Географія Близько 43% площі суші займають гори, 57% - рівнини. Обчисліть площі гір і рівнин на земній кулі, якщо площа поверхні земної кулі – 510 млн кмІ. Розв'язання: 1) 43%=0,43; 510 ∙ 0,43 = 219,3 (млн. кмІ) – площа суші 2) 510 – 219,3 = 280,7 (млн. кмІ) – площа гір і рівнин. Відповідь. 219,3 млн кмІ; 280,7 млн кмІ.
Хімічна промисловість Скільки води потрібно долити до 25 г 90-відсоткової кислоти, щоб одержати 75-відсоткову кислоту? Розв’язання: 1) 25∙0,9=22,5(г) — маса кислоти у 25 г розчину; 2) Нехай потрібно долити у розчин х г води. Тоді (25+ х) г — маса утвореного розчину. 0,75 ∙ (25+х) г — вміст кислоти у (25+х) г 75-відсоткового розчину. 0,75 ∙ (25+х) =22,5. 25+х=22,5 : 0,75; 25+х=30 х=5. Отже, 5 г води необхідно долити. Відповідь. 5 г.
Сільське господарство Тонна овочів має вологість 98 %. Через певний час вологість стала 99 %. Яка тепер маса овочів? Розв’язання: 1) 100%-98%=2% — вміст твердої речовини у овочах. 2) 1000 ∙ 0,02 = 20 (кг ) — маса твердої речовини у тонні овочів; 3) 100% - 99% = 1% - відсотковий вміст твердої речовини 4) 20 :0,01 = 2000 (кг)= 2 т) — маса овочів після зміни вологості. Відповідь. 2т.
Розв’язання: 1) 100% - 60% = 40%- становить готове варення 2) 18 кг готового варення – 40% х кг малини, смородини і цукру – 100% х= 18 ∙ 100 : 40 = 45 (кг) – всіх ягід 3) 3+4+5 = 12 (частин) – всіх ягід 4) 45 : 12 ∙ 3 = 11,25 (кг) – смородини 5) 45 : 12 ∙ 4 = 15 (кг) – малини 6) 45 : 12 ∙ 5 = 18,75 (кг) – цукру Відповідь: 11,25 кг смородини, 15 кг малини, і 18,75 кг цукру.
Розв’язання: 1000 ∙ 0,05 = 50 (кг) – міститься жиру в 1 т молока. Така сама кількість жиру міститься у сирі та сироватці. 2) Нехай кількість сиру х кг, тоді 0,155х кг — кількість жиру в сирі, a 0,005(1000 – х) кг — кількість жиру в сироватці. Складаємо рівняння : 0,155х + 0,005(1000 – х) = 50, 0, 155х +5 - 0,005х = 50, 0,15х = 45, х = 300. Відповідь. 300 кг.
Підприємницька діяльність Десерт у кафе “Насолода” складається з фруктового морозива”Фантазія”, желе “Полуничка”, тістечка “Наполеон” і соку. Фруктове морозиво коштує 12 грн., вартість желе складає 25% вартості всього десерту, тістечко “Наполеон” на 60% дорожче за желе “Полуничка”, а сік на 8 грн. дешевше за желе. Яка вартість всього десерту?
Розв’язання : Нехай х грн. вартість всього десерту, тоді вартість желе становить 0,25х грн. Тістечко «Наполеон» на 60% дорожче, ніж желе, тобто на 0,6 ∙ 0,25х=0,15х грн., тому коштує 0,15х+0,25х=0,4х грн., а сік (0,25х-8) грн. Складемо рівняння : 12+0,25х+0,4х+0,25х-8=х. 0,1х=4; x=40. Отже, вартість всього десерту 40 грн. Відповідь. 40 грн.