Азовсталь» став осередком спротиву української армії у відповідь на російську збройну агресію проти України. Особливістю «Азовсталі» є те, що це величезний металургійний комплекс, який мав складну систему глибоких підземних укриттів і комунікацій. Завод за розміром був більшим від багатьох міст України, він розділяв Маріуполь на дві частини. Така структура дала змогу українським військовикам перетворити підприємство на фортецю.

Номер слайду 32

Бої на донецькому напрямку. Донецький напрямок є надзвичайно зараз складний, оскільки на відміну від інших операційних зон намагатися проводити наступальні дії там росія не припиняє. Там ідуть важкі бої. Збройні сили України та інші сили оборони успішно обороняють ці населені пункти. Рашисти обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Номер слайду 33

попасна. Російські загарбники стали обстрілювати місто невдовзі після початку повномасштабної збройної агресії в лютому 2022 року. Ворогу вдалось захопити половину міста, точились запеклі вуличні бої, артилерійські обстріли. Під час боїв загинуло не менше ста місцевих мешканців. З захопленої частини міста ворог примусово депортував населення до окупованих територій. В травні 2022 року українським військовим довелось відійти на підготовлені позиції, місто опинилось під російською окупацією. Місто було майже повністю зруйноване під час бойових дій у лютому-травні 2022. За словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая «вцілілі будинки у Попасній відсутні».

Номер слайду 34

соледар. Вперше 2022 року російські війська обстріляли Соледар, застосувавши безпілотники та літаки. В результаті обстрілу значних руйнувань зазнали будинки та інші споруди. У ніч на 12 січня ЗСУ залишили більшу частину міста. Станом на 16 січня ЗСУ повністю залишили околиці Соледара — ст. Сіль. Бої продовжуються в селищах за Соледаром. ЗСУ виконали основне завдання: не дали системно прорвати лінію фронту на Донецькому напрямку та увійти в тил, а потім рухатися на оперативний простір.

Номер слайду 35

Бахмут. Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти на підступах до нього з липня 2022 року. У грудні наступ посилився – передусім за рахунок частин, які відступили з правобережжя Херсонської області. Крім того, місто стало головною ціллю ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, відомого як «кухар путіна». Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявляє, що українські військові в Бахмуті продовжують оборонну операцію.

Номер слайду 36

Миколаїв: незламне місто24 лютого 2022 року о 4:58 російська артилерія та авіація почали обстрілювати Кульбакінський аеропорт та порт «Очаків». Завдяки перехопленій інформації ГУР МО щодо бомбардування аеродрому 299-та бригада встигла підняти всю авіацію в повітря до початку авіанальоту, завдяки чому не зазнала жодних втрат. У Миколаєві 5 військових гелікоптерів РФ висадили десант на території покинутої пожежної станції біля НУК ім. адмірала Макарова. Зав'язався бій з 79-ю бригадою та підрозділами Національної Гвардії України, внаслідок чого всі російські десантники були знешкоджені, а 2 гелікоптери підбиті. У той же день російські танки в'їхали в місто зі стріляниною. Після бою з бійцями Тр. О та ЗСУ окупаційні війська почали тікати з міста в сторону Херсона. Відтоді почався ракетний терор міста.

Номер слайду 37

Одеса: не робіть мамі нерви. Під час російського наступу на південь України під час вторгнення Росії в Україну 2022 року місто Одеса та прилеглий регіон неодноразово обстрілювали російські війська (переважно з військових кораблів з акваторії Чорного моря), а також зазнавало ударів російськими крилатими ракетами. Через завдані росіянами удари в Одесі протягом лютого 2022 - травня 2023 року загинули щонайменше 15 мирних мешканців.

Номер слайду 38

Дніпро11 березня вранці, десь о 05-50 години, в Дніпрі пролунали перші, з початку повномасштабної війни, вибухи. Росія здійснила цілеспрямований ракетний обстріл по житлових кварталах та цивільній інфраструктурі Новокодацького району Дніпра. Внаслідок влучення трьох авіаційно керованих ракетних ударів пошкоджено багатоквартирний житловий будинок, районну міграційну службу, будівлю районної адміністрації, двоповерхову взуттєву фабрику. Також снаряд упав поблизу дитячого садка. Одна людина загинула.

Номер слайду 39

запоріжжя. За даними Національної поліції України, з 24 лютого 2022 по 24 лютого 2023 року по місту Запоріжжя завдано понад 400 ракетних ударів. Унаслідок обстрілів в Запорізькій області загинуло 344 людини, у тому числі 21 дитина, поранення отримали 939 осіб, 63 з них — діти. Органами досудового розслідування відкрито 2430 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів країни-терориста на території Запорізької області. Злочинні ракетні обстріли міста з боку Росії тривають.

Номер слайду 40

Енергодар і запорізька аес. Бої за Енергодар загалом та за Запорізьку АЕС почалися у лютому 2022 року. 1-2 березня мешканці Енергодара масово вийшли на трасу, щоб зупинити просування колони російських військ. 3 березня 2022 року російські війська окупували місто. Запорізька атомна електростанція —найбільша в Європі й третя у світі за сукупною потужністю атомна електростанція. У ході вторгнення Росії в Україну, 4 березня 2022 року атомна та теплова електростанції захоплені російськими військами під час битви за Енергодар. Під час обстрілів ЗАЕС окупанти пошкодили низку об'єктів на її території. Втручання рашистів у роботу АЕС є ядерною загрозою світового рівня.

Номер слайду 41

Воєнні злочини росіїСтаном на початок квітня було зафіксовано 1200 випадків воєнних злочинів російських військ тільки на Київщині після її звільнення. Зафіксовані випадки, коли противник використовує державну символіку України та вивішує білий прапор на своїй техніці нібито для того, щоб здатись. Однак після наближення до українських позицій війська РФ починали відкривати вогонь на ураження. Поблизу села Довгеньке Харківської області 20 квітня 2022 року окупанти намагалися нападати, використовуючи українську військову форму. Організація Об'єднаних Націй заявила, що отримала докази використання Росією касетних боєприпасів. Також російські війська застосували фосфорні боєприпаси, заборонені Женевською конвенцією.

Номер слайду 42

Російські окупанти вбивають мирних жителів, викрадають, катують українських журналістів, політиків і громадських діячів, вони також вивозять, депортують українських громадян, страчують військовополонених. Російські окупанти розстрілюють гуманітарні коридори, грабують підприємства, магазини і оселі українців, ґвалтують жінок. Зафіксовані сотні випадків зґвалтувань, зокрема неповнолітніх дівчат, зовсім маленьких дітей і навіть немовляти. Рекордна кількість держав — 41 — звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням офіційно розслідувати воєнні злочини, скоєні Росією в Україні.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

День останній. Я не знаю коли він настане – останній день цієї війни. Я знаю, що він у нас обов'язково буде. Не важливо який – весняний, літній чи зимовий. Я знаю, що він буде прекрасний. І ми всі будемо в цей день сміятися і плакати. Сміятись від радості перемоги над злом і плакати над тим, що вкрала в нас ця війна. Це буде. Я знаю. І це знання дає мені сили жити і чекати. Чекати Дня Останнього в цій війні…

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Віруємо в грядешну перемогу! ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! ©Світлана МАЄВСЬКА

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Табунова Людмила Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Tanusha Ukrainochka
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
24 травня 2023
Переглядів
3777
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку