Презентація "Видобування марганцевих руд. Екологічні аспекти."

Про матеріал

Даний матеріал можна використовувати в 11 класі (нова програма). Презентація розповідає про добування марганцевих руд в Нікопольському марганцеворудному басейні. Використанні оригінальні фото працівника даного підприємства.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видобування марганцевої руди відкритим способом. Екологічні аспекти. Виконала учениця 10 кл. Мирошниченко Яніна. Капулівська ЗОШ І – ІІІ ст.2018 р.

Номер слайду 2

План. Коротка хімічна характеристика Мангану. Марганцеві руди. Характеристика Нікопольського марганцеворудного басейну.Історичні відомості. Способи добування марганцевої руди. Забруднення повітря. Забруднення води. Знищення земельних угідь.

Номер слайду 3

Коротка хімічна характеристика. Манган ( марганець) використовується в чорній металургії, елемент додають до чавуну для зменшення температури плавлення. Також додають до сталі для підвищення стійкості до стирання. Сталі, що містять марганець, використовують для виготовлення залізничних матеріалів, дробарок каміння, танкової броні. Вміст марганцю підвищує твердість сплавів кольорових металів. Сполуки Мангану використовують як окисники в промислових процесах. У природі зустрічаються у вигляді руд. Mn - Манган. VII група побічна підгрупа4 період. Відноситься до d – елементів. Має алотропні видозміни: α-Mn, β-Mn, γ-Mn, δ-Mn

Номер слайду 4

Марганцеві руди промислового значення. Піролюзит (чорний марганець): 𝑀𝑛𝑂2 Брауніт :𝑀𝑛2 𝑂3 Гаусманіт :𝑀𝑛3𝑂4 Манганіт: 𝑀𝑛2𝑂3∙𝐻2 OВад: 𝑀𝑛𝑂2∙𝑥𝐻2 OПсиломелан (орлець): 𝑀𝑛𝑆𝑖𝑂3 Гауерит: 𝑀𝑛𝑆2 Марганцевий блиск: Mn. S 

Номер слайду 5

Загальна характеристика Нікопольського марганцеворудного басейну. Нікопольський марганцеворудний басейн – найбільше родовище в Україні. До складу басейну входять: Нікопольське родовище поблизу м. Нікополь, Великотокмакське родовище біля Запоріжжя, ряд невеликих рудних площ на південь від Кривого Рогу. Загальна площа басейну більше 5 тисяч км2. На базі Нікопольського басейну діють ОГЗК і МГЗК. 

Номер слайду 6

Історичні відомостіРодовище відкрито у 1883 році інженером В. А. Домгером. У 1886 році був закладений перший рудник «Покровські марганцеві копальні».1941 – 1945 роки були виявлені нові поклади.1958 рік – розвідка родовища була в цілому завершена.

Номер слайду 7

Способи добування. Шахтний спосіб і кар’єрний. Кар’єрний спосіб включає в себе добування руди і її переробка. Переробка включає подрібнення, промивку, сепарацію, збагачення і фільтрацію. Кожен з етапів видобутку має негативний вплив на екологію регіону.

Номер слайду 8

Утворення кар’єру. Марганцева руда залягає на глибині до 120м, тому розробляють кар’єри роторні комплекси і спеціальні екскаватори. Руйнується родючий шар ґрунту, змінюється зовнішній вигляд місцевості, зникають села.

Номер слайду 9

Працює роторний комплекс

Номер слайду 10

Вибухові роботи. В атмосферу викидається тони пилу

Номер слайду 11

Забруднення повітря. Всього викидається 13,6416 тон забруднюючих речовин. В тому числі: марганець і його сполуки – 0,0308 т, сірчистий газ – 0,3869 т, чадний газ – 12,8143 т.

Номер слайду 12

Підвищений рівень радіаціїВідкритий спосіб видобутку призводить до підвищення радіаційного фону. Манган крім стабільних ізотопів має і радіоактивні.

Номер слайду 13

Робота кар’єрів

Номер слайду 14

Збагачення руди. Агломераційна фабрика.

Номер слайду 15

Шламовідстійники – одна з великих проблем екології регіону Займаються великі площі території. Крім знецінення і зниження якості ґрунту, використовується дуже багато води. Вся вода, що застосовується під час переробки марганцевої руди, береться з Каховського водосховища. Після завершення циклу використання, вода знову потрапляє до водосховища.

Номер слайду 16

Відновлення земельних ресурсів. Під час розробки кар’єрів руйнуються тисячі гектарів родючих земель. ОГЗК старається відновлювати землі. Є державна програма по рекультивації таких земель. За технологією кожен шар ґрунту складається окремо, а потім після закриття видобутку кар’єр засипається у зворотному порядку. Але, зрозуміло, що те що природа створювала тисячоліттями не можна відтворити за короткий термін часу. Тому такі краєвиди і «блюдця» стоячої води – реалії після видобутку марганцевої руди.

Номер слайду 17

рекультивація. ОГЗК став не тільки піонером у питаннях рекультивації порушених кар’єрами земель, але і своєрідним полігоном, для відпрацювання технології технічної і біологічної рекультивації. Частка ОГЗКу становить приблизно 75% всіх робіт по рекультивації земель в Україні. В цьому плані ОГЗК давно співпрацює з ДДАЕУ, який відповідає за наукову базу процесу рекультивації.

Номер слайду 18

Результати рекультивації

Номер слайду 19

Залишки сміття Утилізація відпрацьованих запчастин вантажних автомобілів та інших механізмів також відноситься до екологічних проблем. На жаль такі стихійні звалища стали звичною картиною нашого довкілля.

Номер слайду 20

Нова пилогазоочисна система20 лютого 2015 року ОГЗК увів в експлуатацію нову пилогазоочисну систему на Богданівській агломераційній фабриці. Унікальність системи полягає в тому, що в ньому вперше застосовано технологію сухої очистки технологічних газів рукавними фільтрами в зоні спікання агломашини на відміну від раніше існуючих технологій із застосуванням води. Нову газоочистку оснащено енергоефективним обладнанням, а вловлений пил повертається в технологічний процес, а не викидається в атмосферу. Такі новації зменшать викиди забруднюючих речовин в атмосферу на 400 тонн щорічно.

Номер слайду 21

Висновок. Видобування марганцевої руди відкритим способом зумовлює такі екологічні проблеми: Забруднення атмосфери пилом і газами, що зумовлюють «кислотні дощі». Забруднення води. Порушення земельних угідь.

pptx
Додано
9 листопада 2018
Переглядів
4381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку