Презентація "Відомі жінки - математики"

Про матеріал
В презентації подано цікаві факти з біографії відомих жінок - математиків, їх портрети, рік народження і дату смерті, їхній внесок в розвиток математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новопавлівська філія КЗ ОЗЗСО « Сузір’я» Оріхівської міської ради Пологівського району УСНИЙ ЖУРНАЛ « ВІДОМІ ЖІНКИ –МАТЕМАТИКИ» Підготувала: Козлова Н.Є. вчитель математики

Номер слайду 2

ВІДОМІ ЖІНКИ - МАТЕМАТИКИДевіз: « Не махай на все рукою, не лінуйся, а учись. Бо , чого навчишся в школі, знадобиться ще колись»

Номер слайду 3

ГІПАТІЯКоли народилася Гіпатія, точно не відомо. Вчені вказують дату між 355-375 р. Її батько ,Теон Александрійський , покладав на доньку великі надії , тому що дав їй ім’я « Гіпатія», що означає « вища». Освіту вона отримала в школі батька. Десь з 400 року Гіпатія почала читати лекції в школі батька, де посіла одну з основних кафедр- кафедру філософії. Вона викладала філософію, математику, виконувала обчислення астрономічних таблиць. Так як вона часто розмовляла з Орестом, префектом Александрійським, це викликало наклепи. Одного разу, коли вона поверталася додому, її стягли з нош, затягли в церкву, роздягнули і черепками розірвали на шматки. Тіло віднесли на місце , яке називалось Кінарон, і там спалили. Гіпатія написала багато коментарів до книжок відомих математиків . Говорила вона на давньогрецькій мові

Номер слайду 4

Теано ( або Феано)-учениця і дружина Піфагора. Народилася не раніше 600 року і померла не пізніше 500 року до н. е. Вона була найважливішим слухачем у школі Піфагора, давньогрецького філософа, великого математика і мудреця. Про це свідчить така задача:-Скажи мені, знаменитий Піфагор,- скільки учнів відвідують твою школу і слухають твої бесіди?-Половина з них вивчають математику, четверта частина – музику, сьома частина- мовчить і, крім того , є ще жінки. У віці 60 років Піфагор одружився з Теано, своєю ученицею . Вона народила йому 2 синів та доньку. Всі вони були вірними послідовниками свого Великого батька. Теано – математик, філософ, астроном, танцюристка, композиторка, поетка, письменниця.

Номер слайду 5

ЕМІЛІ ДЮ ШАТЛЕ (17.12.1706 – 10.09.1749 р.)Габріель Емілі Ле Тоннельє де Бретей, маркіза дю Шатле, відома як Емілі дю Шатле – французький математик і фізик. Особливо відома перекладом французькою мовою праці Ісаака Ньютона та авторством коментарів до цієї праці. Ці коментарі включали суттєвий внесок до ньютонівської механіки.

Номер слайду 6

ГОРТЕНЗІЯ (10.04.1783 – 05.10.1837)Повне ім’я Гортензія Євгенія Сесилія Бонапарт, падчерка Наполеона Бонапарта. Дружина молодшого брата Наполеона Луї Бонапарта з 1802 року. Королева Голландії в 1806-1810 р. Померла у віці 54 років.

Номер слайду 7

Марія Гаетана Аньєзі(16.05.1718-09.01.1799)Марія Аньєзі – італійська математик та філософ. Марія народилася в Мілані в багатій та освіченій родині П’єтра Аньєзі-професора математики Болонського університету. Вона була надзвичайно розвиненою дитиною. Вже у 5 років Марія розмовляла італійською і французькою мовами, а з 11років володіла грецькою, іспанською, німецькою, латинською та івритом, від чого її називали «семимовним оратором». У віці 9 років Марія написала і проголосила одногодинну промову. Їй приписують авторство першої книги, в якій обговорювалося як диференціальне числення так і інтегральне числення. Марія була почесним членом факультету в Болонському університеті

Номер слайду 8

Софі Жермен(01.04.1776 – 27.06.1831 р. Париж)Французький математик, філософ і механік. Внесла вагомий вклад в диференціальну геометрію, теорію чисел і механіку. Самостійно вчилася у бібліотеці батька-ювеліра і з дитинства захоплювалася математичними творами. Батьки не схвалювали її заняття, як не відповідне для жінки. Листувалася з Даламбером, Лагранжем, Фур’є, але під чоловічим іменем. За дослідження у теорії пружності стосовно коливань тонких пластин(1808 р) одержала премію Паризької Академії наук. Це була перша премія, видана Паризькою Академією , жінці.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Ада Августа Лавлейс (Байрон)Народилася в Лондоні 10.12.1815р. Померла 27.11.1852 р. Графиня Ада відомий британський математик, яка зробила опис ранньої версії аналітичної машини Чарлза Беббіджа і склала для цієї машини першу в світі програму. Ввела у вжиток термін «цикл» та «робоча комірка». Вона вважається одним з перших програмістів в історії.

Номер слайду 11

Серед жінок – математиків найбільш відомі: Ковалевська Софія Василівна. Гіпатія Александрійська. Августа Ада Лавлейс ( Байрон)

Номер слайду 12

Яновська Софія Олександрівна. Роки життя 1896-1966. Радянський математик , філософ, педагог, творець радянської школи філософії математики

Номер слайду 13

Зінаїда Іванівна Слепкань ( 1931 р. – 2008 р.) Зінаїда Слєпкань видатний учений в галузі методики навчання математики, один з фундаторів української наукової школи з теорії та методики навчання математики в середніх і вищих закладах освіти, доктор педагогічних наук, професор.     З 1962 по 1965 рр. З.І. Слєпкань – старший викладач загальнонаукового факультету Мелітопольського педінституту.      З 1966 р.– доцент, а з 1983 р.– завідувач кафедри елементарної математики та методики математики Київського державного педагогічного інституту імені О. М. Горького.      У 2001-2005 рр. – працювала професором кафедри педагогіки і психології вищої школи Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.     Перші дослідження з методики навчання математики З.І. Слєпкань стосувалися культури тригонометричних обчислень.    Зінаїда Іванівна – перша не тільки в Україні, а й у СРСР жінка, яка захистила докторську дисертацію з методики навчання математики.    У 1989 р. вона отримала вчене звання професора. Зінаїда Іванівна зробила великий і багатогранний внесок у розвиток методики навчання математики в середній і вищій школах.

Номер слайду 14

Марина Сергіївна В’язовська(1984)Марина В'язовська - український і німецький математик. Доктор природничих наук (2013 рік). Зростала у Києві, навчалась у Київському природничо-науковому ліцеї №145, брала участь у математичних олімпіадах. Навчалась на механіко-технічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Щороку займала призові місця на Міжнародній студентській олімпіаді з математики у 2002—2005 роках, здобувши перший приз у 2002 та 2005 роках. По тому продовжила навчання в Німеччині, здобувши 2007 року ступінь магістра у місті Кайзерслаутерні.     У травні 2010 року захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України за темою «Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері».     2013 року здобула ступінь доктора природничих наук у боннському університеті. Її докторська дисертація «Модулярні функції та особливі цикли» («Modular Functions and Special Cycles»).   На початок 2016 року — постдокторський дослідник у Берлінській математичний школі та Гумбольдтському університеті Берліна.2016 року В'язовська розв'язала задачу пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві, — в 24-вимірному     З травня 2017 року працює у Федеральній політехнічній школі Лозанни, отримала повноцінну професорську позицію у 2018 році. 

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУЦе фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-SA

pptx
Пов’язані теми
Математика, 8 клас, Презентації
Додано
24 лютого
Переглядів
59
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку