Презентація "Відношення обємів газів у хімічних реакціях".

Про матеріал
Формувати знання учнів про закон об’ємних співвідношень для газоподібних речовин на прикладі хімічних реакцій органічних речовин; формувати вміння застосовувати закон об’ємних співвідношень для розрахунків за хімічними рівняннями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обчислення об'ємних відношень газів за хімічними рівняннями.

Номер слайду 2

план 1.Агрегатні стани речовин(газодібний) 2.Властивість речовин газоподібного стану. 3.Фізичні властивості 4.Історія вивчення відношення обємів газів у хімічних реакціях. 5.Розвязування задач

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Властивості речовини

Номер слайду 5

Газ   маса Кількість речовини Об’єм 2г 1моль 22,4л H2 4г 2моль 44,8л

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Особливості будови газуватих речовин  У хімічних реакціях з участю газуватих реагентів і (або) про­дуктів об'єм реакційної суміші на відміну від її маси може зміню­ватися. Зміна об'єму кожного газу підлягає певним закономірнос­тям.

Номер слайду 8

Коротко з історії вивчення відношення об’ємів газів у хімічних реакціях 1783 рік - А.Л. Лавуазьє робить спроби визначити співвідношення між об'ємами водню та кисню у реакції синтезу води. 1785 рік - К. Бертолле вивчає співвідношення між об'ємами водню і азоту в реакції розкладання амоніаку. 1805 p. Жозе Луї Гей-Люссак і Олександр фон Гумбольдт встановлюють, що у реакції синтезу води з простих речовин об'єм водню вдвічі більший за об'єм кисню й дорівнює об'ємові продукту реакції - водяної пари.

Номер слайду 9

Закон об’ємних відношень газів Жозе Луї Гей – Люсак 1808 р. При постійних температурі і тиску об'єми газів, які вступають у реакцію, відносяться між собою і до об’ємів газоподібних продуктів реакції, як невеликі цілі числа. СН4 + 2O2 → СО2 + 2Н2О 1 моль 2 моль 1 моль 2 моль 1 л 2 л 1 л 2 л V(СН4) : V(O2) = n(СН4) : n(O2)

Номер слайду 10

Проаналізуємо! За законом Авогадро об'єми різних газів виражаємо формулою: V1 = n1 • Vm V2 = n2• Vm Отже, при рівній кількості речовин газів (та кількості молекул) їхні об’єми також рівні

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання &26 Задача 9 стр 147 Задача №1 Який об’єм карбон (ІV) оксиду утвориться під час спалювання етилену масою 2,8 г ? Задача №2 Обчислити об‘єм кисню, що потрібен для спалювання 40 л суміші, яка містить 20% ацетилену і 80% етану.

ppt
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
12 липня 2022
Переглядів
356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку