Презентація "Використання елементів ейдетики в початковій школі"

Про матеріал
Презентація "Використання елементів ейдетики в початковій школі" ознайомить вчителів початкових класів із методами ейдетики - нової освітньої технології практичного використання у навчальному процесі, що дає змогу комфортно та легко здобувати знання, розвивати у дітей образне мислення, пам'ять, уяву, увагу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання елементів ейдетики в початковій школіКомунальний опорний навчальний заклад «Липецький навчально-виховний комплекс«Заклад загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти» Виконала : Тіора Ауріка Василівна

Номер слайду 2

Мета: ознайомити вчителів із методами ейдетики - нової освітньої технології практичного використання у навчальному процесі, що дає змогу комфортно та легко здобувати знання, розвивати у дітей образне мислення, пам'ять, уяву, увагу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Методи ейдетики. Метод «Перетворення»Перетворення – це метод первинної обробки інформації, який перетворює складну для сприйняття інформацію в зручну для ефективного відтворення. Метод складається з таких прийомів: аналогія, піктограми, асоціації, трансформація, цифрообраз…

Номер слайду 13

Прийом «Аналогія»Аналогія (від грецького analogia – відповідність, подібність) – це прийом, при якому між інформаційними одиницями, що запам’ятовуються, знаходять спільні ознаки, властивості, якості, тенденції розвитку тощо. Аналогія – це один з основних і найпоширеніших прийомів для обробки інформації. Робота з дітьми будується на основі:• вільних асоціацій, пов`язаних з предметними образами;• колірних асоціацій;• асоціацій, пов`язаних з геометричними формами;• тактильних асоціацій;• предметних асоціацій;• асоціацій, викликаних друдлами;• звукових асоціацій;• смакових асоціацій;• нюхових асоціацій;• графічних асоціацій.

Номер слайду 14

Прийом піктограми. Піктограми – маленькі прості малюночки, значки, в яких виділяються суттєві ознаки предмета або поняття. Піктограми допомагають запам’ятовувати будь-які літературні твори, як віршовані, так і прозові. Цей прийом використовується для збагачення словникового запасу, розвитку мовної активності.

Номер слайду 15

Прийом «Трансформація»Трансформація (від лат. transformatio – перетворення) – це прийом, при якому об’єкти, що запам’ятовуються, перетворюються на інші за значенням та образом, що легші для запам’ятовування. Цей метод чудово підходить для людей із добре розвиненим творчим та логічним мисленням.

Номер слайду 16

Прийом «Цифрообраз»На зорових асоціаціях базується й метод запам’ятовування цифр та чисел: цифри та числа потрібно розфарбувати уявою. Кожну цифру учень перетворює в образ, який вона йому нагадує.

Номер слайду 17

Метод «Підсилення»Підсилення – це метод поліпшення ефективності сприймання, збереження та відтворення асоціативних зв’язків і образів, що були уже сформовані. Метод складається з таких прийомів: візуалізація (оживлення), стереоефект (входження), емоційний акцент, колірний акцент, тлумачення…

Номер слайду 18

Прийом «Візуалізація»Візуалізація (від латинського visualis – зоровий) – це прийом, при якому для посилення запам’ятовування уявляється фізичний вплив подій, явищ та об’єктів, на відчуття (зір, слух, нюх, відчуття дотику, термочутливість, рівновагу, орієнтування, кінестезію), що надає людині відчуття максимальної реальності цієї події.

Номер слайду 19

Прийом «Входження»Цей прийом ґрунтується на розвитку природних можливостей дитини до фантазування, розвитку уяви, образного мислення. Для посилення запам’ятовування об’єкти уявляються об’ємно, з усіх ракурсів. Можна уявно ввійти всередину картини, будь-якого сюжету, перетворювати його своєю фантазією. Картинка може просто оживати перед очима, або можна стати самому учасником подій.

Номер слайду 20

Прийом «Емоційний акцент»Для посилення запам'ятовування подій, явищ, об'єктів створюється уявна емоційна участь (почуття радості, інтересу, співпереживання)

Номер слайду 21

МЕТОД "ЗБЕРЕЖЕННЯ" Збереження - це метод, призначений для збільшення трива­лості зберігання та ефективного відтворення інформації, що була збережена в пам'яті, через її спеціальну активізацію. Метод складається з таких прийомів: раціональне повторення, усвідомлення, практичне застосування.

Номер слайду 22

Прийом "Раціональне повторення"Раціональне повторення - це прийом, при якому тривалість збереження інформації в пам'яті до­сягається за рахунок певного режиму, способу і форми повторення.

Номер слайду 23

Прийом "Усвідомлення"Усвідомлення - це прийом, при якому тривалість збереження інформації в пам'яті досягається за рахунок усвідомлення логічних взаємозв'язків у ній.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

За допомогою уяви. Цей метод найбільш простий і використовується дітьми самостійно та підсвідомо. Набагато легше запам’ятати, що бачимо, уявляємо, ніж те, що завчаємо механічно.

Номер слайду 26

За допомогою кінестетичної пам᾽яті. Кінестетична пам'ять – це пам'ять на відчуття та рухи. Учням, в яких розвинутий цей вид пам’яті, краще не тільки уявляти події, що відбуваються у віршику, я й самим відтворювати ці події

Номер слайду 27

За допомогою логічних скорочень (метод абревіатури). Метод логічних скорочень – це метод зручного скорочення слів, який є елементом скорочитання. Слово скорочується таким чином, щоб за деякими його буквами можна було здогадатися про його значення. Цей метод краще застосовувати для вивчення правил, тематичних визначень тощо. Він найбільш підходить школярам, в яких погано розвинена уява.

Номер слайду 28

Методи запам‘ятовування цифр або чисел. Метод зачіпки. Метод Цицерона. Метод оживлення

Номер слайду 29

Метод зачіпок - заміна цифр образами, буквами і словами.

Номер слайду 30

Метод оживлення – надання уявному образу властивості живої істоти. Цей метод допомагає швидко запам’ятовувати букви, перетворивши їх на казкових героїв, цифри та геометричні фігури – на веселих чоловічків.

Номер слайду 31

 Метод Цицерона, або метод місць. Доведено, що пригадування інформації пов’язується з місцем її виникнення. Метод місць базується на зорових асоціаціях: потрібно ясно уявити собі предмет, який необхідно запам’ятати, і поєднати його образ з образом певного місця, який легко «виймається» з пам’яті.

Номер слайду 32

методики роботи з листівкамиметоду колажів. Запам᾽ятовувати слова можна за допомогою

Номер слайду 33

Листівки Набір листівок є одним з найкращих тренажерів для розвитку уяви, творчого мислення, пам’яті, мови дітей. Набір листівок підбирається таким чином, щоб кожна наступна листівка не була подібна до попередньої (бажано ні за малюнком, ні за кольором).

Номер слайду 34

Колаж (від франц. «наклеювання») – аркуш картону, на якому наклеєні або намальовані від 7 до 50 малюнків. Малюнки повинні бути різноманітними, не повторюватися, різні за змістом та розмірами. В деяких колажах можна використати цифри, букви. Мета цієї гри – запам’ятати якомога більше назв зображених предметів.

Номер слайду 35

pptx
Додано
24 липня 2020
Переглядів
1267
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку