Презентація "Відновлення польської державності. Друга Річ Посполита"

Про матеріал
Презентація "Відновлення польської державності. Друга Річ Посполита" створена до відповідного уроку всесвітньої історії. Розглянуто основні моменти відновлення польської державності, польсько-українські стосунки 20-х рр. ХХ ст. Окрема увага приділяється особі Ю. Пілсудського.
Перегляд файлу

image

ПЛАН УРОКУ:

1.          ВІДНОВЛЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПОЛЬЩІ;

2.          ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКЕ ПРОТИСТОЯННЯ В ГАЛИЧИНІ;

3.          imageimage

image

“ПОЛЬСЬКЕ ПИТАННЯ” НА ПАРИЗЬКІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ;

4.          ПОЛЬСЬКО-БІЛЬШОВИЦЬКА ВІЙНА 1920 Р.;

5.          СТАНОВЛЕННЯ ПОЛЬСЬКОЇ ДЕРЖАВИ В 1921-1926

РР.;

6.          ДЕРЖАВНИЙ ПЕРЕВОРОТ 1926 Р. РЕЖИМ “САНАЦІЇ”.

МЕТА УРОКУ:

1.        ОЗНАЙОМИТИСЯ З ОСНОВНИМИ МОМЕНТАМИ

ВІДНОВЛЕННЯ ПОЛЬСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ,

З’ЯСУВАТИ ВАЖЛИВІ ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ

ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКИХ ВІДНОСИН;

2.        imageimageimageРОЗВИВАТИ У ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ СПРИЙНЯТТЯ

ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ, ЯК ВАЖЛИВУ

СКЛАДОВУ ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ;

3.        ВИХОВУВАТИ АКТИВНУ ГРОМАДЯНСЬКУ ПОЗИЦІЮ, ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ У ВИВЧЕННІ ІСТОРІЇ.

6


image


imageУ результаті поділів Польщі наприкінці XVIII ст. між Росією, Австрією і Пруссією польський народ надовго втратив свою державність. Після Лютневої революції 1917 р. у Росії в документах Петроградської Ради і Тимчасового уряду з’явилися заяви про право поляків на державну незалежність. Розпочалося формування польських військових частин у Росії. 10 листопада у Варшаву повернувся звільнений з в’язниці в Німеччині Ю. Пілсудський. 11 листопада 1918 р. Регентська рада передала йому військову владу, а через три дні і всю повноту громадянської влади в новій державі.

Річ Посполита — офіційна назва об’єднаної польськолитовської держави з часів Люблінської унії (1569 р.) до третього, остаточного поділу Польщі (1795 р.).

image


image


image

image


image
image


imageУ березні 1921 р. у Польщі ухвалили Конституцію Польської Республіки, яка установила парламентсько-демократичний лад у країні. Першим президентом країни обрали професора Г. Натуровича, який через тиждень загинув. Новим президентом обрали ставленика центристських партій С. Войцеховського. Уряду В. Грабського в 1923–1924 рр. вдалося здійснити реформи, які сприяли стабілізації й інтеграції економіки розрізнених земель. Східні райони, де проживали українці, білоруси, литовці, за рівнем економічного розвитку значно відставали від західних і центральних районів  країни.

image12 травня 1926 р. війська, якими командували віддані Пілсудському генерали й офіцери розпочали похід на Варшаву.Прийшовши до влади (а він мав необмежений контроль над армією і над країною), Пілсудський наголошував, що стоїть поза класами і партіями. У 1926–1928 рр. і з 1930 до 1935 рр. (до своєї смерті) Пілсудський був прем’єр-міністром Польщі.

Режим, який очолював і уособлював

Пілсудський, одержав назву

«санація» («оздоровлення»).Санація (від лат. sanatio — лікування, оздоровлення) — з політичної точки зору — авторитарний режим в умовах кризи парламентаризму, спрямований на консолідацію нації, суспільства і держави шляхом досягнення балансу різних інтересів.


image
image


image

pdf
Додав(-ла)
Наталя Хмура
Додано
10 вересня
Переглядів
15
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку