Презентація "Відкриття рахунку. Критерії надійності банківської установи. Рейтинг банків України"

Про матеріал
Даний матеріал підійде для вивчення предмету Фінансова грамотність для здобувачів освіти 8-х класів. Презентацію можна використовувати як основний матеріал на уроці так і додатковий.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкриття рахунку. Критерії надійності банківської установи. Рейтинг банків України

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про:1. Критерії надійності банківської установи2. Це цікаво3. Рейтинг банків України

Номер слайду 3

Розв’яжіть задачу. Банк залучив від вкладників депозитів терміном на один рік на суму 1000000 під 23% річних. Згодом він видав ці залучені кошти (1 млн грн) позичальникам у формі кредитів терміном на один рік під 27%. Який прибуток отримає банк за рік?

Номер слайду 4

Розв’язання задачіПідрахуємо спершу, скільки банк заробить на виданих кредитах:1) 1000000 * 0,27 = 270000 грн;Знайдемо, яку суму банк повинен заплатити вкладникам за депозитами:2) 1000000 * 0,23 = 230000 грн;Порахуємо різницю, це і буде прибуток банку:3) 270000 — 230000 = 40000 грн

Номер слайду 5

Спробуйте відповісти !!!!Чи доречно обирати банк, грунтуючись тільки на рекламній інформації про нього?Яка інформація важлива вкладникові для вибору банку?

Номер слайду 6

Критерії надійності банкової установи1. Читання новин і сайтів самих установ. Відстежуючи інформацію про банківські установи, з різних видань можна дізнатися про дані, які говорять про надійність банку. До таких належать репутація, публічність і прозорість установи.

Номер слайду 7

Критерії надійності банкової установи2. Вияснення інформації про власників установи. Що більше інформації про себе поширює сам банк, то вищий рівень публічності. Тобто власники банку не приховують хто вони, звідки в них гроші на заснування банку тощо. Прагнення установи вести прозорий діалог — це показник зацікавленості банку в довгострокових стосунках.

Номер слайду 8

Критерії надійності банкової установи3. Порівняння ставок за депозитами у групах банків — великих, середніх і малих. Якщо ставки в одному з банків групи вищі — це привід замислитися. Якщо ставки вищі за середні на ринку на 1-2 відсоткові пункти — це норма. Якщо на 2-3 пункти — потрібно звернути увагу, а якщо на 4-5 пунктів — це вже проблема.

Номер слайду 9

Критерії надійності банкової установи4. Дані Національного банку України. Вони є у відкритому доступі й оновлюються щомісяця. Така інформація дозволяє глибше зрозуміти стан конкретного банку, особливо якщо порівнювати цифрову динаміку.

Номер слайду 10

Критерії надійності банкової установи5. Перевірити, чи банк є учасником Фонду гарантування вкладів. Практично всі гравці на банківському ринку є учасниками Фонду, але перевірити, чи насправді, ніколи не буває зайвим.

Номер слайду 11

ЦЕ ЦІКАВО !У разі прийняття НБУ рішення про ліквідацію неплатоспоможного банку (“банкрутство”) вкладники даного банку отримають свої кошти від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у розмірі, що не перевищує 200000 грн разом із відсотками.

Номер слайду 12

Рейтинг банків України. Рейтинг банку — це позиція банку на ринку залежно від певних параметрів і показників діяльності, фінансового стану, виконання економічних нормативів, вимог законодавства тощо.

Номер слайду 13

Рейтинг банків України. Найвідоміші у світі рейтингові компанії: Standart & Poor`s. Moody`s Investors Service I Fitch Ratings. Рейтинг Національного банку України

Номер слайду 14

Рейтинг банків України. Рейтинги можна робити: За величиною активів банку;Дохідністю;Розміром вкладів;За розміром виданих кредитів;Тощо.

Номер слайду 15

Завершіть фразу1. Надійний банк — це . . .2. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб — це . . .3. Максимальна сума, яку повертає Фонд гарантування вкладів - . . .

Номер слайду 16

Робота з картками в парах. Виберіть з переліку ті ознаки, на основі яких можна скласти рейтинг банків. Ознака. Можна. Не можна1. Прибутковість банків2. Структура власників банку3. Розмір залучених ставок4. Величина процентних ставок5. Величина банку (сума усіх активів)

Номер слайду 17

На цьому уроці: Я дізнався (дізналася) . . . Мені сподобалося . . . Мені згодиться . . .

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати конспект уроку

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
1221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку