Презентація "Виховання національної свідомості підлітків за допомогою екологічної освіти"

Про матеріал
Потреба в екологічній освіти пов'язана з необхідністю забезпечити сприятливе середовище для життя людини, тому що якість навколишнього середовища визначає здоров'я – основне право людини й головну мету розвитку цивілізації . Без необхідних для існування й розвитку людини природних передумов всі соціальні питання втрачають сенс , тому екологічна освіта має не тільки проникнути в структуру системи освіти, а стати однією з її підвалин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: вчитель біології Запорізького ЗНВК № 109 Авраменко Світлана Василівна. ВИХОВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ ПІДЛІТКІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Номер слайду 2

«…Бути добрим вчителем можна, тільки будучи добрим вихователем… Я завжди прагнув переконати вчителів в тому, що, якщо ти бачиш учня лише з-за свого столу в класі, якщо він йде до тебе лише за викликом, якщо вся його розмова з тобою лише відповіді на твої питання, ніякі знання психології тобі не допоможуть.  Потрібно зустрічатись з дитиною як з другом, пережити разом з нею радощі перемоги і біль втрати» В. Сухомлинський.

Номер слайду 3

Потреба в екологічній освіти пов'язана з необхідністю забезпечити сприятливе середовище для життя людини, тому що якість навколишнього середовища визначає здоров'я – основне право людини й головну мету розвитку цивілізації . Без необхідних для існування й розвитку людини природних передумов всі соціальні питання втрачають сенс , тому екологічна освіта має не тільки проникнути в структуру системи освіти, а стати однією з її підвалин. Актуальність теми

Номер слайду 4

Сьогодні екологічна освіта визнана одним із пріоритетних напрямів удосконалення освітніх систем. Система фахової освіти чітко вписується в екологічну програму на основі принципу безперервності екологічної освіти, тобто поступовості й етапності формування екологічного мислення особистості. Метою екологічної освіти є розвиток індивідуальної екологічної свідомості і мислення. Передумо­вою цього є екологічні знання, а результатом — екологічний світог­ляд.

Номер слайду 5

Знання про довкілля, розуміння різних видів взаємозв'язків, які виникають між людиною та навколишнім середовищем, є необхідною умовою взаємного узгодження економічних, екологічних та соціальних чинників сталого розвитку, знання екологічних законів, правил, теорій, понять наукових факторів. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Номер слайду 6

О. Газман пропонує ідеї, якими можна керуватись у сучасних умовах:1. Виховання - це органічна частина цілісної "освіти особистості", воно здійснюється під впливом зовнішніх факторів соціалізації та внутрішніх процесів саморозвитку особистості.2. Процес виховання - це взаємодія дорослих і дітей (їх співробітництво) з метою створення сприятливих умов для саморозвитку всіх суб'єктів.3. "Реалізм цілей виховання" означає не всебічний, а різнобічний розвиток особистості.4. Базова культура особистості служить підставою для розробки змісту виховання.5. Ідея життєвого самовизначення особистості вихованця стає основною для гуманістичної орієнтації педагога.6. Участь дітей у позаурочній виховній роботі має бути добровільною.7. Колективна творча діяльність - це сукупність задач і методів, що забезпечують гуманістичну самоврядну спільність дітей і дорослих.

Номер слайду 7

Виховання любові, чуйності, доброзичливого ставлення до об’єктів природи. Виховання потреби у спілкуванняз природою, уміння спостерігатий відчувати її красу й гармонію. Розвиток інтересу,прагнення до пізнання природи. Екологічно спрямована діяльність. Вимоги Базової програми щодо роботи з екологічного виховання. Виховання культури поведінки,відповідальності за свої вчинки в природіФормування здатності та вмінь піклуватися про природні об’єкти

Номер слайду 8

Екологічний патруль. Екскурсія. Екологічний тиждень. Екологічна стежка. Екологічний вечір. ФОРМИ РОБОТИЕкологічні ігри. Екологічні акціїУсний журнал

Номер слайду 9

проведення годин спілкування з природою;написання віршів про красу рідного краю;проведення інтегрованих занять екологічного змісту («Подорож до зачарованого лісу» тощо);проведення ігри для малюків (наприклад, «Формування екологічної культури»);агітаційно-роз'яснювальна робота (про шкідливість спалювання опалого листя, неприпустимість винищування первоцвітів тощо);анкетування населення з питань покращення екологічного стану довкілля;уроки і бесіди з елементами екологічного виховання;вивчення правил поведінки на природі;проведення екологічних ігор, захистів рефератів і проектів покращення стану природного середовища;організація виставок учнівських робіт, малюнків, творів, віршів, пісень. Види позакласної роботи, що впроваджуються мною:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Екологічна діяльність дітей у нашій школі має теоретичну та практичну направленість: діти приймають активну участь в заходах, спрямованих на ліквідацію антропогенного впливу на природу (озеленення пришкільної та шкільної території, участь у природоохоронних акціях), а пасивна – на формування екологічної культури через проведення бесід, конференцій, круглих столів, вивчення документів про охорону природи і т.д.

Номер слайду 12

Я вважаю, що екологічну освіту треба здобувати не лише з книжок, а й спілкуючись із природою під час проведення лабораторних та практичних занять з біології, екології. Тому під час уроків ми з учнями ми не тільки спостерігаємо за природою, а вчимося відчувати свою відповідальність за екологію майбутнього, приналежність до того, що відбувається навколо, приймати рішення; аналізувати факти; знаходити причини та наслідки, діяти виконуючи свій борг перед природою.

Номер слайду 13

Досліди Ефективність екологічного виховання залежить від активної дослідницько-пошукової діяльності дитини в природі. Інтерес дітей до природи активізую шляхом залучення їх до проведення дослідів.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Під час проведення тижня біології та екології учні 1- 7 класів готують листівки, газети, кросворди, малюнки; учні 8-11 класів готують проекти, творчі роботи, фотографії на теми: «Екологія Запорізького краю», «Мій рідний край – моя історія жива», «Природа – наш дім», «Індустріальне Запоріжжя». Проходять круглі столи з наступної тематики: «Атомна енергетика. За і проти», «Чиста Україна – чиста Земля», «Чорнобиль: наш гріх і наш біль», «Екологія і ми». Проходить конкурс «Флорист», в яких приймають участь учні 1- 11 класів.

Номер слайду 16

Кожного року учні ЗНВК № 109 активно беруть участь і мають призові місця в різних біолого-екологічних заходах: «Краса землі твоєї» - лауреати міського конкурсу; «Сторінки мого краю» - лауреати міського конкурсу; «Знай і люби свій край» - лауреати обласного конкурсу; «МАН – Юніор дослідник» - переможець всеукраїнського інтерактивного конкурсу; «Природні стежини»; «Чиста Україна – чиста Земля»; «Дзвони Чорнобиля»; «Врятуймо дітей Європи»; «Природа в небезпеці»; «Заповідні території України»; акція «Допоможемо природі».

Номер слайду 17

Екологічна робота протягом навчального року закінчується підбиттям підсумків проведеної роботи. На підсумковій лінійці зазначаються такі показники: засвоєння основних екологічних понять, розуміння різнобічної цінності природи, прояв інтересу до екологічних проблем, сформованість різноманітних екологічних умінь і навичок (оцінювати, прогнозувати, приймати правильні рішення, пропагувати, дотримуватись правил поведінки у природі); активність і творчість у природоохоронній діяльності; переконаність у необхідності охорони природи й особистій причетності до цієї справи.

Номер слайду 18

А тому важливо вчити дітей бережливо ставитися до навколишнього середовища через єд­нання родин, шкіл, країн, континентів, всієї нашої Планети. Серед краси природи, ніжності, любові нехай живе Людина. Живе, насо­лоджується своїм життям, вдихає чисте повітря, милується красою довкілля. Майбутнє нашого суспільства – його діти. Від того, як ми їх виховуємо, залежить доля будь-якого регіону і своєї планети в цілому через кілька десятиліть.

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
1299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку