Презентація "Використання методу міні-проектів на уроках практичних занять"

Про матеріал

Презентація "Використання методу міні-проектів на уроках історії (практичні заняття)"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель історії Херсонського НВК № 48 Григоренко З. Г. Використання методу міні-проектів на уроках практичних занять

Номер слайду 2

Практичні заняття - це форма навчального заняття, де на основі раніше отриманих знань і сформованих умінь школярі розв’язують пізнавальні задачі, представляють результати своєї творчої діяльності чи освоюють більш складні пізнавальні вміння вивчення історичного минулого [О. Пометун].

Номер слайду 3

Практичні заняття в курсі історії мають подвійну мету: є способом вивчення нового матеріалу на основ опрацювання історичних джерел та важливим засобом формування предметних умінь і навичок учнів.

Номер слайду 4

Алгоритми організації та проведення практичної роботи :визначення теми, мети, місця й дати проведення. попереднє проектування (моделювання) заняття. (Добір історичних джерел, повідомлення випереджувальних завдань) Проведення практичного заняття .

Номер слайду 5

Метод проектів (від грецької — шлях дослідження) — це система навчання, у процесі якої учні здобувають знання шляхом планування і виконання практичних завдань (проектів), які поступово ускладнюються

Номер слайду 6

. В процесі реалізації проекту необхідно реалізувати певний алгоритм дій:*постановка проблеми,* Пошук інформації з даної проблематики,* Робота з різноманітними джерелами,* Систематизація та аналіз знайденої інформації,* Оформлення висновків, подання отриманих результатів* Визначення практичної значущості роботи разом з можливими перспективами подальшого дослідження проблеми

Номер слайду 7

За типом продукту, що є результатом проектної діяльності, їх можна поділити на:дослідницькі;творчі;інформаційні;технологічні;практико-орієнтовані.

Номер слайду 8

За тривалістю виконання проекти можна поділити на:короткострокові (міні-проекти, що розраховані на термін від одного до декількох уроків);середньострокові (звичайні проекти, що розраховані на термін від місяця до декількох місяців);довгострокові (макро-проекти, що розраховані на термін від навчального півроку до року).

Номер слайду 9

Залежно від кількості учасників проекти поділяються наіндивідуальні та групові (від двох до декількох десятків учнів). Проекти можуть використовуватися вчителями як в позаурочний час, так і на уроках.

Номер слайду 10

Міні-проекти відрізняються від великих проектів певними особливостями.* По-перше, вони повинні відповідати рівнюпсихофізичного розвитку підлітків даного віку, тому повинні обов'язково включати ігровий, творчий момент,* По-друге, вони не повинні займати занадто багато навчального часу, повинні бути розраховані на швидку їх реалізацію,* По-третє, проекти повинні мати на увазі різноманітну форму їх втілення, що створює для кожного індивідуальні умови для творчої самореалізації..

Номер слайду 11

За способами своєї реалізації міні-проекти можна розділити на кілька видів:* Творчі домашні завдання,* Проблемні завдання на уроці,* Комбіновані,* Індивідуальні,* Групові.

Номер слайду 12

Міні-проекти можна розділити на кілька видів: Від рівня підготовленості учнів,Від змісту матеріалу, що вивчається, Від особливостей організації навчального процесу.

Номер слайду 13

№ з/п. Етапи Діяльність учнів. Діяльність вчителя1. Вибір теми, визначення мети і завдань міні-проекту. Пропонують тему, формулюють мету і завдання. Мотивує діяльність учнів, допомагає у формулюванні мети і завдань2. Планування роботи. Об’єднуються у групи, розподіляють роботу кожного учасника над проблемою. Пропонує склад команди, націлює на об’єктивність і доцільність розподілу завдань3. Дослідження Збір теоретичного матеріалу, виконання практичної частини проекту. Допомагає у пошуку інформації, здійсненні досліджень4. Оформлення проекту. Створення мультимедійної презентації, стендового проекту. Консультує 5. Захист Презентація міні-проекту, чітке формулювання мети, завдань і способів їх досягнення, висновків. Разом із класом переглядає міні-проект, задає запитання 6. Оцінка результатів Оцінка проекту або діяльності кожного учасника індивідуально, в залежності від внеску. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД МІНІ-ПРОЕКТОМ

Номер слайду 14

Виконання проектів передбачає створення конкретного продукту, який може представляти різні форми документування:творчі учнівські доробки (складання історичних задач, загадок, нестандартних запитань, віршів, інтерв'ю тощо), логічні вправи та асоціативне конструювання, ілюстроване проектування (карикатури, малюнки, тощо), пошуково-дослідницькі проекти (аналіз історичних джерел, додаткової інформації, ілюстративного матеріалу, написання есе, рефератів тощо)Таблиця, опис, анотація, рецензія, фото-, аудіо-, відеозвіти, каталог, словник, альбом, газета, щоденник, журнал, путівник, колаж, комікс, презентація, довідник, брошура, афіша, реклама, сценарій, програма.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Завдяки проектній діяльності, учні набувають таких вмінь: планувати свою роботу, роботу команди;використовувати різноманітні джерела інформації, інтернет-ресурси;самостійно знаходити і відбирати необхідний матеріал;аналізувати дані досліджень, зіставляти факти;аргументувати думку;налагоджувати особистісне спілкування, співпрацювати у команді;створювати кінцевий продукт (стендовий проект, презентацію);презентувати створене перед аудиторією;оцінювати себе та інших.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
14 жовтня 2023
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку