Біографія Богдана Хмельницького

Про матеріал
Матеріал з теми" Богдан Хмельницький - історичний діяч " Для завантаження натисніть кнопку " завантажити". Бажаю успіхів!!!!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богдан Хмельницький. Підготувала. Учениця 8-А класу. Гудир Єлізавєта

Номер слайду 2

Біографія. Богдан Михайлович  Хмельницький народився 27 грудня 1595 в селі Суботів (одна з версій) у родині сотника чигиринського полку Михайла Хмельницького. Навчання Богдана Хмельницького почалося в київській братській школі, після закінчення якої він вступає до Єзуїтський колегіум в Ярославлі. І надалі продовжує навчання у Львові.

Номер слайду 3

У 1620-1621 роках Богдан Хмельницький бере участь у польсько-турецькій війні, під час якої гине його батько, а він сам потрапляє в полон. Після двох років полону Хмельницькому вдається втекти (за іншими даними, був викуплений родичами). Після повернення до Суботова він записується в реєстрове козацтво. 1635 – за хоробрість був нагороджений золотою шаблею від польського короля Владислава IV. У 1644-1646 роках брав участь у війні Франції з Іспанією, командуючи більш ніж двохтисячного загоном. У 1648 році Б. Хмельницький був проголошений гетьманом.

Номер слайду 4

З 1648 років Хмельницький з чотирьохтисячним військом виступив проти поляків. Це був початок нового козацького повстання, яке незабаром перетворилося на Національно-визвольну війну українського народу, очолену Б. Хмельницьким. У битві біля Жовтих Вод і під Корсунем повсталі в союзі з татарами розбили польське військо, але не змогли повною мірою скористатися плодами перемоги. Хмельницький був проголошений гетьманом і урочисто вступив до Києва .

Номер слайду 5

У 1654 році в Переяславі уклав військовий союз з Московським царством, згідно з якою Україна увійшла до складу Московської держави на конфедеративній основі, й скерована також проти Речі Посполитої. Наприкінці свого життя намагався переорієнтуватися на союз зі Швецією та Османською Портою, вбачаючи в амбіціях Москви небезпеку козацькому суверенітету. Богдан Хмельницький перебував на чолі гетьманської управи до самої смерті. Помер Богдан Хмельницький 27 липня 1657 від інсульту. Похований у селі Суботові, в побудованій ним самим кам’яної церкви, існує до теперішнього часу.

Номер слайду 6

Цікаві факти: Богдан Хмельницький досконало володів польською, турецькою, татарською, французькою і латинською мовою. Богдан Хмельницький дуже любив каву. Посли європейських держав, які перебували при гетьманському дворі в Чигирині і для яких цей напій був не звичайним, буквально змушували себе його пити, щоб не образити гетьмана. Він любив веселі застілля, народні пісні і був привітним господарем. Гетьман вважався знавцем зброї і коней. Вів він просте козацьке життя без розкошей. Богдан Хмельницький був одружений тричі. Хмельницький мав двох синів і чотирьох доньок.

Номер слайду 7

Вшанування пам’яті. Києві існує пам’ятник Богдану Хмельницькому, якого зображено верхи на коні. Також пам’ятники встановлені у містах Чигирин на Богдановій горі, Хмельницькому, Черкасах, Нікополі, Скалаті та у селі Суботові. У Запоріжжі пам’ятник встановлено на вул. Б. Хмельницького , а також пам’ятний знак Б. Хмельницькому на острові Хортиця. Напис на камені: «У січні 1648 р. біля о. Хортиця запорізькі козаки на чолі з Б. Хмельницьким вперше розгромили загін польських гнобителів».Іменем Богдана Хмельницького названі вулиці і площі в багатьох містах і селах України, воно присвоєне академії Державної прикордонної служби України в місті Хмельницькому та університету в Черкасах. Також у Чигирині діє музей Богдана Хмельницького. Портрет Богдана Хмельницького зображено на банкноті номіналом 5 гривень.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дякую за увагу !!!!

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
4612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку