Презентація "ВИКОРИСТАННЯ ЗДОРОВ’Я ЗБЕРІГАЮчИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАНЯТТЯХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА В ПОЗААУДИТОРНИЙ ЧАС

Про матеріал
Застосування елементів здоров’язберігаючих технологій на заняттях фізичної культури дозволяє підвищувати зацікавленість студентів, мотивацію до навчальної діяльності, сприяє засвоєнню теоретичного матеріалу, спонукає до самостійної діяльності в позаурочний час, виховує активну життєву позицію, почуття колективізму, взаємодопомоги, відповідальності, естетичні смаки, привчає до ведення здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИКОРИСТАННЯ ЗДОРОВ’Я ЗБЕРІГАЮЩИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАНЯТТЯХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА В ПОЗААУДИТОРНИЙ ЧАСВикладач Черненко Л.п. навчаючись – учись, навчаючись – твори,у процесі творчості – навчай”. Сучасні заняття – це заняття які викликають у студентів та викладачів задоволення, стимулює цікавість, творчість. Усе це досягається шляхом поєднання традиційних та інноваційних видів робіт.Інтерактивні технології – шлях до здійснення діференціації навчання студентів.

Номер слайду 2

Бути здоровим здорово. Метою здоров’язберігаючих технологій є :- збереження та зміцнення здоров’я студентів, удосконалення функціональних можливостей організму, розвиток основних систем життєзабезпечення; - мотивація на здоровий спосіб життя та підвищення культури здоров’я; - створення безпечного освітнього середовища. Чинники ризику та дані діагностики здоров’я визначають основні напрямки роботи: 1. Удосконалення форм фізичного виховання та підвищення рухової активності учнів.2. Профілактика хвороб і корекційні заходи: профілактика і корекція порушень опорно-рухового апарату;профілактика і корекція порушень зору; оздоровчі заходи щодо підвищення імунітету студентів.3. Валеологічне навчання та виховання дітей і батьків. 4. Превентивне виховання (запобігання шкідливим звичкам).5. Створення безпечного освітнього середовища.

Номер слайду 3

Форми і методи. Найчастіше при проведенні занять застосовую такі форми і методи: • колове тренування (тренування з використанням різного обладнання, спрямоване на розвиток всіх груп м`язів, шляхом послідовного виконання вправ із заданою кількістю повторів і фіксованим відпочинком між підходами ); • рухливі ігри та естафети (задовольняють потребу організму студента в русі, сприяють збагаченню його рухового досвіду); • робота в малих групах (використовується для вирішення складних завдань у тих випадках, коли завдання вимагає спільної, а не індивідуальної роботи); • робота в парах (студенти працюють в парах, виконуючи завдання.

Номер слайду 4

КОЛОВЕ ТРЕНУВАННЯНа зміну спортивно-ігровому методу вводиться метод колового тренування, який застосовується у трьох варіантах залежно від завдань, які поставлені на занятті: Проходження кола із завданням виконати кожну вправу в зумовлений час у довільному темпі якомога точніше. Проходження кола із завданням виконати вправи в зумовлений час задану кількість разів. Проходження кола в зумовлений час із завданням повторити кожну вправу з індивідуальним для кожного учня дозуванням. Заняття за цим методом дозволяють вдосконалювати фізичний розвиток в залежності від індивідуальних можливостей.

Номер слайду 5

СТРЕТЧИНГ, ШЕЙПІНГ, ЕЛЕМЕНТИ ТАНЦІВДля ефективного розвитку рухливості м’язів тіла, суглобів використовую стретчінг, спосіб, який дозволяє природнім шляхом розтягнути м’язи, дозволяє виділити ту чи іншу групу м’язів і тренувати лише її. Використовую на заняттях засоби художньої гімнастики, вільну пластику, суглобну гімнастику, елементи сучасного танцю, шейпінг. Також гімнастику, яка має атлетичне направлення, коли в рухах переважають вправи на пластичну, танцювальну або змішану витривалість з певним підбором вправ. Одним із напрямків нетрадиційних видів гімнастики є лікувально-профілактичний, що дає можливість використовувати їх на заняттях з учнями, віднесеними до спеціальної медичної групи.

Номер слайду 6

Хатха – йога. Сьогодні хатха-йога – це одна з найпоширеніших і найефективніших оздоровчих систем для людей різного віку та особливо для студентської молоді. Асана — «стійке положення тіла» - це поза, яка приймається для виконання будь-якої вправи Застосовую в заняттях асани – пози: самозахват, спіраль, ролік, місток, кобра, лук, стійка, плуг,нахил вперед та інш. Практика в дитячомусадку

Номер слайду 7

Робота в малих групах Робота в малих групах(використовується для вирішення складних завдань у тих випадках, коли завдання вимагає спільної, а не індивідуальної роботи)

Номер слайду 8

Робота в парах- для розвитку фізичних якостей; - для розвитку координації рухів; - для навчання техніки елементів з видів спорту

Номер слайду 9

Групові вправи в ширензі та колоні“Буде здоров'я – буде все”.. Слід використовувати такі засоби фізичного виховання, які сприяли б здоровому способу життя.

Номер слайду 10

Гімнастика для очей Дивимося вгору-вниз з максимальною амплітудою Малюємо коло за годинниковою стрілкою і назад. Малюємо очима діагоналі. Малюємо поглядом квадрат. Погляд йде по дузі – опуклою і увігнутою. Обводимо поглядом ромб. Малюємо очима бантики. Малюємо букву S – спочатку в горизонтальному положенні, потім у вертикальному. Креслимо очима вертикальні дуги, спочатку за годинниковою стрілкою, потім – проти. Переводимо погляд з одного кута в інший по діагоналях квадрата. Зводимо зіниці до перенісся щосили, наблизивши палець до носа. Часто-часто моргаємо повіками – як метелик махає крильцями.

Номер слайду 11

Пальчикова гімнастика. Вправи для розвитку пальців   а) постукування по парті зігнутими пальцями обох рук ─ спочатку разом, потім кожним пальцем окремо; б) витянути руки, скласти разом долоні, розводити їх у сторони; в) поставити лікті на парту, скласти разом долоні, зводити і розводити складені разом пальці; г) повільно й плавно стискувати в кулак пальці витягнутих рук, поступово збільшуючи темп до максимального, а потім знову зменшуючи його;д) почергове згинання пальців однієї руки вказівним пальцем другої. Вправи для формування каліграфії а) Долоні лежать на парті. По одному підняти пальці правої руки, потім лівої. Повторити у зворотному порядку . б) Долоні лежать на парті. Піднімати пальці обох рук одночасно, починаючи з мізинців. Гра з пальцями відображає реалії навколишнього світу – речі, тварин, людей, їхню діяльність, явища природи.

Номер слайду 12

Масаж рефлексогенних зон. Масаж рефлексогенних зон стопи та кистей – є особливим способом боротьби зі стомленням. Самомасаж - це засіб терморегуляції, тактильний подразник. Є одною із українських традиційних методик стимуляції організму до оздоровлення та загартування.

Номер слайду 13

Пріорітетним напрямом щодо зміцнення здоров’я студентів проведення масових фізкультурно-оздоровчих заходів таких, як “Козацькі забави”, “Богатирські ігри”.

Номер слайду 14

Матчеві зустрічі, туристичні походи, змагання з видів спорту

Номер слайду 15

Кожне заняття – неповторне, кожний студент - здібний. Таким чином, з астосування елементів здоров’язберігаючих технологій на заняттях фізичної культури дозволяє підвищувати зацікавленість студентів, мотивацію до навчальної діяльності, сприяє засвоєнню теоретичного матеріалу, спонукає до самостійної діяльності в позаурочний час, виховує активну життєву позицію, почуття колективізму, взаємодопомоги, відповідальності, естетичні смаки, привчає до ведення здорового способу життя.

pptx
Додав(-ла)
Черненко Любов
Додано
27 липня 2020
Переглядів
1330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку