Презентація "Видобування металевих руд"

Про матеріал
Презентація до теми "Видобування металевих руд", географія 9 клас, за підручником Стадник, Довгань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія 9 клас Видобування металевих руд За підручником Г.Д.Довгань, О.Г.Стадник

Номер слайду 2

У розвитку первісного суспільства за матеріалом і технологією виготовлення знарядь праці можна виділити кілька значних періодів, які за традицією називають віками:

Номер слайду 3

Сучасну цивілізацію неможливо уявити без металу та виробів із нього..

Номер слайду 4

Метали отримують із металевих руд, які залежно від властивостей поділяють на: руди чорних, кольорових, рідкоземельних, благородних металів

Номер слайду 5

лімоніт магнетит гематит До чорних металів відносять залізо, марганець, хром. Основним серед чорних металів є залізо, яке отримують із залізних руд, —

Номер слайду 6

Найбільші запаси залізних руд зосереджені в Бразилії, Австралії, Канаді, Китаї, Індії, Казахстані, Україні, Росії, ПАР, Швеції . Залізорудні родовища освоюють у понад 50 країнах світу, однак майже 80% світового видобутку забезпечують Китай, Бразилія, Росія, Австралія та Індія. Практично вся залізна руда, яку видобувають у світі, використовується для виплавки сталі. Китай тримає світову першість відразу за трьома показниками: як виробник, споживач та імпортер залізних руд. Великими імпортерами залізорудної сировини є країни Європейського Союзу, Японія та Південна Корея.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Незамінним елементом у виробництві сталі є марганець. Основні світові запаси марганцевих руд зосереджені в Україні, ПАР, Бразилії, Австралії та Індії. Руди марганцю видобувають переважно відкритим способом; застосовуються також і підземні способи розробки. Найбільші обсяги видобутку марганцевих руд мають Китай, ПАР та Україна.

Номер слайду 9

Найбільший попит серед кольорових металів мають алюміній, мідь, олово. Легкий та водночас міцний алюміній широко застосовують в авіації — корпуси літаків виготовляють зі сплавів на основі алюмінію. Цей метал характеризується високою електропровідністю, тому також використовується для виготовлення кабелів високої напруги. Найбільш цінними алюмінієвими рудами є боксити. Особливістю поширення бокситів є те, що вони приурочені до вологих тропіків, де існують найкращі умови для їх утворення. Лідерами за запасами бокситів є Австралія, Бразилія, Індія, Китай, Гвінея, Суринам, Гаяна, Ямайка. Щорічно у світі видобувають понад 125 млн т бокситів. Найбільшими їх виробниками є Австралія, Китай, Гвінея і Ямайка.

Номер слайду 10

Весь світ - 213,000,0001 тонн Австралія - 62,428,0002  тонн Бразилія - 25,460,7003 тонн Індія - 22,999,0004  тонн

Номер слайду 11

Мідь та олово люди почали використовувати за кілька тисяч років до нашої ери для виробництва бронзи. І в наші часи попит на ці метали залишається високим

Номер слайду 12

Родовища міді утворюють кілька «мідних поясів». Найважливіші з них розташовані в Африці на території ДР Конго й Замбії та на заході Америки в Кордильєрах та Андах (48 % світових запасів міді). Найбільшими виробниками міді є Чилі, Перу та США.

Номер слайду 13

Понад 90% запасів олов’яних руд світу зосереджені у «вольфрамово-олов’яному поясі», розташованому вздовж тихоокеанського узбережжя Азії. Він проходить через території Росії, Монголії, Китаю, В’єтнаму, Таїланду, Малайзії, Індонезії. Крім олова, там розробляються родовища вольфраму, свинцю, цинку, ртуті. Основними імпортерами кольорових металів є Китай, Японія, США, країни Європейського Союзу.

Номер слайду 14

До благородних металів належать золото, срібло, платина. На відміну від інших металів, вони є стійкими до впливу зовнішнього середовища та досить рідкісними в земній корі. Завдяки своїм унікальним властивостям благородні метали знайшли широке застосування у виробництві різноманітної техніки, медицині, хімічній та ювелірній промисловості.

Номер слайду 15

Найбільші запаси золота зосереджені в ПАР, однак за обсягами видобутку у світі зі значною перевагою знову лідирує Китай. Великими виробниками золота також є Австралія, США, Росія. Срібло видобувають у Мексиці, Перу, Китаї, Австралії, Росії. Світову першість за видобутком платини зберігають ПАР, Росія, Зімбабве, США та Канада.

Номер слайду 16

Видобуток металевих руд в Україні. У надрах нашої країни зосереджені величезні запаси залізних і марганцевих руд. Надзвичайно вигідним для господарства країни є те, що найбільші родовища цих ресурсів залягають поряд — у межах Дніпропетровської та сусідніх із нею областей. За розвіданими запасами залізних руд (11% чистого заліза на планеті) Україна посідає четверте місце та входить до десятки світових виробників та експортерів залізорудної сировини. Залізні руди видобувають у Криворізькому басейні, Кременчуцькому та Білозерському залізорудних районах (мал. 4). До 1992 р. розроблялися й родовища Керченського басейну.

Номер слайду 17

Головною залізорудною базою України є Криворізький басейн. Руду там почали видобувати понад 150 років тому. Зараз тут відкрито 60 родовищ, із яких шахтним способом видобувають багаті на вміст заліза (понад 46 %) червоні залізняки та відкритим способом — залізисті кварцити (вміст заліза — від 20%). За період промислової розробки вже видобуто понад 2 млрд т залізних руд.Українські вчені вважають, що рудних багатств Криворіжжя вистачить ще на 100 років.

Номер слайду 18

Україні належить провідне місце у світі за запасами марганцевих руд (22% світових запасів). Видобувають марганцеву руду як відкритим, так і підземним способами в Придніпровському марганцеворудному басейні, який широкою смугою простягається через Дніпропетровську та Запорізьку області.

Номер слайду 19

В Україні зосереджено 20% світових запасів і видобутку титанової руди — ільменіту. Титан широко застосовують у будівництві літаків, космічних апаратів, суден. Цей легкий та міцний метал є незамінним при виготовленні медичного обладнання та альпіністського спорядження. Найбільші запаси та видобуток титанових руд зосереджені в Іршанському (Житомирська обл.) та Малишівському (Дніпропетровська обл.) родовищах.

Номер слайду 20

За запасами уранових руд Україна посідає десяте місце у світі та перше в Європі (входить до десятки провідних уранодобувних країн світу). Родовища уранових руд зосереджені в Дніпропетровській і Кіровоградській областях. Нині активно розробляються Мічуринське, Ватутінське, Центральне та Новокостянтинівське родовища (Кіровоградська обл.). На основі збагаченого урану отримують ядерне паливо для атомних електростанцій.

Номер слайду 21

Унікальним із точки зору перспективного освоєння є Побузький гірничорудний район у середній течії Південного Бугу. Тут зосереджені численні родовища нікелевих, кобальтових, хромових, залізних руд, золота й платини. Зараз у Побужжі здійснюється видобуток нікелевих руд, запасів яких, за прогнозами вчених, вистачить приблизно на десять років.

Номер слайду 22

В Україні виявлені та можуть розглядатися як потенційні родовища мідних, алюмінієвих, олов’яних, свинцево-цинкових руд. їх геологічне вивчення, оцінка промислових запасів та освоєння зможуть зменшити обсяги імпорту кольорових металів в Україну.

Номер слайду 23

Головне • Руди металів є основою для створення конструкційних матеріалів, мають широке застосування в господарстві. • Найбільше залізних руд видобувають у Китаї, Бразилії, Росії, Австралії та Індії; марганцевих руд — у Китаї, ПАР та Україні. • Найбільше бокситів видобувають в Австралії, Китаї, Гвінеї та на Ямайці. • Основні райони видобутку руд кольорових металів у світі — Кордильєри-Анди, «мідний пояс» Африки, «вольфрамово-олов’яний пояс» Азії. • Україна посідає провідні місця у світі за обсягами видобутку залізних, марганцевих, титанових, уранових руд. Існує проблема дослідження та освоєння власних ресурсів руд кольорових, рідкоземельних, благородних металів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петрик Людмила Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Рознюк Наталія Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Данилова Инна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Савош Тетяна Іванівна
    Гарна робота. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
30 січня 2021
Переглядів
17383
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку