Презентація "Використання кристалів"

Про матеріал
Кристали. Їх будова і застосування.Презентація розрахована як вспоміжний матеріал для учнів для написання ними наукових проєктів ( рефератів).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИКОРИСТАННЯ КРИСТАЛІВ У ТЕХНІЦІ, «КРИСТАЛИ - КРАСА І КОРИСТЬ"Хімія 8 клас

Номер слайду 2

Кристалічна планета. Мать- Земля - це кристалічна планета... Ось чому так важливо знати про кристали і правильно їх використовувати.... Земля - жива і цей кристал теж живий. Кварц. Для Землі ці кристали, як, втім, і всі інші їх кристалічні родичі, грають роль інформаційних вузлів, або вузлів свідомості... Кожен з кристалів - особливий, і при цьому кожен з них містить голограму Землі. Але в цьому-то і полягає найголовніше.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кристал - це тіло твердої консистенції багатогранної форми. Його виникнення - результат розташування частинок: атомів, молекул, іонів у певному порядку. Їх завданням є утворення рядів, плоских сіток і просторових решіток

Номер слайду 5

Види кристалічних грат. Грати бувають різними. Це залежить від того, яка природа частинок кристала і зв 'язок між ними. Йонні - вузли грат містять йони, які бувають позитивними і негативними. Між собою вони пов 'язані взаємодією, яка називається електростатичною. Йони бувають простими і складними. У вузлах хлориду натрію вони прості, а сульфата калію - складні. У таких кристалах йони пов 'язані між собою міцно, а речовини відрізняються твердістю, тугоплавкістю, вони нелетучі і розчинні у воді.

Номер слайду 6

Види кристалічних грат. Металеві - такі грати у своєму складі мають позитивні йони, вільні електрони та атоми металів. Ґрати утворюються такими речовинами, які характеризуються металевим зв 'язком. Вони властиві простим металам і їх сплавам. Метали, як правило, мають різну температуру плавлення, але всі без винятку володіють металевим блиском, пластичністю, ковкістю і хорошою електро- і теплопровідністю.

Номер слайду 7

Види кристалічних грат. Атомні - для вузлів характерна наявність окремих атомів, з 'єднаних між собою так званими ковалентними зв' язками. Ґрати такого типу мають алмаз, графіт, кварц, пісок, гірський кришталь тощо. Ці речовини міцні і тверді, володіють високою температурою плавлення і кипіння. Молекулярні - це решітки, вузли яких містять молекули, пов 'язані між собою слабкою взаємодією, званою міжмолекулярною, хоча атоми в молекулах з' єднані міцно. Кристали з молекулярною кристалічною решіткою володіють маленькою твердістю і міцністю, низькою температурою плавлення, а також кипіння. Багатьом молекулярним речовинам властиво рідкий і газоподібний стан, вони летючі і можуть мати запах. До речовин з таким зв 'язком відноситься вода, аміак, нафталін, кислоти, глюкоза, цукор тощо.

Номер слайду 8

Широко застосовуємо кристалічні породи. Живучи на Землі, складеної кристалічними породами, ми, безумовно, ніяк не можемо відвернутися від проблеми кристалічності: ми ходимо по кристалам, будуємо з кристалів, обробляємо кристали на заводах, вирощуємо їх у лабораторіях, широко застосовуємо в техніці та науці, їмо кристали, лікуємося ними ... Ви пробували вирощувати різнокольорові цукерки?

Номер слайду 9

Область застосування кристалів дуже велика: Область застосування кристалів дуже велика: У комп'ютерах та мобільних телефонах;Аудіо- та відеотехніка;Без кристалів не можуть працювати багато складних сучасних пристроїв для обробки, передачі та зберігання інформації;Кристали застосовуються для трансформації одного виду енергії на інший;Кристали потрібні для керування лазерним випромінюванням;Пишність кристалів з давніх-давен надихає людей на створення найкрасивіших ювелірних прикрас та декоративних виробів;Кристали необхідні для обробки поверхонь;Рідкі кристали застосовуються у різноманітних керованих екранах, оптичних приборах, плоских телевізійних екранах.

Номер слайду 10

Надчисті кристали алмазу дозволяють об'єднати в один потужний промінь промені кількох лазерів. Група вчених з університету Маккуорі (Macquarie University) Австралія продемонструвала спосіб множення потужності променя лазерного світла за допомогою надчистого кристала алмазу. Цей кристал дозволяє скласти в один інтенсивний промінь промені кількох менш потужних лазерів., і все це нагадує технологію, використану в космічній бойовій станції "Зірка Смерті" із серії фільмів "Зоряні Війни", яка вже більше не є виключно предметом наукової фантастики. У даного досягнення вже зараз є кілька областей практичного застосування, починаючи від військових технологій, експериментальної фізики, термоядерної енергетики і закінчуючи областю космічних лазерних комунікацій.

Номер слайду 11

Використання кристалів у техніціВикористання кристалів у техніці призвело до багатьох технологічних зрушень. Хоча кристали люди цінували протягом історії здебільшого як будівельні матеріали або декоративні предмети. Сьогодні їх все більше використовують як технологічні матеріали. Сонячні елементи та напівпровідники – це дві останні розробки науки. Сонячна батарея виготовлена ​​з кристалів кремнію, який наповнений домішкою, такою як бор. Кремній має міцно зв’язаний тетрагональний кристал з парами червоних електронів, що об’єднуються з чотирма сусідами.

Номер слайду 12

Сонячні батареїОбласть кремнію з дірками називається «шаром p-типу», а область з надлишком електронів провідності називає «шаром n-типу». Електрони з боку р-типу рухаються по переходу, створюючи потік електронів, або електрику! Цей потік переміщує електрони через шар n-типу на провідну дротяну сітку, яка з’єднана з ланцюгом, який завершений кріпленням до шару p-типу.

Номер слайду 13

Транзистори. Транзистори побудовані з тих самих типів матеріалів, що описані в розділі про сонячні елементи. Ці матеріали називаються напівпровідниками. Тразистори можна використовувати у всіх електронних пристроях для регулювання потоку електронів у ланцюгах, виявлення та посилення радіосигналів, створення коливань у передавачах та функціонування цифрових перемикачів.

Номер слайду 14

Рідкі кристали Інша цікава кристалічна технологія - використання в техниці кристалів, якиі не є твердим тілом. Наручні годинники – це рідкі кристали. Деякі рідкі кристали чутливі до температури і використовуються як компонент термометрів,тепловізорів. Вони можуть бути використані в діагностичних засобах для виявлення раку, легеневих захворювань та судинних захворювань. Природа використовувала ці своєрідні молекули в живих системах давно. У структурі клітинних мембран і деяких тканин є рідкі кристали. Втрата еластичності артерій є результатом осадження рідких кристалів холестерину. Клітини, що беруть участь у серповидно-клітинній анемії, мають рідкокристалічну структуру

Номер слайду 15

Використання кристалів у техніці – куди ми рухаємося?У цьому поколінні технологічний розвиток кристалів почав розвиватися від напівпровідників і транзисторів до інтегральних схем і мікросхем. Все стає меншим, але з значно збільшеними можливостями обробки інформації. Кристали є опорою для космічної та військової промисловостей, роблячи можливим неможливе у далеких космічних подорожах, розвиваючи супутникові технології та точність зброї.

Номер слайду 16

Штучні кристали. Сучасній техніці вже не вистачає небагатого набору властивостей природних кристалів (особливо для створення напівпровідникових лазерів), тому вчені розробили метод створення кристалоподібних речовин з проміжними властивостями шляхом вирощування надтонких шарів (одиниці-десятки нанометрів), що чергуються, кристалів з подібними кристалічними ґратками – метод епітаксії. Ці кристали отримали назву фотонних кристалів. Монокристали штучних сапфірів лише у незначній мірі поступаються твердості алмазу і мають високу стійкість проти дряпання, що дозволяє застосовувати їх як захисні екрани в електронних пристроях (планшетах, смартфонах тощо). Застосування метода Чохральського дозволяє отримувати величезні монокристали штучних сапфірів.

Номер слайду 17

Кристали і краса. У цей період також активно використовували дорогоцінні камені, серед яких особливу популярність завоював алмаз. Безліч людей витрачали всі свої кошти на їх придбання і з багатих європейських країн стали швидко спливати гроші. Щоб запобігти економічній біді в Англії, Франції та Іспанії, прийняли закони про дозвіл носити алмази тільки знатним людям високого походження. Древні римляни вирішили поєднувати унікальне золото з примітивно огранованими алмазами. Цікаво, що навіть римські раби носили прикраси, які, однак, були виготовлені з дуже простих каменів. В період Відродження талановиті умільці створювали вже не просто вироби, а справжні витвори мистецтва. Відомо, що над їх проектами працювали геніальні художники Дюрер, Боттічеллі і багато інших.

Номер слайду 18

Кристали і краса. Від ХХ століття до сьогоднішніх часів можна спостерігати запаморочливий, стрімкий прогрес ювелірних аксесуарів. Вони підкорили вершину популярності і сьогодні стали обов'язковим елементом гардеробу не тільки багатих, а й середнього класу. Навіть найвибагливіший цінитель може купити те, що підійде виключно йому. Оригінальні дизайни, сотні штучних, доступних каменів, креативна комбінація всіх видів золота і срібла — ювелірні прикраси сучасності гідні бути частиною Вашої чарівної краси.

Номер слайду 19

Прикраси впливають на нас?Ступінь впливу каменю залежить від способу його придбання. Найкращий спосіб - отримати його в подарунок від людини, з якою у вас хороші стосунки або в спадок. Тоді камінь починає працювати швидко. Величина каменю великого значення не має. Камінь повинен подобатися, бути для людини особливим, незвичайним, викликати сильну симпатію.

Номер слайду 20

Філософія зцілення кристалами. В останні роки зцілення кристалами стало популярним. З наукової точки зору, немає ніяких доказів того, що зцілення кристалами можна використовувати для лікування хвороб. Прихильники кристального зцілення вважають, що кристали і дорогоцінні камені володіють властивостями, які полегшують і прискорюють загоєння. Філософія сучасного кристального зцілення заснована на традиційних концепціях, запозичених з азіатських культур, в першу чергу китайської концепції життєвої енергії, індуїстської або буддійської концепції чакр, які є вихорами цієї життєвої енергії. Для з'єднання фізичних і надприродних елементів тіла.

Номер слайду 21

Довгий шлях пошуків і відкриттів. Довгий шлях пошуків і відкриттів, від вимірювання зовнішньої форми кристалів у глиб, у тонкощі їх атомної будови ще не завершений. Але тепер дослідники досить добре вивчили його структуру і вчаться керувати властивостями кристалів

Номер слайду 22

«Кришталевої душі людина" І якщо говорити про кристали з філософським настроєм, то можна сказати, що це матеріал, який є проміжною ланкою між живою і неживою матерією. Кристали можуть зароджуватися, старіти, руйнуватися. Кристали - це красиво, можна сказати диво якесь, вони притягують до себе. Кажуть же "кришталевої душі людина" про того, в кому чиста душа. Кришталева - значить, сяюча світлом, як алмаз ... Бажаємо і вам бути лядиною з «кришталевою душою»

Номер слайду 23

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
11642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку