Презентація "Виготовлення ляльки - мотанки із паперових серветок"

Про матеріал
За допомогою цієї презентації можна не тільки розповісти дітям про традиції виготовлення ляльки - мотанки, а ще й створити її власноруч. Мінімальна кількість необхідних матеріалів та детальна інструкція до роботи сприятимуть успішному виготовленню цього чудового родинного оберегу. Цю поробку можна використати як елемент декору новорічної ялинки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер – клас виготовленняляльки – мотанки з паперових серветок Матеріал підготовленийвчителем – методистом вищої категорії Веремейчук Ганною Миколаївною Початкова школа «Лісові дзвіночки»2021 рік

Номер слайду 2

Про українські рушники та вишиванки знають повсюди і в Україні і далеко за її межами, а от про ляльку-мотанку інколи не знають нічого. Прекрасно що традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися. Мотанки - давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.

Номер слайду 3

Сама назва ляльки – «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла такої ляльки з’єднувалися вузликами. Загалом процес створення ляльки майстрині називають «кутанням» і це не дивно, адже він дуже схожий на сповивання маленької дитини.

Номер слайду 4

Якщо подивитися на загальний вигляд таких іграшок, то мотанки мали гарно виражену голову, а тулуб, руки та ноги мають більш схематичний вигляд. Як такового виразу та звичних рис обличчя лялька не мала. На лицях деяких вишивали або викладали нитками хрест – давній символ сонця у слов’ян. 

Номер слайду 5

Лялька-мотанка, чи не єдина представниця світу іграшок, яка не ніколи не має власного імені. Такі ляльки дуже часто ставали справжніми сімейними реліквіями та передавалися з покоління в покоління. Також такі ляльки часто використовуються в весільних обрядах та дійствах.

Номер слайду 6

Справжня мотанка виготовляється без використання швів. Для кріплення використовують стрічки та нитки, якими просто обмотують деталі та фіксують їх вузликами. При виготовлення дотриму-ються головного правила – лялька повинна мати хрестоподібний вигляд. Загалом створення такої ляльки може перетворитися на захопливе заняття для дорослих та дітей а результат допоможе відтворити рідні традиції та створити унікальний оберіг чи сувенір.

Номер слайду 7

Матеріали для виготовлення паперової ляльки – мотанки: Дві білі одношарові серветки розміром 10 х 10 см. Дві тришарові серветки з візерунками розміром 35 х 35 см. Ножиці.5 тонких мотузочок довжиною 20 см, 1 мотузок довжиною 35 см

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Послідовність роботи: Розгорни тришарову серветку білою стороною до себе. Склади 2 маленькі серветки одна на одну та скрути з них кульку. Поклади кульку на центр великої серветки.

Номер слайду 10

4. Сформуй голову ляльки та перев‘яжи ниткою.5. Підрівняй кінці серветки та обріж по довжині корот- шої сторони.6. Візьми велику серветку, розгорни та відріж четве- рту частину.7. З четвертої частини сфор- муй трубочку діаметром 2 см.

Номер слайду 11

8. Від країв трубочки відступи по 1 см та закрути ниточки з обох боків.9. Приклади ручки до ляльки та прикріпи їх, примотуючи до ту- луба червоною ниткою. 10. Зав‘яжи нитку на спинці ляльки.

Номер слайду 12

11. Із залишків серветки виріж фартушок.12. Розклади його на ляльці та перемотай мотузоч – кою.13. Відгорни фартушок.14. Із залишків серветки від- ріж 3 смужки шириною 3 см.

Номер слайду 13

15. Зафіксуй паперові стрічки зверху та сплети косичку від- повідно розміру ляльчиної голівки, закріпи. Розріж за – лишки стрічок на більш тон- кіші.16. Розшаруй спідничку.

Номер слайду 14

Ваша чудова лялька – мотанка готова!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Серокурова Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ранюк Людмила Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 грудня 2021
Переглядів
7706
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку