Презентація "Виготовлення родинного оберігу"

Про матеріал

Презентація до уроку з теми "Виготовлення родинного оберігу". Ідея технології виготовленя родинного оберігу запропанована мольфаркою Магдаленою у передачі "Все буде добре". Презентація насичена змістовним етноматеріалом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Землею: сповідалися; клялися; лікувалися; брали у дорогу як оберіг; просили допомоги.

Номер слайду 4

Свята Вода: лікує, оживлює; робить родючою землю; виступає як спосіб магічного очищення; змиває і топить напасті злих духів; очищає людину від гріхів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вогонь є символом: перемін; оновлення; очищення. “Май до вогню пошану, як до води та хліба” Народна мудрість

Номер слайду 7

Верба є першим провісником весни, нашим Світовим деревом, яким лікують багато хвороб. Калина є оберігом миру і спокою в оселі. Ще осягнуть її племена і народи, І розтане байдужості хижа пітьма. Найдивнішого дива, ніж диво природи, На Землі та і в небі нема. Н. Земна

Номер слайду 8

Дерево життя - зв’язок Землі з Небом (Родинне дерево) Берегиня – охоронниця домашнього вогнища Рушник – це наша свята, зворушлива, рідна реліквія, яка крізь товщі віків світиться до нас доброю, лагідною українською душею та символом прадавніх традицій

Номер слайду 9

“Пояс – як дашок, що відбиває все погане донизу. Якщо поясу нема, то зло заходить людині в душу, і людину тягне на сварку, суперечку, вона стає дротівливою”. Г. Маковей Віночок є символом життєдайного Сонечка – був оберігом і “лікарем” ПОЯС ХУСТКА “Дай Боже щастя у майбутньому житті” Напис на хустці

Номер слайду 10

Епіграф уроку: «Наш оберег ішов з землі, Коли нас скіфами ще звали. І талісман той берегли, І щастя в доленьці шукали» О. Онищенко

Номер слайду 11

7 я

Номер слайду 12

Правила створення оберегів: ніхто не може змусити кого-небудь виготовити для себе оберіг або прохати зробити це. Обереги виготовляються лише з доброї волі і від чистої душі; найсильніші обереги ті, які виготовлені, зроблені для вас вашими кровними родичами; в процесі створення оберегу треба постійно думати про ту людину, для якої ви його робите, уявляти її, відчувати її енергетику, настрій, характер, потреби.

Номер слайду 13

Інструменти та матеріали: ножиці; гілочки верби або іви; мотузка червоно-зелена; мішечки: зелений, червоний, жовтий, фіолетовий; зерна пшениці; трава звіробою; сіль з маком; часник; грошові монети; булавка.

Номер слайду 14

Освячені у Вербну неділю гілочки верби оберігали від хвороб і зла “Не я б’ю – верба б’є, за тиждень – Великодень. Недалечко – червоне яєчко.” Народна традиція на Великодень

Номер слайду 15

Виготовлення основи композиції “віничок”. Гілочки верби або іви прирівняти ножицями і обв’язати мотузкою на відстані 4-5см від краю, сформувати ручку декількома вітками мотузки. Ділимо гілочки на три рівні частини і на відстані 3-4см від сформованої ручки декількома вітками мотузки закріплюємо по черзі кожну частину віничка.

Номер слайду 16

Кожна родина повинна мати - хліб, тепло, домашній затишок, кохання між людьми. Беремо мішечок червоного кольору і засипаємо зернятка пшениці. Зав’язуємо мішечок з зернятками пшениці і побажаннями добробуту родині. Прив’язуємо мішечок до гілочок вінечка Червоний - колір життя, вогню, кохання

Номер слайду 17

Жовтий колір символізує багатство, достаток у сім’ї, успіх у справах. Монети кажуть самі за себе. Беремо монети і закладаємо у мішечок жовтого кольору з побажаннями достатку вашій родині Прив’язуємо мішечок до гілочок вінечка-оберіга

Номер слайду 18

Зелений – колір здоров’я Звіробій - як захист здоров’я родини Беремо мішечок зеленого кольору і закладаємо траву звіробою з побажаннями здоров’я родині і зав’язуємо його. Прив’язуємо мішечок “Здоров’я” до гілочок вінечка-оберіга.

Номер слайду 19

Фіолетовий – колір мудрості Мак з сіллю – захист від негативної енергії. Беремо мішечок фіолетового кольору; Засипаємо свячені сіль і мак; З побажаннями захисту оселі зав’язуємо мішечок. Прив’язуємо мішечок “Захисту” до гілочок вінечка-оберіга.

Номер слайду 20

Часник - щоб ніяке зло не потрапило до вашого дому Булавка – від недоброго ока оберігає Прив’язуємо головку часнику до гілочок вінечка-оберіга; Приколюємо булавку по центру композиції головкою донизу.

Номер слайду 21

Синонімом цього слова є слово «домівка» .

Номер слайду 22

2. Цей оберіг рослинного походження . Його ставили в хаті на покуті під святими образами . На одне з весняних свят цю рослину святили у церкві, нею били , щоб наслати здоров'я , сили , щастя .

Номер слайду 23

3. Перешкода і відраза злу, знак закритості

Номер слайду 24

4. Символ , який завжди висів на покуті, святому місці, де збирається вся родина на трапезу, освячуючи її молитвою. Служив і скатертиною , і вузликом , де зберігалися харчі і елементом одягу , окрасою оселі . Його старанно вишивали .

Номер слайду 25

5. Цей оберіг завжди лежав у кожній хаті на столі , символізував гостинність. З цим символом зустрічали гостей , йшли на весілля, благословляли молодих .

Номер слайду 26

6. А цей оберіг прикривав від холоду і від недоброго ока . Складається з багатьох деталей . Буває повсякденний , святковий , змінюється залежно від пори року .

Номер слайду 27

5 6

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Які хатні обереги ви запам’ятали ?

Номер слайду 30

«Одна Батьківщина, і двох не буває, Місця, де родилися, завжди святі. Хто рідну культуру свою забуває, Той долі не знайде в житті.»

Номер слайду 31

Підготувати матеріали для виготовлення оберегу для воїнів АТО.

Номер слайду 32

onlinefilmu.ru/news/...; http://www.babyblog.ru/user/felici/444789; Макаревич Е. Оберег вашого дома // Полезные советы. - № 4. – с.3 Пістун Т.В. Українські прдавні обереги. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2010.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Алла Опанасівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Денисенкова Ірина Олексадрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Цюпак Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 липня 2018
Переглядів
2831
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку